Likovna umetnica i prevodilac-Tijana Tikka Kostic

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Redakcija SUS-a: Lična karta, predstavite se u par rečenica?

Tijana Tikka Kostić: Ja sam Nađina mama.

Osim toga, ja sam likovna umetnica sa zvanjem master profesor engleskog jezika i književnosti, rođena u Beogradu 1983. godine. Kao slikarka savremene umetnosti, pod umetničkim imenom Tikka, posvetila sam se vizuelnoj umetnosti na polju apstraktnog slikarstva. Moje stvaralaštvo je moderno slikarstvo akrilnih boja i kombinovanih tehnika. Moje slike su vođene emocijama i prikazuju igru čvrstih struktura realizma i oslobađajućeg duha apstraktnosti. Poslednja velika kolektivna izložba na kojoj sam učestvovala je „Beogradski umetnički salon“, jun 2020. godine, u Galeriji Kuće legata u Beogradu (organizator: Kulturna asocijacija Beograda), a prva samostalna izložba se upravo održava u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“ u Beogradu i traje do 30.09.2020. (organizator: Kulturna asocijacija Beograda).

Takođe, ja sam prevodilac za engleski jezik na čelu prevodilačke agencije Prima Prevodi. Sarađujem sa timom iskusnih prevodilaca i bavimo se uglavnom prevođenjem tehničke dokumentacije velikog obima sa engleskog na srpski jezik i obrnuto.

Redakcija SUS-a: Od 2008. godine bavite se pretežno administrativnim poslovima, upravljanjem projektima, organizovanjem događaja i prevođenjem. Često ste imali priliku da komunicirate sa državnim i međunarodnim institucijama. Radili ste u predstavništvu jedne nemačke sertifikacione kuće, potom u oblasti energetike…Kako je došlo do toga da počnete da se bavite slikarstvom?

Tijana Tikka Kostić: Čini mi se da se dobro poznajemo, sve što ste naveli je tačno. Ja se i dalje bavim prevođenjem, međutim mnogo toga se promenilo od te daleke 2008. godine. Prvi štafelaj mi je 2015. godine napravio otac, nesvršeni student arhitekture. Od tada slikam, a početkom 2020. godine sam rešila da se više posvetim komercijalnoj strani likovnog stvaralaštva. Vrlo brzo nakon porođaja sam shvatila da je kranje vreme došlo da javnost upoznam sa svojim nezaustavljivim stvaralačkim porivom i kreativnom energijom. Majčinstvo je u moj život unelo mnogo lepih, pozitivnih promena.

Redakcija SUS-a: Vaša prva samostalna izložba nosi naziv “Evokacije”. Koja poruka se krije iza te zanimljive reči?

Tijana Tikka Kostić:  Evociram lepšu budućnost. Kroz svaku sliku se prisećam se prošlosti i prizivam nova, lepša iskustva. Moje slike nose nazive poput “Sećaš li se Manarole?”, “Jutarnji randevu u Rusijonu”, “Poruka”, “Doručak u Sahari”. U svakoj se nalazi deo mojih najintimnijih osećanja i promišljanja. Svaka je priča za sebe .

Redakcija SUS-a: Šta Vas inspiriše ovih dana??

Tijana Tikka Kostić: Ljubav. Ljudska dobrota u koji još uvek nisam prestala da verujem. Moja ćerka Nađa zbog koje mogu sve. More i sunce. Sva dosadašnja putovanja (a bilo ih je dosta) i sva buduća putešestvija.

Redakcija SUS-a: Najčešće koristite kombinovanu tehniku. Zašto?

Tijana Tikka Kostić:  Volim da kombinujem različite materijale dok radim. Pored akrilnih i pastelnih boja na platnu, koristim i materijale kao što su pesak, glina, papir, tekstil i listići metalik folije. Dosta pažnje posvećujem teksturi i često se na mojim slikama javljaju jedinstvene reljefne strukture. Razigrana refleksija svetlosti sa neravne površine ubrzava dinamiku određenih delova slike.

 

 

Redakcija SUS-a: Kako bi obezbedili bezbedan boravak posetilaca u izlagačkom prostoru, zbog pandemije korona virusa neki od najpoznatijih evropskih i svetskih muzeja suočili su se poteškoćama kao što su: ograničavanje broja posetilaca, nove i intenzivne procedure čišćenja i insistiranje da se sve karte unapred kupe preko interneta. Situacija nije mnogo bolja ni u Srbiji. Vi ste, međutim, ovoj problemu pristupili na jedan drugačiji način. Recite nam nešto više o tome.

Tijana Tikka Kostić: Vrlo brzo sam postala svesna da je zbog pandemije i trenutnih otežavajućih okolnosti sve teže praviti i ostvarivati dugoročne planove, naročito kada je organizacija kulturno-umetničkih, i uopšte, događaja u pitanju. Stoga sam odlučila da se obratim organizaciji „Belgrade Art Show“, koju vodi Pavle Knežević, diplomirani pravnik i veliki ljubitelj umetnosti. Pavle je, kao dugogodišnji promoter umetničkog stvaralaštva, shvatio da je meni, kao i velikom broju umetnika, potrebna živa komunikacija sa publikom. Kao rezultat prilagođavanja trenutnoj zahtevnoj situaciji, iz naše saradnje nastao je novi izlagački koncept – Belgrade Art Show: Art Matinée. Art Matinée je novi ad hoc vid izlaganja umetničkih dela koji omogućava umetnicima da publici predstave svoja dela u ambijentu koji je ležerniji od klasičnog galerijskog. Na ovaj način se postiže jača povezanost auditorijuma sa kreativnim stvaraocima i ostvaruje se specifična interakcija koju nije uvek moguće uspostaviti u formalnom galerijskom prostoru.

Prvi Art Matinée je održan 10. septembra 2020. godine, na otvorenom u prijatnoj bašti Jazz Bara Sinatra, u Beogradu, sa početkom od 18h. Putem ovog događaja neuobičajenog formata posetioci su uz omiljeno piće mogli da se upoznaju sa mojim najnovijim radovima.

 

 

Redakcija SUS-a: Uprkos pandemiji, veoma ste aktivni od samog početka godine. Recite nam nešto o događaju koji nas očekuje u oktobru?

Tijana Tikka Kostić: Drugi Belgrade Art Show Art Matinée se održava 16. oktobra 2020. godine u bašti „Galerije žičanih instrumenata” pored Milenijumske kule na Gardošu u Zemunu. Posetioci će imati priliku da u ovom nesvakidašnjem ambijentu pogledaju moje slike i da uživaju u predivnom pogledu na Dunav. Više informacija o ovom događaju biće objavljeno na Facebook stranici Tikka Art i na stranici organizacije Belgrade Art Show https://belgradeartshowsymphony.blogspot.com/

 

Redakcija SUS-a: Šta biste preporučili mladim generacijama?

Tijana Tikka Kostić: U životu je veoma važno da radite ono što volite. Ako jednog dana budete shvatili da ste značajan deo svog zlatnog, životnog vremena posvetili aktivnostima koje vam ne prijaju i koje ne volite  — biće prekasno. Niko neće moći da vam nadoknadi to vreme. Ako niste sigurni kako da donesete pravu odluku, pokušajte da upotrebite sistem eliminacije. Uvek je lakše da prepoznate ono čime ne želite da se bavite. Ako ne znaš šta hoćeš, sigurno znaš šta nećeš.

 

spot_img