KUPITE NEŠTO – POMOZITE MAJKAMA SA DECOM

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

„Somborske šnajderke“ su socijalno inovativno preduzeće, koje pomaže ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja da započnu život van domašaja nasilnika. Šnajderke su pozicionirane na kraju lanca institucionalne socijalne podrške koja se završava izlaskom žena i dece iz sistema sigurnih kuća, a da se ne bi našle na ulici ili se vratile nasilniku.

Na osnovu istraživanja koje je inicirala osnivačica “Somborskih šnajderki”, dr Tamara Rudić, uz stručnu podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS, 30% žena se vrati nasilniku, a 15% nazad na servis sigurnih kuća. U nedostatku sistemskih mera za ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja,ŠNAJDERKE  realizuju obuke u krojenju i šivenju i radno angažuju  žene koje ostvaruju prihode od izrade i prodaje posteljina, pidžama, lutaka, kecelja, cegera i drugih tekstilnih proizvoda. Trenutno Šnajderke angažuju 5 žena, pri čemu se proizvodnja obavlja od kuće. Povremeno u skladu sa mogućnostima realizuju praktičnu obuku i edukaciju, novih žena  uz podršku njihove dve obučene mentorke. Prihode od prodaje usmeravaju u sopstveni Program podrške samostalnom stanovanju u okviru kog ženama plaćaju  troškove manjih adaptacija u stanu, nabavljaju belu tehniku, hranu, plaćaju troškove lečenja, školovanja dece i druge od značaja potrebe za samostalni život.

Ovo preduzeće može da replicira u bilo kom gradu u Srbiji ili svetu, jer nudi konkretnu podršku ženama po izlasku iz sistema socijalne podrške. Takođe, ne smemo zanemariti podatak da je najveći broj žena žrtava nasilja sa ili bez osnovne škole (57%) i nezaposleno (67%), čime se dodatno povećava rizik zbog ekonomske zavisnosti. Moramo priznati da je ovaj program i te kako potreban.

One se bave trenutno tekstilom jer većina žena žrtava nasilja iz Sombora i okoline radi u nekoj od 4 velike tekstilne kompanije ili će biti u prilici da se tamo  zaposle nakon obuke kod nas. Šnajderke su nastale za vreme vanrednog stanja usled Covid-a 2020. godine, tokom koga su šile deficitarne zaštitne maske za besplatnu distribuciju ugroženim građanima, policijskim službenicima, zdravstvenim radnicima, centrima za socijalni rad, sigurnim kućama..

Počele su sa šivenjem zaštitnih maski, da bi njihov asortiman proširile u toku jedne godine na posteljine, kecelje i kuhinjske rukavice, lanene torbe i torbe od jute, cegere, nesesere, eko lutke u narodnim nošnjama, dečije pidžame i pripremaju trenutno novu liniju ekskluzivnih spavaćica „Amelija“ u luksuznom pakovanju sa posebnim porukama svakoj ženi, koja se odluči da je kupi.

Kao autor programa NAJžena I NAJmuškarac XXI VEKA predlažem da kupite proizvode sa svojim logoom firme i time pomognete rast i razvoj ovog preduzeća ,sa kojim bi olakšali život bar malo ženama i deci kojima je u datom momentu veoma potrebna pomoć.A Vi imali orginalni poklon za sve vase prijatelje, komitente,pa čak i  porodicu.Jer vi ste i sami BREND.

spot_img