Radne ploče za kuhinju – kako odabrati pravu?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Kuhinja je, čak i onim ženama, koje nisu veliki ljubitelji kuvanja, prostorija u kojoj sve mora biti na svom mestu. Zbog toga se posvećuje posebna pažnja izradi kuhinje po meri i njenom opremanju.

Najveći problem može da nastane prilikom odabira radne ploče za kuhinju. Razloga za to ima mnogo, a samo neki od njih su dezen, debljina, kao i materijal od kog je ploča napravljena. Problem je, dakle, kako sve to uklopiti sa radnim delovima i napraviti jedan topao i funkcionalan kutak.

Cena radne ploče

Najpovoljnije su takozvane laminirane radne ploče, koje se na našem tržištu mogu kupiti po ceni od 1500 dinara po metru, pa naviše. Drvene, kao i mermerne radne ploče su skuplje, a osnovni razlog je kvalitetnija struktura samog materijala, jer su znatno otpornije na habanje, vodu, vlagu, odnosno vodenu paru, koje u kuhinji ima prilično zbog kuvanja. Tako se za kupovinu drvene radne ploče mora odvojiti i do 3000 dinara po metru kvadratnom, pa naviše. Na cenu utiče i debljina materijala, pa jeftinije prolazi onaj ko se odluči za tanju radnu ploču, odnosno za onu čija je debljina manja.

Jednobojni dezeni – da ili ne?

Nakon odabira materijala, na red dolazi izbor boje i dezena. Na našem tržištu, bez obzira na prodajni objekat, ponuda je uglavnom slična. Izbor šarenih, veselih dezena, kao i onih koji su imitacija drveta ili mermera, zaista je dobra, ali to se ne može reći kad su u pitanju jednobojne radne ploče. Ukoliko neko želi crvenu ili narandžastu radnu ploču, morao bi dobro da se pomuči da bi do iste i došao.

Prilikom kupovine radne ploče, treba računati i na kupovinu zaštitnih lajsni, kako bi se ivice obložile istom bojom, kao i radna površina i kako bi se zatvorili bočni delovi do zida.

Crvena boja kuhinje

Crveno je boja ljubavi, strasti, ali i energije, ona simbolizuje akciju, samopouzdanje, život, strah. Ona stimuliše cirkulaciju tela, a samim tim podstiče čitav organizam, kako na fizičke, tako i na mentalne aktivnosti, zbog čega se sve više upotrebljava kod opremanja poslovnog, ali i stambenog prostora.

Odlično se slaže sa većinom boja, a najbolji efekat se postiže ako se kombinuje sa belom, crnom, ali i svetlijom nijansom sive. U svaki prostor, bez obrzira da li je u pitanju stan, kuća ili poslovni prostor, ona unosi osećaj topline, pa se, samim tim, može uštedeti na grejanju, jer će se čitav prostor doživljavati toplijim.

Dve prostorije u kojima se može eksperimentisati sa crvenom bojom su trpezarija i kuhinja. Bez obzira da li se radi o većim ili manjim kvadraturama, detaljima, ali i nameštajem od obične prostorije može se napraviti najtopliji kutak u domu. Ne mora se kupovati nov nameštaj, već zanimljivim detaljima, kao što su slika na zidu, stolnjak, vaza sa cvećem, činija sa voćem ili zavese, u nijansama crvene, uneće se sasvim dovoljno energije, kao i vedrine u ovaj deo stana ili kuće.

Još više prostora za upotrebu crvene boje ima kod opremanja kuhinja, gde se može poigravati sa bojom dezena posuđa, frižidera, kao i mnogih drugih malih kućnih aparata, koji su neophodni za svakodnevni život.

spot_img