KULTURA 

Preminula Neda Arnerić- Zadnji put je glumila u filmu „Aleksi“ mlade rediteljke Barbare Vekarić koji je pobedio na Festu 2019 u Beogradu

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini. Pronađena je u svom stanu u Beogradu. Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu.
Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.
Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama.
Njen film, „San“ iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu „Ko to tamo peva“ gde je tumačila ulogu mlade.
U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užička republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Varljivo leto ’68″…
Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru „Tri karte za Holivud“ i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda“.

Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“ reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.
Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu.

Dobitnica je „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa –Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Zadnji put je glumila u filmu „Aleksi“ mlade rediteljke Barbare Vekarić koji je pobedio na Festu 2019 u Beogradu.

Izvor : RTS

Slični članci

Leave a Comment

three × two =