Pokvašen telefon = pokvaren telefon?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Kada mobilni telefon upadne u vodu, ili na neki drugi način neka tečnost ili vlaga uđe u njega, bilo da je u pitanju prosuta kafa ili sok, postoji nekoliko stvari koje se mogu odraditi. Kao prvo, garancija koja se dobija od prodavca, kada je telefon pokvašen, više ne važi, pa na nju treba odmah zaboraviti.

Na početku je potrebno telefon kompletno otvoriti i rasklopiti na sastavne delove, a zatim ga što bolje obrisati i izvući svu tečnost i vlagu iz matične ploče telefona i ostalih delova. Najveći broj radnji kojima je u opisu posla i prodaja mobilnih telefona ima i servis koji poseduje alate za otvaranje telefona koji sigurno neće oštetiti telefon.

Šta vi možete da uradite kada se telefon pokvasi?

Pre nego što se dođe do servisera, potrebno je ugasiti mobilni telefon, skinuti zadnji poklopac telefona, izvaditi bateriju, SIM i memorijsku karticu. Posle toga potrebno je rukom istresti vodu koliko god je to moguće. Potom je potrebno uviti telefon u suvu tkaninu koja lako upija vodu. Tek nakon toga, treba odneti telefon u neki od servisa, sa baterijom i karticama. Ukoliko telefon ne nosite odmah u servis, preporučuje se da se ostavi u posidu sa pirinčem, pošto pirinač odlično upija vodu.

Kod telefona sa integrisanom baterijom, postupak se razlikuje samo u tome što je sada bateriju nemoguće skinuti, dok su svi ostali postupci isti.

Isplativost postupka

Isplativost popravke uvek zavisi od nabavne cene određene marke telefona. Ukoliko je telefon u rasponu cena od 200 do 1000 evra, a čišćenje i sušenje koštaju mnogo manje kod nekog od servisera, ne isplati se rizikovati i pokušavati nešto na svoju ruku i tako rizikovati gubitak novca kojim je plaćen telefon, kao i podaci i novac kojim bi se platio eventualno neki drugi, a novi telefon.

Ukoliko „ajfon“ bude taj telefon koji je pokvašen, čišćenje podrazumeva rasklapanje kompletnog telefona i čišćenje svih sastavnih delova. Ovi modeli uvek traže i bekap podataka, koji je jako teško izvući iz pokvarenog telefona, ukoliko nedostaju odgovarajuće iskustvo ili alat.

Cene

Cene čišćenja telefona od vode iznose od 20 do 50 evra, u zavisnosti od toga o kom je modelu reč. Nikad se unapred ne zna kako će koji telefon reagovati, čak i kad se radi o modelima sa kojima je određeni serviser imao iskustva. Zbog toga cena zavisi i od radova koje će serviser telefona preduzeti. Ono što je sasvim jasno, jeste da je cena čišćenja uvek dosta niža od kupovine novog telefona. Nažalost, nijedan servis na svetu ne može grantovati koliko će dugo raditi telefon nakon ovakve „intervencije“. Neke popravke mogu biti i nemoguće, sve zavisi od stepena oštećenja i vremena koje je proteklo od kada je telefon bio izložen tečnosti.

Šta ne treba raditi

Ono što nikako ne bi smelo da se desi, ako prethodno dođe do utapanja telefona, jeste da se baterija nikako ne vraća u telefon, na putu do servisera. Takođe ga ni u kom slučaju ne bi trebalo ponovo uključivati. Ako je baterija integrisana, nikako se telefon ne sme otvarati, jer tom prilikom ona može da se ošteti. Popularnu metodu feniranja isto bi trebalo izbeći. Pokvašen telefon nikako se ne sme staviti na punjač. Na ovaj način, on bi bio praktično dokrajičen jer voda provodi struju i rizikuje se potpuni kvar na telefonu.

spot_img