Sejšeli: Najtraženija daleka destinacija ovog proleća

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Pitate se gde da letujete ove godine i gde biste mogli da pronađete svoje parče raja. Proverite zbog čega su Sejšeli najtraženija destinacija za sve ljubitelje lukusuznog odmora i uzbudljive avanture.

Rajska destinacije u Indijskom okeanu

Ako poželite da pronađete ostrva na karti, potražite ih u centralnom delu Indijskog okeana (bliže istočnoj obali afričkog kontinenta). Kažemo Sejšeli i mislimo na arhipelag od čak 115 ostrva koja se nadmeću svojim peščanim plažama, tirkiznim vodama i burnim morskim životom. Zbog tako izdašne prirode i povoljne klime, Sejšeli su brzo postali popularna destinacija za turiste koji žele da se opuste i uživaju u prirodnom ambijentu. Kada na tu jedinstvenu prirodu i bogatu kulturu i istoriju dodate još i luksuzne hotele i smeštaj koji gostima nudi sve za opušten odmor na visokom nivou i bez briga, onda dobijete savršenu kombinaciju koju ne želite da propustite.

Dakle, za sve one koji odmor doživljavaju kao beg od briga i užurbanog života u egzotičnom okruženju pod palmama, ali sa mnoštvom avantura i istraživanja unutar kopna, Sejšeli su pravi izbor. Već prvi pogled na njegove prirodne lepote pružiće vam dovoljnu motivaciju za posetu, ali ako želite više da saznate, turističke agencije koje imaju Sejšele u ponudi će vam pružiti detaljnije informacije.

Zbog čega su Sejšeli prvi izbor za egzotične destinacije?

Nema zbora, Sejšeli su najpoznatiji po svojim peščanim plažama i tirkiznom plavom moru koje okružuje ostrva. Možemo da ističemo sve kvalitete ovog podneblja, kojih nije baš malo, ali plaže su ono što ih čini vrhunskom svetskom destinacijom. To su prepoznali i najveći i najbogatiji svetski hotelski lanci, koji su svoje rizorte prilagodili podneblju i u kojima možete uživati potpuno, bezbrižno, bez ikakvog rizika. Sejšeli su zbog toga idealna destinacija. Ukoliko zamišljate odmor u uređenom enterijeru, beskonačnim bazenima i koktelima na plaži – Sejšeli će vam se nametnuti kao prvi izbor. Međutim, za malo avanture, moraćete da izađete iz hotela i uputite se u unutrašnjost ostrva.

  1. Najlepše plaže

Poznati po svojim peščanim plažama i kristalno čistom moru, Sejšeli mogu da se pohvale velikim izborom, za sve ukuse. Na ovom prelepom arhipelagu možete uživati u nekim od najlepših plaža na svetu, kao što su plaže Anse Lazio, Anse Source d’Argent i mnoge druge. Ove plaže su savršene za kupanje, sunčanje i opuštanje na plaži, dok je kristalno čisto more idealno za ronjenje i otkrivanje tajni podvodnog sveta.

 

 

Kada već imate veliku mogućnost izbora, lako je da odaberete plažu koja će biti po vašem ukusu. Bilo da ste ljubitelj vodenih aktivnosti i sportova, bilo da ste spremni za podvodne avanture, ili jednostavno želite da uživate u pejzažu koji odmara oči, Sejšeli će vam to pružiti.

  1. Bogata priroda

Pored predivnih plaža, Sejšeli će vas apsolutno oduševiti svojom jedinstvenom i raznovrsnom prirodom. Veliki broj biljaka i životinja su endemske za ovaj arhipelag i samim tim pod zaštitom. Tu pre svega mislimo na sejšelske džinovske kornjače i razne vrste ptica koje žive samo na ovim ostrvima. Džinovske kornjače možete videti na nekoliko mesta. U Nacionalnom parku Marine na Sejšelima posetioci ih mogu videti i hraniti. Takođe,na nekim drugim ostrvima, kao što su Praslin i La Digue, postoje mesta na kojima se mogu videti džinovske kornjače.

Najbolje bi bilo da se nformišete o turama i vodičima koji organizuju posete ovim mestima kako biste osigurali najbolje iskustvo i pravilan tretman prema životinjama.

Ostrva su takođe poznata po bogatoj podvodnoj flori i fauni, koja uključuje brojne vrste riba, morskih pasa, kornjača i drugih morskih stvorenja.

Nema bolje egzotike od istraživanja bogate prirode, kao i upoznavanje sa čuvenim životinjama koji žive na ovim prostorima.

  1. Kultura i istorija Sejšela

Sejšeli su bogati i raznovrsni kada je u pitanju kultura i istorija i to im može biti velika prednost ako upoređujemo ovo ostrvo sa drugim destinacijama, na pimer sa Maldivima. Dok ćete se za Maldive opredeliti ukoliko želite samo odmor i uživanje u moru, dotle će vam Sejšeli i glavni grad Viktorija priuštiti uvid u kolonijalni život na ostrvima.

  1. Kako popuniti CV za posao
  2. Potrebni industrijski limari za rad u Kelnu
  3. Potrebni automehaničari, autoelektričari i autolakileri za rad u Plitvicama

Ostrva su nekada bila pod upravom Francuske i Velike Britanije, pa stoga imaju bogatu kulturnu baštinu koja se ogleda u arhitektri, kuhinji i običajima ovog arhipelaga.

Arhitektura na Sejšelima poseduje crte kolonijalnog i kreolskog stila, sa zgradama koje datiraju iz perioda francuske i britanske vladavine. Ovde ćete videti predivne crkve, ali i druge bogomolje, dok će nekoliko muzeja prikazati istoriju Sejšela.

Ne potcenjujte kulturni i istorijski život – u glavnom gradu Viktoriji možete da uživate pokušavajući da što bolje upoznate i upijete život na ostrvima.

  1. Kuhinjski specijaliteti

Sigurno se pitate kakva je kuhinja na ostrvu i hoćete li imati šta vam se dopada od hrane. Ne brinite. Kuhinja Sejšela je kombinacija različitih kulinarskih uticaja, kao što su kreolski, afrički, francuski, britanski i azijski. Ako volite ribu i morske plodove, ovo je prava destinacija za vas jer su veoma zastupljeni u njihovoj gastronomiji. Uživaćete u rakovima, jastozima i školjkama. To isto važi i za voće, povrće i začine karakteristične za tropske klimatske uslove. Začini koji se često koriste u sejšelskoj kuhinji su kari, čili paprika, cimet, đumbir, vanila. Ko voli kokos, našao je svoju idealnu destinaciju.

Može se reći da je njihovo nacionalno jelo kari zourite, ili kari od kornjače. Danas se ovo jelo retko sprema zbog očuvanja kornjača i cena mu nije mala. Ali svakako probajte poulet koko popularno jelo od piletine kuvane u kokosovom mleku i začinima. Ouševiće vas i ladob, što je zapravo desert od kuvane banane pomešane sa kokosovim mlekom i začinima.

Kakvo je vreme na Sejšelima?

Jedan od najvažnijih razloga zbog čega su Sejšeli omiljena destinacija naših turista je idealna tropska temperature sa prosečnom vrednošću oko 28 stepeni tokom cele godine. Sušna sezona traje od maja do oktobra, a kišna sezona je od novembra do aprila. Idealno vreme za posetu je tokom sušne sezone jer je voda tada idealna za plivanje I ronjenje. Takođe, to će biti idealno vreme ukoliko volite planinarenje, vožnju biciklom ili istraživanje prirode.

Za koga su Sejšeli idealni?

Ne bi se ekonomija Sejšela u velikoj meri bazirala na turizmu, da ostrva nisu prepoznata kao potencijal i da nisu tako masovno posećivana. Popularna su destinacija za medeni mesec, porodični odmor i avanturistička putovanja, što ih čini destinacijom broj 1 ovog proleća. Ljubitelji ronjenja i surfovanja ih takođe ne smeju propustiti. Jednom rečju, sa bogatom prirodom, toplim morem, ušuškanim plažama i interesantniom kulturnom mešavinom, Sejšeli su egzotični raj za sve.

 

spot_img