VESTI 

Mašinskom fakultetu u Beogradu produžena akreditacija, diploma zvanično priznata u Evropi i svetu

Foto: www.mas.bg.ac.rs

Nemačka akreditaciona agencija za visokoškolske ustanove i studijske progame ASIIN produžila je akreditaciju Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a taj fakultet je dobio i dva sertifikata čime je potvrđeno da je diploma Mašinskog fakulteta „zvanično priznata u Evropi“.

Kako se navodi u saopštenju tog fakulteta, ASIIN je na sednici održanoj 20. marta produžila akreditaciju Mašinskog fakulteta do oktobra 2025. godine, a dobijen je jedan sertifikat od ASIIN-a i drugi, koji ta agencija izdaje po ovlašćenju, evropski sertifikat EUR-ACE, „akreditovani inženjer na evropskom nivou“.

Akreditacija se, kako se navodi, odnosi i na osnovne i na master studije mašinstva i obuhvata više od 20 studijskih programa na srpskom i na engleskom jeziku.

Foto: www.mas.bg.ac.rs

„Po tome je Mašinski fakultet jedinstven u Srbiji i regionu“, naveli su.

ASIIN je nemačka agencija za nacionalnu i internacionalnu proveru kvaliteta i akreditaciju studijskih programa i institucija visokog školstva u oblasti inženjerskih, informatičkih i prirodno-matematičkih nauka.

Mašinski fakultet je tu potvrdu međunarodnog kvaliteta studija prvi put dobio 2013. godine, na period od od pet godina, koliko i važi ASIIN akreditacija.

Na zahtev fakulteta, krajem 2018. pokrenut je postupak za produženje akreditacije, a posle višemsečnog razmatranja, na Mašinski fakultet stigla je petočlana revizorska komisija da proveri tačnost navoda u dokumentaciji.

„Uočili smo vidan napredak Mašinskog fakulteta u proteklih pet akreditacionih godina“, istakli su tada članovi komisije i istakli visoku kompetentnost profesora i docenata, kvalitet studenata i njihovu otvorenost za nova znanja, kao i zavidan nivo istraživačkih kapaciteta.

Tokom procesa akreditacije, agencija ASIIN je pohvalila Mašinski fakultet navodeći ga kao primer svima na kontinentu i zatražili odobrenje da se dokumentacija fakulteta kao uzorni primer ponudi visokoškolskim ustanovama u drugim zemljama koje žele da se akredituju.

Izvor : Danas

Foto: www.mas.bg.ac.rs

Slični članci

Leave a Comment

15 − five =