Vučić: Ne razumem deo izveštaja o odnosu SNS i JR

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

aleksandar-vucic

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji mu je danas uručio Majkl Devenport, realističan i ozbiljno sastavljen. Dodao je da mu nije jasan deo izveštaja koji se odnosi na Poglavlje 31, a u kojem se spominju sporazumi Srpske napredne stranke sa Jedinstvenom Rusijom.

„Ne moram da se saglasim sa svakom stvari, ali to je normalno i realistično“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu.

On je istakao da je značajno što je primećeno da Srbija u svim poglavljima ostvaruje napredak i da Evropska unija značajno ocenjuje ulogu Srbije u regionu, dok su Svetska banka i MMF prepoznale odlične rezultate u ekonomiji.

Kada su u pitanju primedbe iznete u izveštaju, premijer se osvrnuo na saradnju sa Haškim tribunalom i neizručenje troje radikala zbog, kako je rekao, „čudnog krivičnog dela“. Spoemnuo je i deo koji se bavi analizom odnosa sa SAD, Rusijom i Kinom.

„U odnosima sa Rusijom nisma razumeo zašto se govori o sporazumima SNS sa Jedinstvenom Rusijom. Ne razumem kakve to veze ima sa državnom politikom“, rekao je Vučić.

On je istakao da su pred Srbijom tri ili četiri godine u kojima mora da pravosuđe učini boljem kako suđenja ne bi trajala i po čitavu deceniju i kako bi bilo u potpunosti nezavisno.

„U skaldu sa poglavljina 23 i 24 imamo mnogo toga da napravimo“, naglasio je Vučić.

On se zahvalio Evropskoj uniji na podršci koju je pružila građanima Srbije, kao i na novcu koji je uložen  u Srbiju.

„Bilo bi nefer i nekorektno da ne kažemo koliko je EU učinila i koliko od očekujemo od EU. Srbija jeste na evropskom putu, želimo da budemo deo evropskog društva. Borićemo se za to zato što hoćemo da budemo deo najboljih i da napredujemo. Da smo imali na raspolaganju fondove koje su imale Bugarska i Rumunija naš rast bi bio 5. Za nas nije važan samo novac, već vrednosti koje delimo i što želimo da budemo deo društva kom pripadaju zemlje Evropske unije“, naglasio je Vučić.

Devenport: Eu posvećena pristupanju Srbije

majkl-devenport

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pokazuje da je EU posvećena procesu proširenja i pristupanju Srbije Uniji, izrazivši optimizam da će do kraja godine biti otvoreno još jedno poglavlje. Devenport je podsetio da je već data preporuka za otvaranje poglavlja 5 o javnim nabavkama i da se trenutno vode razgovori između zemalja članica EU.

„Optimistični smo po pitanju eventualnog otvaranja novih poglavlja do kraja godine. Nadamo se da ćemo uhvatiti to ubrzanje i dinamiku“, izjavio je Devenport.

Komisija je, takođe, završila proces skrininga novih 15 poglavlja i pozvala srpsku vladu da dostavi pregovarčke pozicije za sva poglavlja, što je osnov za zajedničku poziciju članica Unije. Devenport je rekao da akcioni plan za poglavlje 23 predviđa korake ka obezbeđivanju nezavisnosti sudstva i da je prva faza bila izrada zajedničkog pristupa pitanju promena u Ustavu.

„Dogovoreno je u okviru akcionog plana da se preporuke Evropske komisije i Saveta Evrope prihvate kada je reč o raznim aranžmanima koji treba da podupru nezavisnost pravosuđa“, rekao je šef delegacije EU.

Devenport je priznao da svaka promena Ustava predstavlja izazov, ali da se nada da će uskoro biti realizovani koraci iz akcionog plana. Dodao je da reforme u vladavini prava i pravosuđu direktno utiču i na poslovno okruženje i time na napredak Srbije.

Kada su u pitanju ekonomske reforme Devenport je rekao da su ostvareni bolji rezultati nego što se očekivalo, da stopa privrednog razvoja raste i da se povećava broj stranih investitora, što odražava bolju poslovnu klimu.

Devenport je ocenio da Srbija ima važnu, aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu u pokušajima da održi stabilnost, „što će biti važno u narednom periodu“.

spot_img