Jubilarni 15. REBEC 2022 od 13. do 15. juna – Svet nekretnina u Beogradu

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

(Foto: REBEC)
Jubilarni, petnaesti put po redu- REBEC 2022, održaće se od 13-15. juna u hotelu Metropol Palace. Posle online 2020 i hibryd 2021 izdanja, ove godine će se pretežno fizički okupiti specijalizovana REBEC zajednica iz SEE regiona, ostalog dela Evrope, Kanade, UAE i Kazahstana. Organizatori su omogućili i online pristup učesnicima koji su sprečeni da se fizički pojave.

Okolnosti koje bitno menjaju svet

– Nalazimo se u vrlo komplikovanom post Covid tržištnom momentu, sa sve većim uticajem krize u Ukrajini. Tokom Covid krize, naštampane su enormne količine novca, koje su upumpavane u ekonomije širom sveta. Pojavljuje se „taj višak“ kao dodatni pritisak na tražnju, dok se gubi „trka“ za očuvanje nominalne vrednosti novca. Narušeni su i prekinutih lanci snabdevanja, a cene građevinskog materijala i radne snage su bez nagoveštaja smirivanja. Pored ovog faktorskog tandema, dešava se i rast cene energenata, koji pored nerketnina i građevinske industrije, deluje na sve proizvodne grane ekonomije – navodi se u saopštenju organizatora.
U izmenjenim ekonomskim i političkim okolnostima koje bitno menjaju svet, traže se odgovori na pitanja: „Kada će vrtlog krize dosegnuti najdublju tačku?“, „Kako će izgledati put potonuća?“ i „Kada se može očekivati socijalno uzdizanje u zonu stabilizacije?“. Većem delu čovečanstva odgovori na ova pitanja su zamagljeni, a o pravim dimenzijama promena koje dolaze, do sada se stidljivo govorilo.

Četiri revolucije

Parna mašina je krajem XVIII veka označila početak Prve industrijske revolucije, koja je donela nezapamćen i nagli društveni razvoj. Sredinom XIX veka usledila je Druga industrijska revolucija uz upotrebu električne energije. 80-ih godina prošlog veka imali smo i Treću, tzv. Digitalnu revoluciju, koja je plasirala kompjutere i informacione tehnologije, kao nosioce društvenog napretka. U ovom momentu, globalno društvo ulazi u Četvrtu industrijsku revoluciju, a postojeći društveni poredak se bitno menja. Dolazeće promene biće tektonske.
Prve tri revolucije doprinele su razvoju društva: rastu populacije, životnog standarda i povećanju svetskog bogatstva, ali su uslovile i neodrživ razvoj civilizacije. Tako neodrživ da je 2015. godine u Parizu od strane 194 zemalja potpisan Pariški sporazum o klimatskim promenama i ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja do 2030. godine. Svet je u potrazi za novim izvorima energije, koji će omogućiti ujedno održiv razvoj i napredak čovečanstva.
Od početka Covid krize, tokom delimičnih ili potpunih zatvaranja tržišta, dešava se revolucionarna i ubrzana primena digitalizacije, koju prati niz regulatornih izmena na svim meridijanima. Ove regulatorne izmene će bitno uticati na život u budućem vremenu. Globalni poredak, kakvog smo poznavali, faktički više ne postoji. Pošto se urušio, teži se uspostavljanju novog, efikasnog sistema upravljanja i organizacije. Uveliko se eksperimentiše sa alternativnim valutnim sistemima, alternativnim političkim sistemina, a nanotehnologije krče sebi put.
Početkom krize u Ukajini, Covid je preko noći prestao da bude tema. Pre toga se ponovo održao EXPO REAL u Minhenu uživo, kao i kanski MIPIM u svom tradicionalnom terminu, doduše sa skromnijom posetom od uobičajene. U maju smo se okupili i u Zagrebu na XVII po redu specijalizovaom događaju, gde su stručnjaci iz Srbije vodili četiri panela.
Ovogodišnji jubilarni REBEC 2022, pokušaće da ponudi odgovore na sve navedene uticaje, koji krucijalno oblikuju razvoj nekretnine u Srbiji, SEE i Evropi.
 
Najvažnije reči … Networking, networking i networking
Samiti, konferencije i festivali služe umrežavanju profesionalaca, a potreba za kontaktima, kvalitetnom procenom i informacijama, uvek će biti ekstremno važna. Vreme koje dolazi, ozbiljno stavlja na test kreativnost i spremnost svakog od nas, a do kvalitetnih informacije se u turbulentnim vremenima najteže dolazi. Zbog toga organizatori navode da očekuju rekordan broj posetilaca ove godine.
– Pred nama je nekoliko ciljeva. Prvi, da se održi tradicija negovanja kvaliteta forsiranog kroz 15 godina iskustva, zbog kojih je REBEC prepoznatljiv daleko izvan granica Srbije. Zatim da premijerno plasiramo već pomenute aktuelne teme. Posebno nam je važno da istaknemo naše ljude iz celog sveta, koji su ovladali prestižnim veštinama i osvojili zbilja zavidne i teško dostižne profesionalne visine. Takođe, želimo da fizički okupimo najveći mogući broj, pripadnika regionalne REBEC zajednice. I za kraj, da pošaljemo u svet kvalitetnu sliku o Beogradu i Rebec događaju, koji se sve ravnopravnije svrstava u rang najvažnijih specijalizovanih događaja sveta – navodi se u saopštenju.
– Ponovo će nam Whova platforma poslužiti da uspostavimo Rebec društvenu mrežu i povežemo ljude iz celog sveta. Platforma će biti otvorena za naše goste i nakon događaja, postojaće mogućnost on-demand gledanja panela, pristupa sponzorskom HUB-u, kao i mogućnost video ćat-a, slanja poruka, grupnog video umrežavanja, razmene kontakata i slično.

Program i teme: Life after tomorrow?

Program i teme uvažavaju činjenicu, da savremeni trendovi idu u korist digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije, koje smanjuju vreme za sve veći broj aktivnosti u svakodnevnim porcesima života i rada, a takođe suprimuju i ultimativnost fizičkog prisustva. Biće to lament nad IV-tom Industrojskom revolucijom, digitalizacijom i Protech uticajem na razvoj investicija u nekretnine.
Tradicionalan program sa ukupno 26 tema, biće prožet svim navedenim aktuelnim temama, koje ćemo osvetliti na potpuno drugačiji način. Program po rasporedu tema i satnici, možete videti ovde: http://www.rebec.rs/eng/schedule.html sa raposređenim govornicima po panelima.
Vodićemo debatu o tržišnim pokazateljima u industriji nekretnina u vreme krize. Govornici će ispred svojih kompanija ponuditi projekcije i rešenja u vremenu povišene globalne, socijalne tj političke neizvestnosti, a poseban segment tema posvećen je energiji, energetskoj efikasnosti i njihovom uticaju na dalji razvoj nekretnina. Naš ultimativni cilj je pronalaženje odbranjivih zaključaka na temu: Kako će izgledati život nakon „sutra“?

Učesnici & poseta

REBEC je prošle godine održan hibridno i okupio je učesnike iz 40 zemalja sveta. Pred publikom godinama nastupaju najveći predstavnici međunarodnih kompanija i stručnjaci iz oblasti razvoja RE, koji su odgovorni za razvoj poslovanja nad čitavim delovima sveta. Govornici su kreatori, koji trasiraju i oblikuju međunarodne trendove. Do 22. novembra 2021 WHOVA statistika je zabeležila 1017 ponovnih pregleda panela, štandova i video materijala.
Ovo su sigurni učesnici: MyKensey, IBI Group, Immofinanz, CBRE, C&W, JLL, Colliers, Coreside / Savills, Reify, Celen, NBG, mstep, SMD+, PKF hotelexperts, Louvre Hotels, PlanRadar, Sillage, Ecovis SEE, MPC Properties, Konstantine film, Delta Real Estate, CTP, Kadena Properties, ABC Nepremimčnine, Alfa stan, Sebra, Alpha Hotel Management, alfa real estate, NLB Komercijalna banka, OTP Banka, GTC, HPB Nekretnine, Alkas Consulting, Besico, REalPad, Hit Alpinea, REED Group, Atellior, Lindner, VSS advisory, Regio Plan, Morkin house, Kristina Zanič Architects, Baldii Studio, Art Strategies Group, Soravia, Isson asset management, Alsus Consulting, Bigova Bay, STR, JMW LLP, Mama Shelter, Indigo, Buildcon, Conza Properties …
spot_img