Kako izgleda stanje psihe kod trudnica

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Sam naziv „drugo stanje“ ukazuje na mnoge promene u organizmu žene tokom trudnoće, jer ona uslovljava poigravanje hormona, promenu balansa u ishrani, načinu ponašanja i navikama. Raspoloženje se menja u delovima sekunde, a mnoge trudnice nemaju način samostalno da prevaziđu neprijatnosti, pa pomoć od stručnih lica, a često i online psihoterapija urodi plodom.

Razvoj trudnoće po nedeljama

Prema pravilima struke, trudnoća se računa po nedeljama, a porođaj je očekivan u 40. nedelji. Razvoj bebe nije ujednačen svake nedelje, već se tačno zna kada i kako se formira prvo fetus, a kasnije beba. U prvom tromesečju, odnosno do 12. nedelje trudnoće, beba se naziva fetus. Upravo je to period koji je najbitniji za razvoj bebe, najrizičniji i kada se dešavaju drastične promene u organizmu majke. U tom periodu formiraju se udovi bebe, krvni sudovi, oči i očno dno, nosna kost, butna kost, nadlaktica i sl. U prvom periodu u majčinom telu najveći je nivo progesterona, koji izaziva mučninu, pospanost i razdražljivost. U drugom tromesečju beba, značajno napreduje na težini, formiraju se organi (zeludac, bubrezi, pluća), dok u trećem tomesečju razvoj bebe se praktično okončava, a organi do 40. nedelje dobijaju funkciju samostalnog rada.

Raspoloženje kod trudnica

Kao što je istaknuto trudnoća po nedeljama može imati značajan uticaj na stanje psihe kod žena. U prvim fazama trudnoće, zapravo u prvom trimesteru trudnica je najosetljivija. Razdražljivost, plačno stanje, pospanost izazivaju često, stanje začaranog kruga. Ako je celoj situaciji pridodata i mučnina, a samim tim i smanjena mogućnost šetnje ili izlazaka usled česte potrebe za povraćanjem, to može drastično pogoršati trenutno stanje. U tom periodu može se javiti strah, melanholija ili blaga depresija. U drugom trimesteru stanje se značajno popravlja. U tom periodu hormoni se vraćaju u normalu, mučnina prestaje, a raspoloženje se popravlja. Tako da trudnica može normalno da se ponaša i da uživa u svakom danu trudnoće. Dok treći trimestar donosi nove neprijatnosti. Mučnina je i dalje odsutna, hormoni su takođe u ravnoteži, ali sa razvojom bebe trudnica se otežano kreće ili je pospana, što uslovljava nervozu. Nervozu bi uslovio i strah od porođaja i briga za periodom koji bi usledio nakon porođaja. Dobro je to što postoje izuzetno efikasne metode kojim se mogu prevazići trenutna stanja.

Online psihoterapija kao pomoć stručnog lica

Pre svega zapad, ali i skoro čitav svet usvajaju metode i savete stručnjaka koji u trudnoći mogu biti od preke pomoći ne samo majci, već i ocu. Stručna pomoć je potpora da se prevaziđu razne faze u samoj trudnoći, ali i način kako da se borite sa stresom i pritiscima nakon porođaja. Uz pomoć posete psihoterapeuta uspostavlja se sklad i duševni mir. Online psihoterapija dobija na značaju u poslednjim godinama. Jedan od razloga je taj što trudnice, ili budući roditelji mogu od svoje kuće imati terapiju, zahvaljujući kojoj se rešava koren problema. Vežbe disanja, antistres terapije, vežbe koje će delovati umirujuće i opuštajuće, razvoj pozitivnih misli i sl. samo su neki od pozitivnih efekata koje možete dobiti uz pomoć adekvatne klasične psihoterapije ili upražnjavanjem drugih online psitoerapija. Pomoć stručnjaka ne treba doživeti kao sramotu, već je stvar lične i telesne kulture.

Otvorena konverzacija sa psihoterapeutom

Primer dobre prakse pokazala se terapija u dvoje, odnosno sa jedne strane trudnica, a sa druge strane psihoterapeut. Pre svega mora se istaći da je efekat isti ukoliko je tradicionalan vid psihoterapije ili sve češći vid online psihoterapije. U okviru ovog vida terapije trudnica postavlja pitanja i terapeutu ističe tačne strahove, duševno stanje, ukazuje u kojim momentima je srećna, a kada tužna, a opet sve u skladu sa trudnoćom po nedeljama. Zahvaljujući individualnom pristupu terapeut se posvećuje samo jednoj osobi na datoj seansi. Pokušava da joj odgovori na sva pitanja i da je usmeri u pravom smeru. Ukoliko ste zatvorena osoba i delimično asocijalna ovaj vid terapije je idealan.

Psihoterapija po grupama

Često se organizuju i psihoterapije u grupama trudnica. Na jednoj strani je nekoliko trudnica, a na drugoj strani je psihoterapeut. U momentu odvijanja terapija svaka trudnica dobija ravnopravno mestu u diskusiji. Razgovorom između sebe žene osluškuju probleme i psihička stanja koja prolaze iz nedelje u nedelju. Zahvaljujući savetima psihoterapeuta, ali i individualnim iskustvima nalazi se optimalno rešenje. Ovo je povoljno za izuzetno socijalne osobe, odnosno one koje vole timski rad i društvo.

spot_img