Koje sve usluge pruža oralni hirurg?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Oralna hirurgija je oblast stomatologije koja se bavi operativnim zahvatima u vilici. U zavisnosti od slučaja stomatolog će proceniti da li je potrebno intrervenciju koja podrazumeva oralno hirurški zahvat.

Zahvati koji spadaju u oblast rada oralnog hirurga su: vađenje umnjaka, vađenje korena zuba, frenktomija, resekcija vrha korena zuba i cistektomija. U današnje vreme, kada je medicina napredovala, gotovo sve hirurške intervencije se obavljaju rutinski. Uvek postoji mogućnost komplikacija, ali one su na svu sreću jako retke.

Cistektomija

Ciste su patološke promene na zubu, koje su obložene tkivom koje je ispunjeno tečnošću. Ciste se mogu pojaviti u vilici, ali i u mekim tkivima, kao što je obraz ili usna. Cistektomija je hirurški zahvat kojim se odstranjuju ciste.

Ciste koje se javljaju na zubima su reakcija na neku hroničnu infekciju koja potiče od korena zuba, a mogu biti posledica karijesa. Nakon što se odradi oralna hirurgija i tim putem odstrani cista, u šupljini koja ostane može se umetnuti veštačka kost. Na taj način kost urasta na pravi način. Kako biste izbegli stvaranje cista vodite računa o oralnoj higijeni, jer je poznato da se one pojavljuju kod osoba koje ne vode dovoljno računa o svojim zubima.

Sama cista se na početku gotovo i ne primećuje, sve dok ne počne da raste, ili dok se ne pojavi neka infekcija. Bol i otok su pokazatelji da je došlo do infekcije, a može se pojaviti i promena boje zuba. Ukoliko je cista manjeg obima, može se odstraniti u lokalnoj anesteziji. Međutim, ako je u pitanju veća cista, onda se zahvat radi u opštoj anesteziji.

Apikotomija u oralnoj hirurgiji

Resekcija vrha korena zuba ili apikotomija je hirurški zahvat uz pomoć kog se leči infekcija na korenu zuba, kako bi se izbeglo njegovo vađenje. Uklanjaju se gnojne kesice i inficirani vrh koren zuba. Ovaj problem se može pojaviti i na korenu zuba koji izgleda zdrav. Mada se najčešće javlja kod osoba koje nisu na vreme izlečile karijes pa je došlo do inficiranja i živca. Živac tada odumire i javlja se infekcija.

Zatim se formira cista, koja je obično praćena pojavom gnojne kesice. Kada se pacijent javi sa ovim problemom koji je u odmakloj fazi, problem se može rešiti isključivo hirurškim zahvatom koji spada u domen oralne hirurgije.

Na početku zubar daje pacijentu lokalnu anesteziju, a zatim se pristupa vrhu korena zuba. Potom otklanja izvor infekcije, cistu, kao i zahvaćeni deo korena zuba. Ukoliko korenu nema pomoći, koren se vadi. Kasnije se na tom mestu može ugraditi zubni implantat ili krunica. Ovaj zahvat traje od 30 minuta do sat vremena, nakon čega se rana ušiva.

Oporavak nije dug ukoliko sledite savete oralnog hirurga. Potrebno je da redovno održavate oralnu higijenu i da na vreme uzimate antibiotike koje vam je prepisao hirurg. Pacijentima se preporučuje i stavljanje hladnih obloga, kao i uzimanje hladne hrane i pića. Obično se kontrola zakazuje nakon 7 dana, a tada se skidaju i konci.

Da zaključimo…

Oralna hirurgija je uvek stava da se za svaki zub bori do kraja, i to dok se ne iskoriste sve moguće opcije. Najvažnije je da pronađete oralnog hirurga u koga ćete imati poverenja, i koji će vas bez straha voditi kroz čitav proces.

spot_img