Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

 

Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka, bez obzira na njegovu starost, pol i životne okolnosti u kojima se nalazi. Zdravlje je neprocenjiva vrednost i omogućava nam da iskusimo najbolje iz života i iskoristimo sve svoje potencijale. Međutim, usled svakodnevnih obaveza, različitih životnih izazova i tempa koji nam je nametnut, briga o zdravlju često bude zanemarena i skrajnuta. Dok nas određeni znaci, odnosno simptomi, ne podsete da je vreme da obratimo pažnju na naše zdravstveno stanje. Kako bismo sprečili pojavu ozbiljnijih bolesti i umanjili sve rizike, neophodno je obavljati redovne godišnje preglede koji zasigurno predstavljaju najbolji vid prevencije.

Pored toga, veliku ulogu u ranom otkrivanju bolesti ima i sprovođenje samopregleda – efikasne metode koja nam može ukazati na pojavu određenih promena u našem telu. U narednim pasusima bavićemo se značajem samopregleda u kontekstu ženskog zdravlja i na koji način ova praksa značajno umanjuje posledice ozbiljnijih oboljenja.

Kako uočiti promene na dojkama?

Samopregled dojki je jednostavan postupak koji možemo praktikovati samostalno u kućnim uslovima, a podrazumeva pažljivo opipavanje kako bi se na vreme uočile eventualne promene. Stručnjaci preporučuju da se ova vrsta samopregleda obavlja jednom mesečno, najbolje nedelju do deset dana nakon početka menstruacije. Prvenstveno posmatrajte svoje grudi u ogledalu kako biste uočili eventualne promene u veličini, obliku ili boji kože. Zatim podignite ruke iznad glave, lagano prelazite prstima po površini svake dojke pojedinačno, te obratite pažnju da li postoje određene kvržice ili bilo šta neuobičajeno. Važno je napomenuti da pojava promene na grudima ne podrazumeva rak dojke, ali zahteva obraćanje stručnom licu radi detaljnog pregleda.

 

 

Kada je mladež rizičan?

Tokom života, naša koža se usled izlaganja različitim uticajima menja, stoga je važno ispratiti sve promene i na vreme reagovati ukoliko postoje bilo kakva odstupanja i netipičnosti. Redovni godišnji pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i smanjenju rizika od nastanka malignih promena, ali je podjednako važno da povremeno praktikujemo samopreglede mladeža. Posebno obratite pažnju na područja koja su najizloženija suncu, a to su ruke, lice, vrat i noge. Mladeži bi trebalo da su simetričnog oblika, da imaju jasno izražene ivice i da su jednake boje. Ukoliko uočite nagli rast mladeža, drugačiju boju, krvarenje ili pojavu krasti, potrebno je obratiti se dermatologu koji će obaviti detaljan pregled, jer je reč o znacima koji su karakteristični za rizičan mladež. Ukoliko postoji potreba, stručnjak će preporučiti bezbedno lasersko uklanjanje mladeža čime će se otkloniti svi potencijalni rizici. Samopregled mladeža je jednostavna metoda koja traje svega nekoliko minuta, a može učiniti mnogo toga za naše zdravlje. Još jedan vid prevencije kada govorimo o zdravlju kože, svakako jeste redovna upotreba krema sa zaštitom od UV zračenja i izbegavanje direktnog izlaganja suncu.

Pregled grlića materice

Samopregled grlića materice neizostavana je metoda kada govorimo o očuvanju reproduktivnog zdravlja žene. Ova tehnika omogućava nam da samostalno ispratimo eventualne promene, pa se zato preporučuje da je praktikujemo između dva ginekološka pregleda kod stručnog lica. Samopregled grlića materice može se sprovesti pomoću spekuluma, lubrikanta i ogledala, a pored toga, neophodno je da svakodnevno obraćamo pažnju na eventualne promene vaginalnog sekreta, zatim iscedak tokom menstrualnog ciklusa i bolove u donjem delu abdomena. Ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti, odmah se javite vašem ginekologu kako bi se obavio detaljan pregled i utvrdio razlog nastanka promena.

Redovne analize krvi

Hipertenzija i dijabetes su široko rasprostranjene bolesti čiji nastanak ili pogoršanje možemo sprečiti redovnim analizama krvi. Kompletnu krvu sliku možete uraditi jednom godišnje, bez obzira što se možda osećate zdravo i nemate nikakve simptome koji ukazuju na prisustvo određene bolesti. Ova analiza odraz je čovekovog zdravstvenog stanja i može nam otkriti različite upalne procese ukoliko postoje, kao i identifikovati određene zdravstvene probleme kao što su anemija, bolesti srca i druga oboljenja. Ukoliko postoje odstupanja, lekar će zahtevati dalja ispitivanja kako bi se definisala tačna dijagnoza i targetirao problem.

Briga o zdravlju se, pored balansirane ishrane, redovnog vežbanja i izbegavanja stresa, zasniva na prevenciji koja se ogleda u redovnim samopregledima. Ove metode nam oduzimaju minimum vremena, a pružaju nam jasan uvid u naše zdravstveno stanje i pomažu da na vreme uočimo eventualne probleme i na taj način olakšamo njihovo eliminisanje.

 

spot_img