10 namirnica koje će ojačati vaš imuni sistem

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Imuni sistem nam održava organizam zdravim. Nemojte čekati da se razbolite pa da tek onda obratite pažnju na svoje telo i imunitet. Određene namirice mu mogu pomoći u funkcionisanju, a u daljem teksu ćemo pisati o 10 namirnica koje utiču na poboljšanje imunog sistema.
Imuni sistem se sastoji od organa, ćelija, tkiva i proteina. Zajedno, oni sprovode telesne procese koji se bore protiv patogena, a to su virusi, bakterije i strana tela koja izazivaju infekcije ili bolesti.
Kada imunološki sistem dođe u kontakt sa patogenom, on izaziva imuni odgovor. Imuni sistem oslobađa antitela koja se vezuju za antigene na patogene i ubijaju ih. Uključivanje specifičnih namirnica u ishranu može ojačati imuni odgovor osobe.

Koje su to namirnice koje mogu da unaprede naš imuni sistem:

  • Borovnica
    Borovnice sadrže tip flavonoida zvanog antocijanin, koji ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Studija iz 2016. godine je primetila da flavonoidi igraju ključnu ulogu u sistemu imunološkog odbrambenog sistema respiratornog trakta. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su jeli hranu bogatu flavonoidima imali manje šanse da dobiju infekciju gornjeg respiratornog trakta, ili običnu prehladu, nego oni koji nisu.
  • Crna čokolada
    Crna čokolada sadrži antioksidant zvan teobromin, koji može pomoći u jačanju imunološkog sistema štiteći telesne ćelije od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekuli koje telo proizvodi kada razgrađuje hranu ili dolazi u kontakt sa zagađivačima. Slobodni radikali mogu oštetiti telesne ćelije i mogu doprinijeti bolesti. Uprkos potencijalnim koristima, crna čokolada je bogata kalorijama i zasićenim mastima, pa je važno jesti je umereno.
  • Kurkuma
    Kurkuma je žuti začin koji mnogi ljudi koriste u kuvanju. Takođe je prisutan u nekim alternativnim lekovima. Konzumiranje kurkume može poboljšati imuni odgovor osobe. To je zbog kvaliteta kurkumina, karakterističnog jedinjenja u kurkumi.
  • Brokoli
    Brokoli je izvor vitamina C. Takođe, sadrži moćne antioksidante, kao što je sulforapan. Iz ovih razloga, dobar izbor povrća plus redovna konzumacija mogu unaprediti zdravlje čitavog organizma.
  • Spanać
    Spanać može pojačati imunološki sistem, jer sadrži mnoge esencijalne nutrijente i antioksidante, uključujući: flavonoidi karotenoidi, vitamin C, vitamin E. Istraživanja takođe pokazuju da flavonoidi mogu pomoći u sprečavanju obične prehlade kod inače zdravih ljudi.
  • Đumbir
    Ljudi koriste đumbir u raznim jelima i desertima, kao i u čajevima. Prema pregledu, đumbir ima anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva i verovatno će odmah unaprediti zdravlje čitavog organizma.
  • Zeleni čaj
    Zeleni čaj sadrži samo malu količinu kofeina, tako da ljudi mogu uživati u njemu kao alternativi crnom čaju ili kafi. Redovna konzumacija može takođe ojačati imunološki sistem. Kao i kod borovnica, zeleni čaj sadrži flavonoide, što može smanjiti rizik od prehlade.
  • Kefir
    Kefir je fermentisano piće koje sadrži žive kulture bakterija koje su korisne za zdravlje. Inicijalna istraživanja ukazuju da se konzumiranjem kefira može ojačati imuni sistem. Prema istraživanju iz 2017. godine, pokazalo se da redovna konzumacija kefira može pomoći kod smanjenja upale i povećanja antioksidativne aktivnosti.
    Većina istraživanja koja to podržavaju je sprovedena na životinjama ili u laboratoriji. Istraživači moraju izvesti dodatne studije kako bi razumeli kako kefir može da sprečiti bolest kod ljudi.
  • Suncokretove semenke
    Seme suncokreta može da bude ukusan dodatak salatama ili doručku. Ono je bogat izvor vitamina E i antioksidanasa. Na isti način kao i drugi antioksidansi, vitamin E poboljšava imunološku funkciju. To čini tako što se bori protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije.
  • Beli luk
    Češnjak ili beli luk je dobro poznati kućni lek za prevenciju prehlada i drugih bolesti. Jedno istraživanje je razmatralo da li uzimanje dodataka belog luka koji sadrže alicin smanjuje rizik od prehlade.
    Grupa učesnika koja je uzimala placebo je imala više nego duplo veći broj prehlada od grupe u kojoj su uzimali dodatke belog luka. Međutim, istraživači su zaključili da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo da li beli luk može pomoći u sprečavanju prehlade.

Dobar i jak imuni sistem nas ne brani samo od prehlade. Jak imuni sistem čini i naš organizam jakim, te ukoliko dodje do nekih ozbiljnih ili manje ozbiljnih medicinskih intervencija i operacija (kao što je operacija kamena u bubregu) ili stomatološka intervencija (ugradnje zubnog implanta), organizam će biti jači, spremniji i izdržljiviji, pa će se samim tim i brže oporaviti.
Sve navedene namirnice su ukusne i mogu doprineti raznovrsnoti svakodnevnih obroka. Dovoljno je uvesti u ishranu kurkumu kao začin ili borovnicu u svoj smuti i da već počnete ozbiljno da radite na unapređenju svog imunog sistema.

spot_img