Pad mobilne industrije u 2020. godini

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Predviđale su se brojne promene u mobilnoj industriji u 2020. godini. Razmatralo se i spekulisalo šta to pripremaju kineski proizvođači i hoće li Amerika uspeti da zadrži korak sa kineskim proizvođačima.

Međutim, u januaru je Kinu pogodio korona virus koji je posebno uticao na proizvodnju mobilnih telefona, a i na celokupnu mobilnu industriju. U Kini je sve stalo. Kada je počeo virus da se širi, mnoge kompanije su zaustavile proizvodnju ili je smanjile, jer su na taj način pokušale da spreče širenje virusa i tako su smanjili pristup fabrikama.

Međutim, takva racionalizacija je dovela do drugih kompanijskih problema, pri čemu su pojedini direktori apelovali da se nastavi punim kapacitetom proizvodnja inače će svi pretrpeti ozbiljne ekonomske posledice.

Jesu li proizvođači mobilnih telefona u ozbiljnim problemima?

Da je situacija jako ozbiljna potvrđuje i otkazivanje velikog MWC sajma u Barseloni, jer su svoje dolaske otkazale velike svetske kompanije kao što je Facebook, Amazon, LG, Intel i dr.

Osim što je najveća smotra mobilne telefonije na svetu otkazana, to znači da se unosni poslovi, svetske premijere i potencijalni dogovori otkazani, a to dalje ukazuje da će mnogi proizvođači u prvom kvartalu verovatno biti u minusu. To je za mnoge kompanije veliki udarac, a kompanija Xiaomi je sve zaposlene pozvala da se vrate poslu ne bi li se na taj način posledice ublažile.

Mnoge kompanije au stale sa radom zbog izbijanja epidemije izazvane korona virusom. Pad prodaje posebno će osetiti kompanija Xiaomi kao jedna od vodećih svetakih kompanija za proizvodnju mobilnih telefona. Svakako, pad prodaje će uticati i na druge firme koje predstavljaju deo proizvodnog procesa.

Pad dobiti očekuju i druge kompanije!

Osim kompanije Xiaomi i kompanija Huawei očekuje veliki pad prodaje, a ni Apple ne očekuje posebni dobit, jer su iz američke kompanije najavili da će biti drastično smanjena proizvodnja i prodaja njihovog najnovijeg modeka iPhone 11. Sa druge strane, Google je svoje kancelarije u Hong Kongu, Kini i Tajvanu privremeno zatvorio, a to su isto učinike i kompanije Amazon i Microsoft. Globalne prognoze stručnjaka ukazuju da će se ove godine pojaviti 10% manje mobilnih telefona nego što bi se to inače desilo.

A šta kupci mogu da očekuju?

Mnogo je obećavala 2020. godina. Spekulisalo se o tome ko će izbaciti najbolji model telefona u ovoj godini. Čeka se najnoviji model Huawei telefona, a Amerikanci su spremili svoje novi iPhone model. Ali, sve se promenilo kada se Kina, a i svet suočio sa ozbiljnom krizom koju je korona virus izazvao.

Čak i potrošači koji čekaju servis mobilnih telefona moraju da budu strpljivi, ako serviseri nemaju potrebne delove na stanju. Mnogo toga se zakomplikovalo, kupci se trenutno plaše da poručuju robu od kineskih proizvođača, a da li će to imati ozbiljne posledice po proizvođače, ostaje da vidimo.

Jedno je sigurno. Ni Evropa, a ni svet nisu imuni na krize koje nastaju na azijskom kontinentu. U svakom slučaju, dobit i koristi biće manje u prvom kvartalu ove godine iako su procene i očekivanja stručnjaka u prva tri meseca 2020. godine predviđali mnogo toga. Trka svetskih proizvođača se nastavlja, a ko preživi korona virus, pričaće!

spot_img