Rusija nudi Srbiji zajedničku proizvodnju vakcine „Sputnjik V“

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Rusija želi da pomogne, kao što je uradila u prvom talasu pandemije, dezinfikovala bolnice, cele gradove, slala lekarske timove, tako i prvu vakcinu protiv virusa korona želi da proizvodi zajednički sa Srbijom. Ovakav dogovor već ima sa pet zemalja, Srbija jeste najmanja među njima, ali je jednako važna.

Ovo za Sputnjik kaže Natalija Šatilina, zastupnik ruske kompanije „Smart teh“ u eventualnim pregovorima o saradnji sa našom zemljom u zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv virusa korona.

Vakcina protiv virusa korona
© SPUTNIK / ALEKSEЙ DANIČEV
Vakcinacija protiv virusa korona u Rusiji.

Ona dodaje da je predlog o saradnji već predstavila nadležnima u Srbiji:

„Obavešteno je Ministarstvo zdravlja, kontaktirali su me iz kabineta ministra da mi kažu da su primili predlog, čekam odgovor, znam da je za to potrebno vreme. Kompanija me je ovlastila za pregovore sa Srbijom, to je prioritet, ali i za države u okruženju, pre svega Republiku Srpsku i Crnu Goru. I oni su već obavešteni o tome da ovaj predlog saradnje sa Rusijom postoji“, kaže Šatilina.

Ona dodaje da su stručnjaci iz Rusije sigurni da u našoj zemlji postoje farmaceutske kompanije koje mogu da odgovore na ovaj izazov, a da je on najveći za naše naučnike, jer je, kaže, najlakše uvesti gotove ampule.

„Ovakva saradnja je generalni princip kada je u pitanju ’Sputnjik V‘. Kompanija nudi tehnologiju, a vakcina se proizvodi i pakuje na teritoriji zemlje čija vlast prihvati saradnju. Vode se time da svaki proizvod, a posebno farmaceutske industrije, svaka država želi prvo da proveri u svojim laboratorijama. Ovo što kompanija nudi Srbiji, već se odvija u drugim zemljama, zajednička laboratorijska ispitivanja trenutno se obavljaju u BelorusijiKazahstanuIndijiVenecueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, kaže naša sagovornica.

Rusija želi da pomogne, kao što je uradila u prvom talasu pandemije, dezinfikovala bolnice, cele gradove, slala lekarske timove, tako i prvu vakcinu protiv korona virusa želi da proizvodi zajednički sa Srbijom, kaže Šatilina.
© FOTO : SPUTNJIKU USTUPILA NATALIJA ŠATILINA
„Rusija želi da pomogne, kao što je uradila u prvom talasu pandemije, dezinfikovala bolnice, cele gradove, slala lekarske timove, tako i prvu vakcinu protiv korona virusa želi da proizvodi zajednički sa Srbijom“, kaže Šatilina.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca, a neželjene efekte lek ne izaziva kod 85 odsto vakcinisanih.

Očekuje se da će prvi rezultati ovih ispitivanja biti objavljeni do kraja meseca, kada bi trebalo da počne i masovna vakcinacija protiv korone u Ruskoj Federaciji.

Ruske vlasti su saopštile da se već formirao red država koje žele da uđu u registarski dosije „Sputnjik V“, bilo kao zajednički proizvođači ili kao kupci vakcine protiv virusa korona.

Ruska vakcina Sputnjik V
© SPUTNIK / SPUTNIK
Ruska vakcina „Sputnjik V“
Po odobrenju u skladu sa razgovorom : https://www.facebook.com/nv.shatilina/
spot_img