Imate problem sa aftama? Evo nekoliko saveta za prevenciju njihovog nastanka!

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

I

Afte koje se još nazivaju i aftozni čirevi, su male, plitke lezije koje se razvijaju na mekom tkivu u ustima ili na dnu desni. Za razliku od drugih povreda, čirevi ili afte se ne pojavljuju sa spoljašnje strane vaših usta i nisu zarazne.

Međutim, one mogu biti bolne i mogu otežati ishranu i govor. Većina afti prolazi sama od sebe za nekoliko dana. Obratite se svom lekaru ili zubaru ako imate neobično velike ili bolne afte ili afte koje ne prolaze.

Većina afti je okrugla ili ovalna sa belim ili žutim sredinom i crvenom granicom sa ostatkom mekog tkiva. One se formiraju u ustima – na ili ispod jezika, u obrazima ili usnama, na dnu desni ili na mekom nepcu. Možda ćete primetiti peckanje ili peckanje dan ili dva pre nego što se afta zaista pojavi. Postoji nekoliko vrsta afti, uključujući male, velike i herpetiformne.

Male afte su najčešće. Kao što ima samo ime kaže, po dimenzijama nisu velike. Imaju ovalni oblik sa crvenom ivicom i leče se bez ožiljaka u periodu od nedelju dana.

Velike afte su relativno česte. Veće su i dublje od manjih afti. Obično su okrugle sa definisanim granicama, ali mogu imati nepravilne ivice kada su veoma velike. Mogu biti izuzetno bolne. Proces zarastanja može potrajati i do šest nedelja, a i može ostaviti velike ožiljke.

Afte herpetiformnog oblika su retke i obično se razvijaju kasnije u životu, ali nisu uzrokovane infekcijom herpes virusom. Ove afte su velike. Često se javljaju u grozdovima od 10 do 100 afti, ali se mogu spojiti u jedan veliki čir. Imaju nepravilne ivice i leče se bez ožiljaka u jednoj do dve nedelje.

U suštini, pored toga što su neprijatne, ni jedna od ovih vrsta afti nije posebno opasna po zdravlje. Međutim, mogu biti indikator da nešto u našem organizmu nije u redu. Evo na šta se sve sumnja da mogu biti uzroci nastajanja afti u ustima.

Precizan uzrok nastanka i formiranja afti ostaje nejasan, iako istraživači sumnjaju da kombinacija faktora doprinosi ovoj pojavi.

Mogući uzročnici nastajanja afti u ustima uključuju:

 1. Manja povreda usta prilikom stomatološkog zahvata, preterano znojenje, sportske nezgode ili slučajni ugrizi.
 2. Paste za zube i sredstva za ispiranje usta koja sadrže natrijum sulfat.
 3. Osetljivost na određenu vrstu hrane, posebno na čokoladu, kafu, jagode, jaja, orahe, sir i začinjene ili kisele namirnice.
 4. Dijeta pri čijoj ishrani nedostaje vitamin B-12, cink, folat (folna kiselina) ili gvožđe.
 5. Alergijski odgovor na određene bakterije u ustima.
 6. Helikobakterijski pilori, iste bakterije koje izazivaju peptične ulceracije.
 7. Hormonske promene tokom menstruacije.
 8. Emocionalni stres.

Afte u ustima mogu biti uporne, ali možete smanjiti njihovu učestalost sledeći ove savete:

 1. Pazite šta jedete. Pokušajte da izbegnete namirnice koje iritiraju usta. To mogu biti orašasti plodovi, čips, perece, određeni začini, slana hrana i kiseli plodovi, kao što su ananas, grejp i pomorandže. Izbegavajte hranu na koju ste osetljivi ili alergični. Izaberite zdravu hranu. Da biste sprečili nedostatke ishrane, jedite mnogo voća, povrća i celih žitarica.
 2. Imajte dobre navike koje se tiču higijene usta. Redovno pranje zuba nakon obroka i čišćenje koncem jednom dnevno može da održi usta čistim. Koristite mekanu četkicu kako biste sprečili iritaciju delikatnih tkiva usta i izbegavajte pastu za zube i ispiranje usta sredstvima koja sadrže natrijum sulfat.
 3. Zaštitite svoja usta. Ako nosite ortodontske aparate ili druge stomatološke aparate, pitajte svog stomatologa da vam da ortodontski vosak koji pokriva oštre ivice.
 4. Smanjite stres. Ako deluje da su vam afte u ustima povezane sa stresom, učite i koriste tehnike za smanjenje stresa, kao što su meditacija ili psihoterapija.

Ako trenutno imate afte u ustima da biste ublažili bol i ubrzali proces zarastanja, razmotrite ove savete:

 1. Ispirajte usta. Koristite slanu vodu ili rastvor sode bikarbone (rastopite 1 kašičicu sode bikarbone u 1/2 šolje tople vode).
 2. Nanesite malu količinu magnezijumovog rastvora na aftu nekoliko puta dnevno.
 3. Izbegavajte abrazivne, kisele ili začinjene namirnice koje mogu izazvati dalju iritaciju i bol.
 4. Držite led na pomenute ranice tako što ćete dozvoliti da se ledena kocka polako rastopi preko rane.
 5. Nežno perite zube koristeći mekanu četkicu i pastu za zube bez štetnih agenasa.
spot_img