Priprema pacijenata za hormonsku kontraceptivnu terapiju

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

 

Oralna hormonska kontracepcija (OHK) predstavlja uzimanje tableta koje sadrže ženske polne hormone sa ciljem da se spreči neželjena trudnoća.

 

Savremena ginekologija se ne može ni zamisliti bez postojanja OHK. Anti bebi pilule predstavljaju najpouzdanijiji i najsigurniji način zaštite od neželjene trudnoće. OHK znatno smanjuje tegobe predmenstrualnog sindroma čime uveliko poboljšava kvalitet života pacijentkinja. Pokazuje veliku efikasnost u zaštiti od neželjene trudnoće ali ne štiti od polno prenosivih infekcija.

 

Najznačajnija neželjena dejstva su: blago krvarenje tokom ciklusa, glavobolja, osetljivost dojki, mučnina, vrtoglavica, promene raspoloženja.

 

U smislu što bezbednije terapije, kao i za svaki lek, potrebno je biti upoznat sa indikacijama i kontraindikacijama davanja oralnih kontraceptiva.

Apsolutne kontraindikacije za hormonsku terapiju su: oboljenja jetre, maligna obolenja dojke i genitalnih organa, postojeća tromboembolijska obolenja, hormonski aktivni tumori.

Relativne kontraindikacije za hormonsku terapiju su: pojedina alergijska oboljenja, neurološka, psihijatrijska, endokrinološka, bubrežna i srčana oboljenja, dojenje i postmenopauza.
Smatra se da je pušenje glavni faktor rizika naročito ako se OHK uzimaju posle 40-e godine života.

Komplikacije koje mogu nastati kod uzimanja hormonske kontracepcije su: povećanje triglicerida, holesterola, holecistitis i holelitijaza. Tromboza je oko 6 puta češća.

 

Preciznom laboratorijskom i kliničkom pripremom pacijenta, kao i detaljnim ginekološkim pregledom pre uvodjenja anti bebi pilula se broj neželjenih efekata OHK dramatično smanjuje.

 

Priprema podrazumeva sledećih pet stavki:

 

1. Uraditi faktore koagulacije:PT,PTT,Tr,Fibrinogen, FDP.

2. Biohemijski parametri: Holesterol, LDL, HDL, Trigliceridi, Jetrini enzimi-Transaminaze.

3. Kolposkopski pregled sa Papa testom i brisevima.

4. UZ i menuelni pregled dojki i limfnih zlezdi aksilarnih jama.

5. UZ i manuelni pregled male karlice i eventualno kolor dopler krvnih sudova male karlice sa protocima.

 

Važne napomene

 

o Kontraceptive ne prepisivati u slučaju povišenih vrednosti nevedenih biohemijskih parametra u krvi jer ih i oni sami po sebi dižu.

o Takodje se ne smeju davati u slučaju povišene koagulabilnosti krvi jer mogu dovesti do tromboembolijskih komplikacija.

o Postojeće displastične promene na dojkama (čvorići) kao i već postojeće ciste jajnika – većeg prečnika, predstavljaju kontraindikaciju i mogu biti uvećane davanjem kontraceptivne terapije.

o Potrebno je prvo sve ove parametre ukoliko su patološki dovesti u fiziološke okvire, pa potom krenuti sa oralnim kontraceptivima. Svako prepisivanje hormonske terapije bez uradjene pomenute pripreme i laboratorisjkih analiza je protiv saveta lekara, predstavlja grešku (vitium artis) i povećava rizik za nastajanje komplikacija opasnih po zdravlje pacijenta.

 

 

 

Specijalista ginekologije i akušerstva

Mr sci med dr.Miloš Radović

spot_img