Industrijski park u Borči nova kineska IT Silicijumska dolina

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Industrijski park u Borči, čija gradnja će početi tokom ove godine godini, prostiraće se na 320 hektara državnog zemljišta pored Pupinovog mosta. Očekivanja su da će u ovom parku, koji je po ugledu onom u Sudžou, raditi najbolji IT stručnjaci, matematičari, inženjeri računarstva, elektrotehnike, mašinstva, fizičari, hemičari… Možda upravo on bude bedem za prestanak „odliva mozgova“ iz Srbije.

Industrijski park Borča - makro lokacija
FOTO: ILUSTRACIJA INDUSTRIJSKOG PARKA PREMA STUDIJI IZVODLJIVOSTI / RAS SRBIJA
Industrijski park Borča – makro lokacija

– Očekujemo da u najkraćem roku oformimo zajedničko preduzeće sa kineskim partnerima i da u ovoj godini započnemo realizaciju projekta izgradnje industrijskog parka. To će biti „grad budućnosti“ u Borči. Zajednički će ga graditi srpske kompanije i kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation. Investicija će biti vredna oko 300 miliona evra i realizovaće se u tri faze.

  1. Kako popuniti CV za posao
  2. Potrebni industrijski limari za rad u Kelnu
  3. Potrebni automehaničari, autoelektričari i autolakileri za rad u Plitvicama

Mi ćemo uložiti zemljište koje će biti potpuno infrastrukturno opremljeno, a kineski partneri će uložiti novac. Ova „silicijumska dolina“ preko Dunava, potpuno će izmeniti pejzaž Borče, Ovče, Krnjače i ostalih naselja. Stanovnici ovih naselja će imati ogromnu korist, jer sve procene kažu da će značajno skočiti cene njihovih placeva, stanova i kuća – kaže za „Blic“ Nenad Popović, ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

FOTO: ILUSTRACIJA INDUSTRIJSKOG PARKA PREMA STUDIJI IZVODLJIVOSTI / RAS SRBIJA

Sa 40 kineskih i svetskih kompanija potpisan je memorandum da u parku, kada bude izgrađen, imaju svoje razvojne i istraživačke centre. Industrijski park u Beogradu biće izgrađen po uzoru na park u kineskom gradu Sudžou. I park Sudžou je pre 20 godina bio močvara, a sada je moderni centar nauke i biznisa.

Nenad Popović
FOTO: MINISTARSTVO ZA INOVACIJE I TEHNOLOŠKI RAZVOJ / PROMO
Nenad Popović

Po uzoru na park u Sudžou

– Tu posluje 25.000 kompanija, a čak 6.000 radi u sektoru visokih tehnologija. Najveće svetske firme kao što su Samsung, Boš, Huawei, Simens, Krup došle su u Sudžou. Ubeđen sam da ćemo deo njih privući i u Beograd jer imamo sjajne mlade inženjere i odlične uslove za razvoj biznisa.

Očekujem da se umesto „odliva mozgova“, suočimo sa „prilivom mozgova“, zato što će dolazak velikih svetskih kompanija privući i stručnjake iz inostranstva. Pre svega, iz susednih zemalja – itiče Popović.

 

 

 

Ko bi mogao da računa da se zaposli

Očekivanja su da investicija u park će zaposliti direktno 10.000 ljudi, a indirektno će obezbediti 50.000 radnih mesta. Kako ukazuje naš sagovornik posla će biti za najbolje IT stručnjake, matematičare, inženjeri računarstva, elektrotehnike, mašinstva, stručnjaci za robotiku, nanotehnologije, biotehnologije, veštačku inteligenciju, fizičari, hemičari…

FOTO: ILUSTRACIJA INDUSTRIJSKOG PARKA PREMA STUDIJI IZVODLJIVOSTI / RAS SRBIJA

– Imaće najsavremeniju opremu i uslove za rad, kao u razvijenim zapadnim zemljama, Rusiji i Kini. Najvažniji srpski resurs, obrazovani i pametni mladi ljudi, biće mozak ovog „grada budućnosti“ a država i gradske vlasti su servis koji mora da im obezbedi najbolje moguće uslove za rad i napredovanje. Siguran sam da se među tim mladim genijalcima krije neki novi Tesla ili Pupin.

„Zelene zgrade“, a Beograd centar „pametne industrijalizacije“

Beograd će sa ovim parkom postati centar „pametne industrijalizacije“ u ovom delu Evrope gde ćemo na jednom mestu imati spoj inovacija, nauke i industrije. U parku će raditi uglavnom visokotehnološke kompanije, ali biće i tradicionalne industrije koja će raditi po najvišim ekološkim standardima.

https://www.facebook.com/ZaposlimoSrbiju5

 

– Pored inženjera, naučnika, profesora, biće posla i za radnike sa srednjom stručnom spremom. U parku će se graditi takozvane „zelene zgrade“ koje će biti ekološke i energetski efikasne. To će biti tehnologije i inženjerska rešenja budućnosti koja treba da ostanu savremena i za 20 do 30 godina od trenutka kada ti objekti budu izgrađeni. U tome će nam pomoći kineski projektanti sa svojim iskustvima u izgradnji sličnih parkova širom sveta – ističe Nenad Popović, ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

(Danijela Nišavić)

Preuzeto : https://www.blic.rs/biznis/kako-ce-izgledati-naucno-industrijski-park-u-borci-koji-vec-zovu-kineskom/fbng1wh

spot_img