Top 10 stvari šta videti i raditi na Rivijeri Maja u Meksiku

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Mexico colorful horizontal composition banner header title with national flag cultural traditional symbols big lettering vector illustration

Meksička Rivijera Maja ima sve uslove za odmor za pamćenje. Plaže sa nestvarno belim peskom, tirkizna topla mora i tropska pića u ljuljaškama na plaži, spremno čekaju na turiste iz celog sveta. Osim ovih idiličnih tropskih pejzaža, toliko je stvari koje ovde možete videti i doživeti, da ćete se na ovaj kraj sveta iznova vraćati. Meksiko je zemlja za ljubitelje umetnosti, koliko i za one koji uživaju u adrenalinskim avanturama. Ljubitelji prirode uživaće u prelepim nacionalnim parkovima, ali će se oduševiti i oni koji su fascinirani starim običajima i tradicijom. Baš zbog te raznolikosti utisaka, Meksiko je idealna destinacija za sve i potrebno je pažljivo odabrati aktivnosti, kako bi se iz odmora izvukao maksimum.

Neka ovaj tekst bude mala pomoć kako možete na najbolji način iskoristiti odmor u Meksiku i šta sve možete videti i doživeti dok ste ovde.

  1. Posetite ruševine drevnih Maja

Širom Meksika i Centralne Amerike postoji preko 4400 drevnih lokaliteta Maja. Istraživači kažu da to nije sve i da su još uvek velika prostranstva neistražena. Za ljubitelje istorije – istraživanje ruševina je neizostavno.Tako je lako izgubiti se u magiji ovih lokacija, pokušavajući da zamislite kako je izgledao nekadašnji život.

Čičen Ica

Ovo je jedno od najposećenijih arheoloških nalazišta u Meksiku sa preko 1,2 miliona turista godišnje. Nalazi se u blizini Kankuna, Kozumela, Plaja del Karmen, tako da je lako napraviti izlete do Čičen Ice iz najpoznatijih odmarališta.

Postoje brojni arhitektonski stilovi koji se kriju na ovom lokalitetu, jer je Čičen Ica bio jedan od najvećih gradova drevnih Maja. Pod zaštitom je UNESCO-a, a 2007. proglašen za jedno od novih 7 svetskih čuda nakon glasanja širom sveta. Ako želite da izbegnete vrućine i gužve, preporučuje se rani dolazak i rezervacija jutarnjih termina za posetu.

Majanske ruševine u Tulumu

Tulum je izuzetno popularno i dobro očuvano drevno mesto Maja. Za razliku od većine drugih majanskih ruševina, nalazi se na obali sa belom peščanom plažom pored nje. Postoje mnoge stvari koje ovde treba istražiti, uključujući centralnu veliku piramidu El Castillo i Hram fresaka. Prostor je prilično raširen, pa čak i ako ima puno ljudi, ovde nećete doživeti gužvu. Dobra stvar je što obilazak ovih ostataka majanske civilizacije možete da iskombinujete sa kupanjem na plaži.

  1. Boravite u najboljim hotelima

Meksička rivijera poznata je po svojim prelepim hotelima i odmaralištima, kao i zapanjujućim rizortima na plaži. Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe na ovoj obali je rezervisati uzbudljiv i romantičan boravak u spektakularnom odmaralištu. Lanci svetskih hotela pružiće vam nezaboravno iskustvo, bez obzira da li boravite u porodičnim hotelima ili u hotelima koji su namenjeni samo odraslima.

  1. Istražite rezervat biosfere Sian Ka’an

Sian Ka’an je zaštićeni rezervat biosfere i jedna od najboljih stvari koje možete da radite u Meksiku. Ako volite prirodne prostore i atrakcije na otvorenom, rezervat biosfere je upravo ono što će vas privući ovom kraju zemlje. Rezervat se prostire na preko 2000 kvadratnih kilometara i ima neverovatnu raznolikost flore i faune. Rezervat se nalazi 1 sat vožnje od Plaja del Karmen i 5 minuta od Tuluma (u suštini, počinje tamo gde se Tulum završava). Možete da očekujete da vidite preko 300 vrsta ptica, ali i pume, jaguare, oposume i tapire. Pored svega, Sian Ka’an ima izlaz na najlepše plave vode Kariba, a većinu područja čine močvare i šume mangrova. Put u ovaj rezervat podsetiće vas na bogatstvo prirode i pokazati vam da u Meksiku ne žive samo iguane.

  1. Idite na ronjenje

Jedna od najboljih aktivnosti na Rivijeri Maja je ronjenje i gnjurenje. Kozumel, mesto na obali poluostrva Jukatan u Meksiku, ima obilje neverovatnih mesta za podvodno istraživanje. Nacionalni koralni greben je apsolutno poznat po tome, samim tim što predstavlja jedan od najvećih koralnih grebena na svetu.

  1. Plivajte sa džinovskim morskim kornjačama

Da li ste ikada plivali sa morskim kornjačama? Ovo neverovatno iskustvo možete da doživite na plaži Akumal. To je mesto sa najvećom koncentracijom morskih kornjača. Bilo da ulazite u vodu sa peščane plaže, ili krećete u dubinsko ronjenje, doživećete da plivate pored mirnih kornjača i napravite izvanredne fotografije u vodi.

  1. Plivajte sa kit-ajkulama

Sa Isla Holboka možete da se priključite ovoj jedinstvenoj avanturi koja pumpa adrenalin do maksimuma. Sezona hranjenja i parenja za kit-ajkule je od kraja maja do septembra. Jul i avgust je stoga najbolje vreme da ih „posetite“. Ove džinovske ajkule su neverovatne, samo vodite računa da držite odgovarajuću distancu dok plivate sa njima.

  1. Cenote

Ovo su prirodne vrtače koje su se formirale milionima godina. Korišćene od strane drevnih Maja za ceremonije, danas ih turisti posećuju kao mesto za kupanje i opuštanje. Na rivijeri Maja postoji preko 300 cenota. Postoje oni koji su u potpunosti podzemne, poluotvorene i otvorene. Na nekim od njih je moguće ići na ronjenje. Voda je kristalno čista i kupanje u njoj je jedno od iskustava koje se ne propušta u Meksiku.

  1. Dan u Playa del Carmen i Tulumu

Evo zašto je dobro provesti bar jedan dan u Playa del Carmen. Možete prošetati popularnom 5. avenijom, uživati na plaži, iskusiti noćni život i jesti tradicionalnu meksičku hranu u jednom od mnogobrojnih restorana.

Sa druge strane, Tulum je opušten grad sa boemskim vibracijama koji je jako popularan među mladim svetom. Ovde ćete naći meksičke restorane na glasu, joga studije, smuti barove i netaknute plaže. Tulum možete obići i biciklom.

  1. Obiđite Isla Mujeres

Isla Mujeres je malo ostrvo koje se nalazi 13 km daleko od Kankuna. Ovo je malo, mirno ostrvo na kome se možete opuštati u kistalno čistoj vodi. Možete ga istražiti na razne načine, bilo da vas zanimaju divni primerci džinovskih kornjača ili iguana (ovde se nalazi i čuveni iguana park), bilo da ste ljubitelji urbanih kompleksa i akva parkova.

  1. Istražite ostrvo Kozumel

Ostrvo Kozumel od kopna deli samo kratkotrajna vožnja trajektom. Zbog mnogobrojnih atrakcija koje nudi posetiocima, svakako ga vredi posetiti. Ovde se nalazi ekološki park Punta Sur, svetionik i prelepa plaža.

Zbog svega ovoga, ali i zbog mnogo više, zbog kulture i avanture, drevnih spomenika i modernih smeštaja, adrenalinskih doživljaja i mirnog leškarenja na savršenim plažama, Rivijera Maja je uzbudljivo mesto i jedna od najlepših svetskih destinacija koja će vas svakako opčiniti.

spot_img