Kako povećati šansu za začeće tokom plodnih dana?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Plodni dani su period u menstrualnom ciklusu žene kada je najveća verovatnoća da će doći do začeća ukoliko dođe do seksualnog odnosa. Ovi dani se javljaju oko sredine menstrualnog ciklusa i obično traju nekoliko dana. To je vreme kada jajna ćelija sazreva i napušta jajnik, spremna za oplodnju.

Nakon ovulacije, jajna ćelija može biti oplođena spermatozoidom, zatim putuje kroz jajovod do materice, gde se usađuje, čime počinje trudnoća.

Da biste optimizovali šanse za začeće, najvažnije je da pratite svoje plodne dane. Postoje različite metode praćenja plodnih dana, uključujući praćenje menstrualnog ciklusa, merenje bazalne telesne temperature, praćenje promena u cervikalnoj sluzi i korišćenje testova za ovulaciju.

Iako su vam poznate sve ove metode, možda se pitate šta je to što dodatno možete da uradite da biste povećali šanse za uspeh.U nastavku sledi nekoliko preporuka.

Praćenje plodnih dana

Redovno beležite u kalendar sve simptome koje možete osetiti dok vam traju plodni dani. To, recimo, mogu biti: promena konzistencije cervikalne sluzi (slične belnacu jajeta), blagi grčevi, bolne dojke, i dr. Takođe, možete probati i testove za ovulaciju i u kalendar beležiti rezultate. Možda će trebati nekolko ciklusa praćenja da utvrdite kada kod vas nastupaju plodni dani.

Redovni seksualni odnosi

Važno je imati redovne seksualne odnose tokom plodnih dana. Spermatozoidi mogu preživeti nekoliko dana u materici, a jajna ćalija živi 12-24 sata. Zato se smatra da je optimalno imati odnose svaki dan ili svaki drugi dan.

Zdrav način života

Iako zvuči kao kliše, zdrav način života može imati važnu ulogu, jer direktno utiče na opšte zdravlje i zdravlje reproduktivnog sistema. Odricanje od duvana i alkohola, redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu poboljšati šanse za začeće. Blaži slučajevi PCOS, izazovi sa štitnom žlezdom koji utiču na hormonski status, u velikoj meri se rešavaju promenama u načinu ishrane i uvođenjem vežbi.

Održavanje zdrave telesne težine

I prekomerna ili nedovoljna telesna težina mogu biti nepovoljni za plodnost, zbog uticaja na hormonski status, a time i na ciklus. Održavanje zdrave telesne težine može pomoći u poboljšanju šansi za začeće.

Izbegavanje lubrikanata

Lubrikatni mogu biti štetni za spermatozoide. Ako koristite lubrikante tokom seksualnog odnosa, proverite da li su neutralni ili utiču na spermatozoide. Neke vrste lubrikanata mogu ometati pokretljivost spermatozoida i smanjiti njihovu sposobnost da dođu do jajne ćelije.

Opustite se

Ovo je ponekad ključna stvar, jer je dokazano da stres može imati negativan uticaj na plodnost. Pronađite načine kako da smanjite stres i da se opustite. To može biti bilo šta – vežbanje, meditacija, masaža ili hobi koji vam donosi radost.

*Promocije i popusti

*Zaposlimo Srbiju

*Studiraj u Srbiji

*Lečenje gena Teslinim generatorom

To takođe podrazumeva i da se ne opterećujete previše time da li ćete i kada zatrudneti. Ako ne “jurite” trudnoću, već se prepustite uživanju sa partnerom, veća je šansa da do nje i dođe.

To naravno ne znači da ne treba da potražite savet doktora ukoliko pokušavate da zatrudnite duže vreme. Ako se susrećete s poteškoćama u začeću, preporučuje se da se posavetujete sa ginekologom koji će vam pružiti detaljnije savete i, ako je potrebno, dalje pretrage ili postupke kako bi vam pomogao da ostvarite trudnoću.

Obično doktori savetuju da se zakaže pregled ukoliko do trudnoće ne dolazi duže od godinu dana (kod žena ispod 35 godina), odnosno duže od 6 meseci (kod žena preko 35 godina).

spot_img