Ukoliko vodiš online poslovanje OVO su razlozi da još danas migriraš na novu Google analitiku

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Photo : https://www.freepik.com/free-photo/business-commercial-corporate-development-concept_17129567

 

Promene koje se trenutno odvijaju u svetu digitala predstavljaju događaj od velikog značaja za sve stručnjake koji se svakodnevno služe analitikom. Praćenje i analiza podataka produžena je ruka gotovo svih marketinških timova, pa je tako vest o gašenju Google Analytics Universal-a unela mnoge nedoumice i nesigurnosti među specijaliste marketinga. Danas se poslovanje u velikoj meri bazira na internet oglašavanju i prodaji, stoga je za njegovu uspešnost ključno dobro pozicioniranje sajta na pretraživačima kako bi se postigla maksimalna vidljivost. Međutim, ne postoji razlog za brigu, jer je Google gigant pronašao dostojnu zamenu u vidu Google Analytics 4 (GA4) i time značajno unapredio praćenje i analizu vaših podataka.

Nova verzija analitike stupa na snagu 01. jula 2023. godine, čime stara zvanično prestaje da postoji i zauvek odlazi u istoriju. Kako bismo se adaptirali na GA4, neophodno da se upoznamo sa svim njenim karakteristikama i na vreme započnemo proces migracije.

Kraj jedne ere

Univerzalna analitika i njene različite verzije zasnovane su u velikoj meri na prikupljanju podataka koristeći kolačiće. Kada su kreiralu novu GA4 analitiku, zaštita privatnosti potrošača igrala je značajnu ulogu i bila fokus, ali i detaljniji tracking performansi vašeg veb sajta. Moramo napomenuti da je nova verzija analitike posebna platforma, te da funkcioniše na potpuno drugačiji način od stare Univerzal analitike. Savetuje se da se sa prikupljanjem podataka pomoću nove analitike počne što pre, budući da Google nije omogućio prenos vaših trenutnih podataka, zbog razlika koje ove dve verzije imaju.

Kako migrirati na GA4?

Kao što smo već naglasili, reč je o potpuno novoj vrsti platforme, pa nas očekuju mnogobrojne novine sa kojima moramo da se upoznamo, kako bismo adekvatno postavili nalog i dobili tačnije podatke. Proces prelaska na novu analitiku nije u potpunosti automatizovan, te zahteva vreme, informisanost i maksimalnu posvećenost. Uspešno realizovana GA4 migracija za E-commerce značajno može unaprediti vaše celokupno poslovanje, jer pruža kompletniji uvid u ponašanje korisnika na vašem veb sajtu, što se ističe kao velika prednost prilikom planiranja budućih kampanja i promociju novih proizvoda. Zbog složenosti celokupnog procesa transformacije, možda će vam biti neophodna podrška Four Dots data tracking & analytics tima koji će vam olakšati migraciju, adekvatno postaviti parametre, te edukovati vaš tim na koji način da najbolje iskoristi podatke.

 

https://www.freepik.com/free-vector/linear-flat-visitor-analytics-website-hero-image-illustration-seo-smm-online-marketing-concept-laptop-tablet-with-report-data-screen_13333499.htm

Osnovne razlike između nove GA4 i Universal Analytics

Kako biste uspešno kreirali nalog na novoj platformi i uspostavili sve parametre, neohodno je da se i upoznate sa osnovnim razlikama između trenutne i GA4 alatke. Jedna od ključnih promena jeste način prikupljanja podataka, koji se sada obavlja po principu merenja na osnovu događaja (events), dok je prethodna bila fokusirana na sesiji (session) i pregledima stranice (page view). GA4 koristi mašinsko učenje kao sredstvo prikupljanja podataka i time omogućava detaljniju analizu korisnika veb sajta, što je čini naprednijom i pouzdanijom alatkom. Segment koji je ostao u potpunosti nepromenjen jeste da je osnovna verzija GA4 besplatna, ali naravno, postoji i premijum varijanta koja podrazumeva brojne pogodnosti u odnosnu na osnovnu verziju.

Koje prednosti možemo očekivati?

Na osnovu dosadašnjih testiranja GA4, dolazimo do zaključka da nas očekuje jedno specifično iskustvo kada je u pitanju praćenje i analiza podataka, te efikasna alatka koja nam omogućava detaljniji pristup ponašanju korisnika našeg veb sajta. Odlično je integrisan sa ostalim Google alatkama, šo će samim tim olakšati i upravljanje podacima. Izveštaje možete prilagoditi vašim potrebama, čime dobijate konkretnije podatke kojiće vam kasnije pomoći da donesete bolje odluke. GA4 vam definitivno pruža bolji uvid u dinamiku vaših posetilaca, što će se vremenom pozitivno odraziti na vaše poslovanje i značajno ga unaprediti.

Svedoci smo nove ere analitike, koja će zahvaljući naprednoj GA4 uneti mnoštvo novina i prednosti u sferu digitalnog marketinga. Kvalitet procesa migracije je od velikog značaja, ako želimo da unapredimo poslovanje i iskoristimo sve benefite nove i moćne alatke. Sama implementacija ne mora da zadaje glavobolju i bude stresna, ukoliko je poverimo stručnim licima, a savetuje se da sa njom otpočnete čim pre!

spot_img