LEPOTA I ZDRAVLJE 

Upoznajte Milku Raičević nutricionistu, aromaterapeuta i uspešnu poslovnu ženu

Dragi naši čitaoci,
Upoznajte Milku Raičević nutricionistu koja je pomogla mnogim ljudima u lečenju, vraćanju samopuzdanja i kreiranju zdravog života.
Ekspert za zdravu ishranu, vrhunski psiholog i savetnik kako da se hranite zdravo i koristite hranu kao lek.

Redakcija SUS: Vaša “lična karta”, predstavite se u nekoliko rečenica…

Milka Raičević

– Da krenem redom… majka troje dece, baka četvoro unučadi, vlasnica dva ljubimca – staforda i terijera. Uvek nasmejana, spremna da razumem. Ne okrivljujem nikog. Ako ne mogu da razumem – opraštam… Znatiželjna sam, “gladna znanja”, nikad mi nije dosta rada na sebi.

Po struci sam nutricionista-dijetetičar i porodični aromaterapeut.

Pored klasične dijetoterapije, usavršavala sam i njene alternativne načine, uz holistički pogled na zdravlje – u kome se telo, duh i duša posmatraju kao jedna celina. Između ostalog, završila sam prvi i drugi stepen Reiki metode.

Radim u najljudnijem, profesjonalno najboljim – medicinskim profilima svih struka ,najlepšem, najsređenijem domu zdravlja – “Milutin Ivković” na Paliluli, i ponosna sam što sam deo tog tima.

Moj profesionalni put nije samo moja struka. Na TV Pinku sam uređivala svoju emisiju “Nešto obavezno i neobavezno”, bila urednik svog časopisa “Hrana kao lek”, kao i saradnik brojnih listova i časopisa: Dečiji svet, Mama, Trudnoća, Ordinacija, Politika, Blic, Blic žena, Informer, Lepa i srećna

Redakcija SUS: Zašto ste rešili da postanete nutricionista i pomažete ljudima?

Milka Raičević

– Kao mala, bila sam bolesna. U devetoj godini života sam bila u kolicima. Imala sam 67 kilograma, koje imam i dan-danas. Najteže je kada vas na ulici ismevaju vršnjaci, a vi ne možete da potrčite. Štipaju vas za obraze, guraju, viču za vama: “Debela, najela se pepela…”. U školi su me zvali debela, burence. Mrzela sam časove srpskog – padeže “debela” menjali su sedam puta, dok se u meni sve cepalo na dvoje – dobro i loše, bol i ponos. Mrzela sam njihove postupke… Ali, sada znam zašto je privilegija biti moj pacijent. Jer znam kako se osećaju osobe sa viškom kilograma, pogotovo deca. Ja sam to prošla. I uspela da se izborim i ozdravim svoju težinu. Kao i svi oni koji su sledili moje savete. Naravno, oni koji su to zaista želeli.

Redakcija SUS: Da li je stres okidač za gojaznost?

Milka Raičević

– Stres je okidač za sve bolesti, ali stres je svakodnevnica. Zašto sebi komplikovati život? Pripremite se za stres, uhvatite se u koštac sa problemima, rešite ih, ne ostavljajte ništa za sutra. Stanite pred ogledalo, razgovarajte sami sa sobom. Jedini način da se izborite jeste da se stres

osvesti”, treba biti svestan problema, preuzeti odgovornost, menjati se. Ili sačekajte da drugi ,,shvate,, i da vas prihvate!

Oslobodite se straha hrana nije krivc vi ste krivac. Jedite, ne bojte se kilograma, hrana je energija. Kada ste siti, i stres je eliminisan. Znate onu reklamu: “Kad si gladan, nisi sav svoj”. Jedite na vreme, uobročite se. Pre svakog obroka popijte jednu do dve čaše vode. Ne prejedajte se. Više unosite povrće – povrće je hrana, voće je “desert”. Ne jedite mimo stola. Dok jedete, zaboravite na TV, mobilni, ukrštene reči. Većina ljudi nije svesna šta jede i koliko jede ukoliko im nešto odvlači pažnju. Opustite se, dugo i dobro žvaćite.

Redakcija SUS: Recite nam nešto o aroma terapiji. Koja aromatična ulja preporučujete za kućnu apoteku – na primer, protiv stresa i gojaznosti?

Milka Raičević

– Aromaterapija je stil života, to je holistički način življenja u kojem se primenjuju eterična ulja i biljni ekstrakti za lečenje i prevenciju, kao i pijenje jestivih ulja – oleoterapija. Stara je koliko i civilizacija. Kao što je rad sa pacijentom individualan kada je u pitanju hrana, odnosno dijetoterapija, isto tako je i kod aromaterapije. Svakako, zavisno od dijagnoze. U borbi protiv stresa se pre svega preporučuju eterična ulja citrusa – limuna, narandže, mandarine i grejpfruta, ali i ulje bergamota, geranijuma, ruže. Smirujuće deluju ulja lavande,kamilice, mente… Za podizanje samopouzdanja – ulja jasmina, kedrovine, sandalovine…

Za smanjenje apetita se preporučuju ulja komorača, lavande, mente, narandže, limuna, grejpa… Naime, ulje šalje mozgu signal da je u organizam uneto više hrane, te se manje jede a brže se oseća sitost.

Miris vanile je takođe dobar za blokadu apetita, posebno zbog toga što smanjuje želju za slatkišima i čokoladom. Pritom deluje umirujuće.

Izaberite svoje eterično ulje: jednu do dve kapi stavite na papirnu maramicu i držite je u džepu, novčaniku, na vašem radnom stolu. Ili, u aroma lampu stavite onoliko kapi koliko vam preporuči aromaterapeut.

Redakcija SUS: Da li je zdrava ishrana skupa? Zašto ljudi odustaju od nje?

Milka Raičević

– Ko vodi računa o svom i zdravlju svoje porodice, o zdravom potomstvu – i te kako brine o zdravoj ishrani. Koliki je njen značaj, naročito se vidi u slučaju vrhunskih sportista.

Skuplje je biti bolestan nego se zdravo hraniti. Gojaznost je okidač za mnoge bolesti – od krive kičme, raznih alergija i dijabetesa, preko srčanih i moždanih udara, do kancera. Stoga ozdravimo gojaznost, uštedimo na medicinskoj kasii sačuvajmo zdravlje.

Redakcija SUS: Mnoštvo “poslovnih” ljudi ima problema sa gojaznošću…

Milka Raičević

– Svakako da bi sve kompanije želele zdravog, psihički stabilnog čoveka, u punoj umnoj i fizičkoj snazi. Neke to i obezbeđuju. Na primer, u nekim velikim korporacijama u Norveškoj postoje kuhinje za zaposlene. U njima kuvari pripremaju obroke koje su kreirali nutricionisti, a lekari kroz sistematske ili pojedinačne preglede nadgledaju njihovo zdravlje. Pored toga, u stalnom su dogovoru sa nutricionistom i kuvarom. Sve je podređeno zaposlenom i njegovoj porodici, pa su u okviru korporacija i vrtići (recimo, poslovni sastanak se prekida kada majka treba da podoji dete), čak i škole. Višegodišnje studije su potvrdile da su mališani, koji su dobijali standardni norveški doručak, u kasnijem dobu bili zdraviji i sposobniji za sve radne zadatke, kao i da među njima nije bilo gojaznih osoba.

Redakcija SUS: Kakvo je vaše mišljenje o “instant” hrani?

U današnje vreme je lako dostupna takozvana brza hrana, sa puno preliva, začina, poboljšivača ukusa… ali, to je “bolesna hrana”. Posle sat vremena ste opet gladni, i… eto bolesti. Prema tome, iz ishrane treba izbaciti fast fud i instant napitke.

Redakcija SUS: Pokrenuli ste projekat “SVI NA VAGU – Dan zdravih navika”.

Milka Raičević

– Ceo svoj radni vek želim da otvorim “Centar za gojaznost”, da gojazna osoba – svejedno da li se “uobičajeno” hrani ili je vegeterijanac, vegan… može da dođe u centar da se izvaga, da svaki mesec dobije instrukcije šta i kako dalje. Ukoliko ne može da se kreće ili iz drugog razloga ne može da dođe, da naš medicinski tim ode kod nje. Zato sam i krenula u okupljanja ponedeljkom jednom mesečno. Preventiva na otvorenom je dostupna svima koji to žele.

Prevencija je najvažnija. Pozivam gojazne da dođu u Udruženje, da se učlane, druže, menjaju iskustva, recepte. Da imamo bazu podataka šta su jeli, koji vid dijetoterapije ili alternative su primenili, koje suplemente su koristili. Šta su preduzeli da ozdrave svoju telesnu težinu oni, šta mi, a šta društvo.

Redakcija SUS: Recite nam nešto o merenju za Ginisa…

Milka Raičević

– Svakog meseca u tržnom centru “Delta City” merimo telesnu težinu građanima na medicinskim vagama, na kojima se vidi koliki je procenat masti a koliki procenat mišića u telu. Izračunavamo Indeks telesne mase(BMI), koji se temelji na odnosu telesne težine i visine osobe, kao i koliko kalorija treba da se unese. Inače, što je indeks višiod normalnih vrednosti, to je veći rizik od nastankadijabetesa, povišenog krvnog pritiskai raznih srčanih bolesti.

Sve grane medicine su uključene, kao i alternativni načini lečenja. Na posetiocu je da izabere kako i na koji način želi da se leči. Izvagane pacijente pratićemo iz meseca u mesec. Prvih šest meseci ćemo se tako družiti, a onda vagamo za GINISA.

Kako u Vaš projekat mogu da se uključe drugi ljudi, kompanije, institucije i državni organi?

Milka Raičević

– Kako nam pomoći? Donacijama, sponzorstvima, edukacijom pacijenata od strane stručnjaka, formiranjem timova za borbu protiv gojaznosti. Očekujemo pomoć mesnih zajednica, opština. Želimo svoju prostoriju, da se kupe specijalne vage za merenje, ali i da se u raznim ustanovama rezerviše dan za rad sa gojaznim osobama, da građanima sve bude dostupno i besplatno.

Država bi trebalo da u okviru projekta u svim domovima zdravlja uključi Savetovališta za mlade, Savetovališta za ishranu i Savetovališta za dijabetes – a da u njima budu timovi lekara u kojima su nutricionisti i specijalisti higijene i ishrane.

Kompanije bi trebalo da obezbede ishranu za zaposlene po određenim normativima i zdravstvenom stanju zaposlenih.

Redakcija SUS: Radite u DZ “Milutin Ivković” na Paliluli. Kako pacijenti mogu da dođu kod Vas na pregled?

Milka Raičević

– Za pacijente koji se leče na teritoriji opštine Palilula i koji imaju svog izabranog lekara, dovoljan je interni uput i laboratorijski rezultati ne stariji od šest meseci. Oni mogu da zakažu pregled na broj telefona:

011/32-23-645.

Naš direktor Dr Aleksandar Stojanović i naše kolege se trude da svim našim pacijentima izađemo u susret i omogućimo im kvalitetno lečenje .

Redakcija SUS: Šta biste preporučili mladim generacijama?

Milka Raičević

– Čuvajte zdravlje: “Zdrav čovek može sve, bolestan ima samo jednu želju – da ozdravi”. A to ćete najbolje postići ako se zdravo hranite. Hipokrat je rekao: “Ma ko god bio otac neke bolesti, majka mu je nepravilna ishrana”.

Pratite Fejsbuk stranicu “Svi na vagu”.

Neka svaki dan bude dan vaših zdravih navika, a mi vas očekujemo u TC “Delta City” 16.10. 2017. godine.

“Savet ne košta, ali ozdravlja”.

Slični članci

Leave a Comment

two × four =