Kako Grci spasavaju izgubljenu sezonu

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Ispred većine kuća i apartmana postavljen natpis – izdajemo garsonjere za 25 i dvosobne stanove za 50 evra dnevno


Tabla s oglasima za izdavanje (Foto J. P. S)
Evija Pefki – Umesto kreveta više, koji se uobičajeno u ovo doba godine tražio duž egejske obale, ovih dana pred većinom apartmana na Eviji stoji tabla s natpisom „Izdajem garsonjeru za 25 i dvosoban stan za 50 evra dnevno”.

Razlog je pandemija virusa korona koji je zatvorio grčku granica i ujedno rasterao poslednje srpske, ali i druge turiste koji su autobusom ovde stigli na odmor.

Vlasnici apartmana kažu da su table postavili više reda radi nego što se nadaju gostima, a i ako se neko raspituje za iznajmljivanje, to su Grci koji vikendom dolaze iz Atine.

Od pre četiri dana, kada je otišao i poslednji autobus s beogradskim registarskim tablicama, ovde se osim grčkog ne može čuti drugi jezik. Kako stvari stoje, tako će ostati do kraja sezone jer novih organizovanih tura bar iz Srbije više nema, tvrde meštani i vodiči koji su goste ovde dočekivali, a sada se i sami pakuju za povratak kući.

S druge strane, oni malobrojni preostali turisti iz Srbije koji su došli sopstvenim prevozom i uspeli pre zatvaranja granice da uđu u Grčku, a pritom nisu ni pozitivni na koronu, naveliko produžavaju odmor jer im je sigurnije da ostanu tu gde su i sačekaju da se epidemiološka situacija u Srbiji smiri.

Mahom ostaju u istim apartmanima koji su ionako unapred plaćeni za druge goste koji nisu imali sreću da ove godine vide more.

Vlasnici apartmana kažu da su još dobro prošli jer je većina agencija iz Srbije uplaćivala novac za smeštaj neposredno pre dolaska svake nove ture.

Problem je, kako pričaju ovdašnji turistički vodiči, agencijama iz Srbije koje su unapred platile celokupan zakup do kraja septembra, a nisu uspele da realizuju ni 20 odsto tura, pa su na gubitku.

Budući da je reč o koroni, koja se tretira kao „viša sila”, realno i ne očekuju da će im grčki partneri vratiti novac.

Ono što im predstavlja dodatni problem jeste da li će ako korona potraje moći da nastave poslovanje naredne sezone, a na stranu što će većina gostiju sigurno čekati poslednji trenutak kako bi bila sigurna da će moći da ode na odmor poučena upravo aktuelnom situacijom. Znači, da ne mogu da računaju na „frst minit”, to jest na one koji su uplaćivali letovanje već u januaru ili februaru.

Na pitanje šta je s turistima koji su deportovani s ovog ostrva zbog činjenice da je sedmoro bilo zaraženo, pa su umesto da budu smešteni u karantin, u pratnji policije ukrcani u dva autobusa i poslati u Srbiju, da li će oni biti obeštećeni jer se nisu „ni osolili”, većina je skeptična prema toj mogućnosti i kažu da još nemaju nikakve informacije.

Mnogo je onih koji više ne izdaju garsonjere, već su stavili ključ u bravu jer im je svaki dan bez gostiju trošak.

Interesantno je da su, uprkos činjenici da su plaže mahom prazne, restorani i kafići otvoreni. Brod koji prevozi turiste od mesta Agijus Kampus do Evije i dalje vozi sedam puta dnevno kao da je puna sezona.

Oni koji su prešli granicu kažu da se na prelazu iz Grčke u Bugarsku čeka oko sat i da nema nikakvih dodatnih problema.

Oni koji odavde kreću narednih dana takođe ne treba da brinu iako je od pre dva dana zatvorena i bugarska granica jer Srbi nesmetano mogu u tranzitu da prođu kroz tu zemlju.

Izvor : Politika

spot_img