Podršku države dobilo 7.000 preduzetnika, svakom investitoru nudimo besplatno savetovanje

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Prvobitni rezultati Godine preduzetništva 2016. izgledaju veoma ohrabrujuće, izjavio je direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić, navodeći da je od 12.000 zainteresovanih koji su aplicirali za učešće u nekom od 33 ponuđena programa, njih 7.000 dobilo podršku.

Željko Sertić

Foto: V. Lalić / RAS SrbijaŽeljko Sertić

Sertić je kazao da se krajnji rezultati Godine preduzetništva trenutno obradjuju, kao i da je od ukupno 33 programa, 11 projekata ostvarilo realizaciju, 17 je u toku, a pet treba da bude pokrenuto.

„Interesovanje je bilo zaista veliko. Blizu 12.000 kompanija, startapova, lokalnih samouprava i klastera je apliciralo za učešće u jednom od pomenutih programa. Ukupno 7.118 njih je dobilo podršku, dok je izvestan broj trenutno na razmatranju“, naveo je bivši ministar privrede.

U Godini preduzetništva se, kako kaže, ne radi samo o vidljivoj podršci za naše kompanije, već i o promovisanju preduzetništva kao načina života kroz brojne seminare, obuke, mentorske sesije i obrazovne programe.

Upitan da li je, u smislu subvencionisanja investicija, dostignut balans u jednakom tretmanu domaćih i stranih preduzeća, Sertić odgovara da je on apsolutno dostignut, kako u zakonodavnom smislu (kroz Zakon o investicijama), tako i u operativnom smislu, kroz rad svih onih koji su uključeni u dodelu podsticaja za investitore.

Domaćih investitora skoro 50 odsto, stranci imaju veće projekte

„Posmatrano kroz broj projekata, domaći investitori čine gotovo 50 odsto svih podržanih investicija. Razlika je, međutim, primetna kada se gleda kroz prizmu broja apsolutnih investicija, jer su stranci trenutno u stanju da realizuju veće projekte nego domaće kolege. Oni, takođe, mogu da investiraju više novca i da otvore nova radna mesta“.

Na pitanje šta će RAS uraditi kako bi dodatno promovisala izvoz Srbije, Sertić podseća da je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencija ove godine organizovala pet pojavljivanja nacionalnih kompanija na međunarodnim sajmova, i da su se 62 kompanije predstavile na nacionalnom štandu Srbije.

„Nastavićemo sa tom praksom i u narednim godinama“.

RAS će, kako dodaje, učestvovati i u privlačenju takozvane treće generacije investicija, što je nešto što Vlada Srbije izuzetno zagovara.

„Kao zemlja koja se bori sa visokom stopom nezaposlenosti, moramo da nastavimo sa obezbeđivanjem investicija koje će intenzivirati otvaranje radnih mesta, dok ćemo istovremeno uzeti u obzir uravnotežen regionalni razvoj“, objašnjava Sertić.

Sertić je podsetio da RAS svakom investitoru nudi besplatno projektno savetovanje, i da ima zadatak da pojednostavi rešavanje problema sa kojima bi se investitori mogli suočiti u svom poslovanju.

„Osim toga, savetnici RAS-a su uključeni u celokupan životni ciklus jedne investicije – od pružanja inicijalne podrške putem informacija, kroz operativnu implementaciju projekta, pa sve do otvaranja fabrike i pokretanja proizvodnje“, rekao je Sertić.

Preuzeto : http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/sertic-podrsku-drzave-dobilo-7000-preduzetnika-svakom-investitoru-nudimo-besplatno/mvpwvx3

spot_img