Kako pravilno koristiti sudoperu i sprečiti njeno zapušenje?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Faucet sink at kitchen – vintage light tone filter

Svakodnevno, bez razmišljanja o posledicama, kroz svoju sudoperu propustimo puno različitog otpada i prljavštine, pri tom zaboravljajući da ne postoji čarobna mašina na dnu našeg slivnika koja će sve ove sastojke bezbedno poslati na neki zamišjeni otpad. Umesto toga, ova prljavština se skuplja, a nakupljena, zalepljena o zidove kanalizacione cevi, ona predstavlja opasnost za ozbiljna zagušenja kanalizacije kada je pomoć vodoinstalatera neophodna.

Kako znamo da je daleko bolje sprečiti nego lečiti, podsećamo se na nekoliko tipova otpada koji se nikako ne bi smeli naći u našem odlivu iz sudopere.

Ne ispirite testo ili brašno u sudoperu

Gotovo niko od nas i ne pomišlja na opasne posledice koje ispiranje činije u kojoj smo mutili palačinke, hleb ili kolač ima po našu kanalizaciju. Tekstura i lepljivost testa velika je opasnost za naš sifon i kanalizacione kuhinjske cevi pa bi ovu praksu trebalo da zaboravimo i ovaj otpad odlažemo u kantu za smeće.

Mleko je veliki neprijatelj kanalizacije

Mleko i jogurt sadrže velke količine kalcijuma koji je štetan za naše reke u koje se izliva kanalizacija. Takođe, mleko i mlečni proizvodi se zadržavaju na zidovima cevi i skupljaju drugi otpad koji vremenom doprinosi zapušenju sudopere.

Talog kafe treba izbaciti u kantu za smeće

Nakon kuvanja i ispijanja domaće kafe jako je važno da talog koji je ostao na dnu šolje izbacimo kašikom u kantu za smeće. Talog kafe je jedan od najčešćih uzročnika zapušavanja kanalizacije.

Pažljivo sa ispiranjem bobičastih plodova

Bobičasti plodovi veoma lako mogu proći kroz otovre na sudoperi i završiti u slivniku. Iako naizgled bezazleno, ovo može dovesti do njihovog grupisanja, bubrenja pod dejstvom vode i ozbiljnih problema u vašoj kanalizacionoj mreži. Upravo zato, važno je imati plastičnu mrežicu u sudoperi koja sprečava odlivanje ovakvog i sličnog otpada u kanalizaciju.

Oprez, špagete u slivniku!

Možda i največi neprijatelj vaše sudopere – špagete. Budite obazrivi priliko ceđenja i ispiranja, ova ukusna testenina lako može da postane noćna mora ukoliko se nađe u slivniku. Baš kao i testo ili brašno, u dodiru sa vodom, špagete postaju lepljive i lako se nalepe na zidove kanalizacije što dalje dovodi do ozbiljnih problema sa zapušenjem kanalizacije.

Ne ispirite ulje i mast

Ne stavljajte masnoću i masnoće u svoj odvod ako ga možete izbeći. Umesto toga, sačekajte da se ohladi, a kuhinjskim ubrusom ga obrišite i odložite u kantu.

spot_img