Razvodim se. Šta se dešava sa mojom decom i zajedničkom imovinom

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Nimalo prijatan, a ponekad ipak nužan kada ne možemo postići dogovor i harmoniju sa našim partnerom. Razvod braka je formalni postupak koji se vodi pred sudom radi okončanja bračne zajednice. U nastavku ćemo govoriti o nekim od ključnih aspekata ovog postupka.

Zašto dolazi do razvoda braka?

Postoji mnogo razloga zbog kojih supružnici odlučuju da okončaju svoj brak. Neke od najčešćih razloga su neslaganje u stavovima i vrednostima, neverstvo, finansijski problemi, zdravstveni problemi, različita očekivanja od života, itd. Bez obzira na razlog, razvod braka može biti veoma stresan i emotivno iscrpljujući proces.

Kada je vreme da pokrenete parnični postupak za razvod braka. Šta se rešava u toku parnice?

Razvod braka može biti veoma stresan i emotivno iscrpljujući proces za sve supružnike, naročito ako postoji pitanje dece ili imovine. Ukoliko se ne možete dogovoriti sa svojim supružnikom o pitanjima vezanim za razvod, najbolje je da se obratite advokatu koji će vam pomoći u pokretanju parničnog postupka i zastupanju vaših prava.

Parnični postupak za razvod braka se pokreće podnošenjem tužbe sudu. U toku parnice, sud će razmatrati pitanja vezana za razvod, kao što su deca, podela imovine, alimentacija i slično. Ukoliko se supružnici ne mogu dogovoriti o ovim pitanjima, sud će doneti odluku u skladu sa zakonom.

Kako se utvrđuje raspodela imovine?

Kod razvoda braka, imovina koju su supružnici stekli tokom braka se deli na jednake delove, osim ako postoji ugovor o drugačijoj podeli. Sud će uzeti u obzir faktore kao što su doprinosi svakog supružnika u sticanju imovine, starost supružnika, zdravstveno stanje, buduće zarade i slično prilikom utvrđivanja raspodele imovine.

  1. Sajam zapošljavanja
  2. Postanite online menadžer u turizmu!
  3. Kako popuniti CV za posao

Osim ako jedan od supružnika nije značajno više doprineo u sticanju te imovine, u tom slučaju, podela imovine neće biti jednaka. Sud će tada uzeti u obzir njihove prihode, rashode i druge relevantne faktore prilikom određivanja raspodele imovine.

Kako se utvrđuje kod koga idu deca nakon razvoda?

Ukoliko postoje deca iz braka, jedno od najtežih pitanja koje se mora rešiti u toku parnice za razvod braka jeste utvrđivanje kod kog roditelja će deca živeti nakon razvoda. Ovo pitanje se rešava u skladu sa najboljim interesima deteta, uzimajući u obzir faktore kao što su odnos sa oba roditelja, želje deteta, dostupnost škole i slično.

Nakon razvoda, roditelji mogu dogovoriti zajedničko starateljstvo, koje podrazumeva da će oboje biti uključeni u odlučivanje o važnim pitanjima vezanim za decu, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, versko opredeljenje itd. Ukoliko se ne mogu dogovoriti, sud će odlučiti o starateljstvu, uzimajući u obzir najbolji interes deteta.

Pored starateljstva, roditelji će morati da se dogovore o alimentaciji, odnosno izdržavanju deteta. Ukoliko ne mogu da se dogovore, sud će odlučiti o iznosu alimentacije, uzimajući u obzir prihode i rashode oba roditelja, kao i potrebe deteta.

Šta možemo zaključiti…

U zaključku, razvod braka je teška i emotivna odluka, ali ponekad neizbežna. Ukoliko dođe do razvoda, važno je da se oba bračna druga ponašaju odgovorno i da pokušaju da dogovore sve bitne detalje, kako bi se postigao što bolji ishod za sve uključene strane, a naročito za decu. Ukoliko ne mogu da se dogovore, tu su sudovi koji će na osnovu zakona doneti pravičnu odluku.

spot_img