REBEC 2022, Volume XV – Paradoks džinovskog leptira na raskršću svetova i vremena

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

(Foto: REBEC)
Jubilarni, petnaesti put po redu- REBEC 2022, održaće se od 13. do 15. juna u hotelu Metropol Palace.
Kroz 15 godina postojanja, beogradska REBEC konferencija, okupila je u Beogradu više hiljada najvećih svetskih imena iz oblasti razvoja real estate industrije. Ovaj događaj je uveliko nadmašio regionalan značaj i dimenziju, kao i grad u kom je ponikao. Naši govornici su eksperti, investitori i profesori svetskih univerziteta, koji vode međunarodne kompanije, razvijajući poslovanje na tržištima poput EMEA, CEE i SEE. Mnogi od njih su pioniri, koji trasiraju buduće trendove i do kojih je veoma teško doći. Rebec je uz njih izrastao u džinovskog leptira, koji kao da prevazilazi baštu u kojoj je prvi put zamahnuo krilima.
Kako se dogodio ovakav paradoks?
Kada smo počinjali, ideja je bila da REBEC kao konferencija sa sajamskim delom, stilski i sadržajno liči na tradicionalni MIPIM u Kanu. Imajući svest o veličini i specifičnosti našeg tržišta, počeli smo posebno da akcentujemo kvalitet programa, istinsku razmenu znanja i informacija. Kroz strogu selekciju govornika, postavljajući sve ozbiljnije standarde u kvalitetu panel diskusija, dozvolili smo da se različita iskustva, mišljenja i pristupi, potpuno ravnopravno susretnu i odmere snage. Nimalo slučajno, simbol Rebec-a su Sava i Dunav sa svojim ušćem. Osim što su simbol Beograda, te dve reke su dve moćne vodene mase – evropska i regionalna – koje donose život gradovima kroz koje prolaze i koje od pamtiveka spajaju kulture i ljude.
Pesnica i bašta hiljadu cvetova
Naš slogan United Differences, nastao je 2012 godine, kroz jedan neobavezan razgovor sa Edwardom Jervisom, tadašnjim direktorom MIPIM prodaje na aziskom tržištu, koji nas je ohrabrivao da istrajemo u ideji o REBEC-u, kao velikom događaju koji „okuplja različitosti“.
– Prsti jedne šake su veoma različiti, ali samo zajedno čine pesnicu – bile su njegove reči.
Iako je ovogodišnji događaj organizovan kao hybrid-event, pa učesnici imaju mogućnost online pristupa, najveći deo učesnika pojaviće se uživo. Pored specijalizovane REBEC zajednica iz SEE regiona, ostalog dela Evrope, UK, posetioce iz Kanade, UAE i Kazahstana … Očekujemo učesnike iz 40 zemalja sveta.
Možemo nabrojati sigurne učesnike iz kompanija: MyKensey, IBI Group, Immofinanz, CBRE, C&W, JLL, Colliers, Coreside / Savills, Reify, Celen Group, NBG, mstep, SMD+, PKF hotelexperts, Louvre Hotels, PlanRadar, Sillage, Ecovis SEE, MPC Properties, Konstantine film, Delta Real Estate, CTP, ABC Nepremimčnine, Alfa stan, Sebra, Alpha Hotel Management, alfa real estate, Across, NLB Komercijalna banka, OTP Banka, GTC, HPB Nekretnine, Alkas Consulting, Besico, RealPad, Hit Alpinea, REED Group, Atellior, Lindner, VSS advisory, Regio Plan, Morkin house, Kristina Zanič Architects, Baldini Studio, Art Strategies Group, Soravia, Isson Asset Solution, Alsus Consulting, Bigova Bay, STR, Mama Shelter, Indigo, Kadena Properties, Buildcon, Conza Properties, Portomontenegro, SARAIVA + ASSOCIADOS, Sillage, Halk Bank, Erste banka, Unicredit banka, Finvest, MIND grupa, Avison Young, Abaka, BTK Real Estate Development D.O.O, RC Europe, Europe Properties, Design International, WMEP, Chapell Hill International, UDI Development, Wyndham Hotels, Ezio Tarchini Ingegneria SA, B Devet D.O.O, Leko Arhitekti, MVJ Advokatska kancelarija, Intesa Leasing, KSEL Advokati, Brima Real Estate, Hrvatske pošte, Supervision, Doriana Konsalting, CP Securities, Novaston Asset Management, Indotek, Ministarstvo za Ekonomski razvoj i turizam vlade Republike Crne Gore, Dahua tehnologije, Kredium i mnogi drugi.

(Foto: REBEC)
REBEC i okolnosti koje bitno menjaju svet
Nalazimo se u vrlo komplikovanom post Covid tržištnom momentu, sa sve većim uticajem krize u Ukrajini. Tokom Covid krize, naštampane su enormne količine novca, koje su upumpavane u ekonomije širom sveta. Narušeni su i prekinutih lanci snabdevanja, a cene građevinskog materijala i radne snage su bez nagoveštaja smirivanja. Pored ovog faktorskog tandema, dešava se i rast cene energenata, koji pored nerketnina i građevinske industrije, deluje na sve proizvodne grane ekonomije.
U izmenjenim ekonomskim i političkim okolnostima, koje bitno menjaju svet, traže se odgovori na pitanja: „Kada će vrtlog krize dosegnuti najdublju tačku?“, „Kako će izgledati put potonuća?“ i „Kada se može očekivati socijalno uzdizanje u zonu stabilizacije?“. Većem delu čovečanstva su odgovori na ova pitanja zamagljeni, a o pravim dimenzijama promena koje dolaze govori se stidljivo.
Četvrta industrijska revolucija: Life after tomorrow?
Od početka Covid krize, tokom delimičnih ili potpunih zatvaranja tržišta, paralelno nastupa revolucionarna primena digitalizacije, koju prati niz regulatornih izmena širom sveta. Ove regulatorne izmene bitno će uticati na život u budućem vremenu. Globalni poredak, kakvog smo poznavali, faktički više ne postoji. Svet teži uspostavljanju efikasnog i drugačijeg sistema upravljanja. Uveliko se eksperimentiše sa alternativnim valutnim sistemima, alternativnim političkim sistemina, a nanotehnologije krče sebi put.
Prve tri industrijske revolucije doprinele su razvoju društva: rastu populacije, životnog standard, povećanju svetskog bogatstva, ali su uslovile i neodrživ razvoj civilizacije. Tako neodrživ, da je 2015. godine u Parizu potpisan Pariski sporazum od strane 194 zemalja, o klimatskim promenama i ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.
Svet je u potrazi za novim izvorima energije, koji će omogućiti održiv razvoj i napredak čovečanstva.
U ovom momentu, globalno društvo ulazi u Četvrtu industrijsku revoluciju, a postojeći društveni poredak se bitno menja. Promene će biti tektonske.
REBEC 2022, će pokušati da ponudi odgovore na navedene uticaje, koji krucijalno oblikuju razvoj nekretnine u Srbiji, SEE i Evropi. Program i teme uvažavaju činjenicu, da savremeni trenovi idu u korist digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije, koje smanjuju vreme za sve veći broj aktivnosti u svakodnevnim porcesima života i rada, ali i suprimuju ultimativnost fizičkog prisustva.
Tematika ove godine biće lament nad IV-tom Industrojskom revolucijom, digitalizacijom i protech uticajem na razvoj real estate-a. Vodićemo debatu o ekonomskim pokazateljima na tržištu nekretnina u vreme krize. Govornici će ispred svojih kompanija ponuditi projekcije i rešenja u vremenu povišene globalne, socijalne i političke neizvestnosti, a poseban segment tema posvećen je energiji i energetskoj efikasnosti.
Naš ultimativni cilj je pronalaženje odbranjivih zaključaka na temu: Kako će izgledati život nakon „sutra“?

(Foto: REBEC)
Networking, networking i networking
Vreme koje dolazi, staviće na test svakog od nas, a do kvalitetnih informacije se sve teže dolazi. Zbog toga očekujemo rekordan broj posetilaca ove godine. Takođe, želimo da fizički okupimo što veći broj, regionalnih predstavnika.
Ponovo će nam Whova platforma poslužiti da uspostavimo Rebec društvenu mrežu i povežemo ljude iz čitavog sveta. Platforma će biti otvorena za naše goste i nakon događaja, sa mogućnošću on-demand ponovnog gledanja panela, pristupa sponzorskom HUB-u, grupnog i 1-1 video umrežavanja i sl.
Osnovni cilj nam je da održimo tradiciju negovanja kvaliteta, forsiranog kroz 15 godina iskustva, zbog kojih je REBEC prepoznatljiv daleko izvan granica Srbije. Zatim da premijerno plasiramo već pomenute aktuelne teme, ali i da istaknemo naše ljude iz celog sveta, koji su ovladali prestižnim veštinama i osvojili zavidne profesionalne visine. I za kraj, želja nam je da pošaljemo sliku o Beogradu, koji se po težini i kvalitetu REBEC-a, ravnopravno svrstava u rang svetskih metropola.
Pozivamo publiku i profesionalce iz celog sveta, da „uhvate talas“ i zajedno sa nama uveličaju naš jubilej 15 godina postojanja
Vidimo se od 13. do 15. juna u Beogradu, u hotelu Metropol palace.
spot_img