Intervju sa Natašom Konstantinović, koordinatorkom programa javnih politika Trag fondacije

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Lokalne organizacije civilnog društva su ključni nosioci promena javnih politika u zajednicama

U Srbiji postoje brojne organizacije civilnog društva koje se prevashodno bave temama socio-ekonomskog razvoja i one već godinama posvećeno utiču na izmene javnih politika, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. Mi kroz podršku javnom zagovaranju tragamo za organizacijama, koje žele da sprovedu svoje inicijative u cilju unapređenja položaja građana, posebno onih koji spadaju u najosetljivije ili višestruko marginalizovane kategorije stanovništva. To su projekti koji doprinose unapređenju socijalnih usluga, radnih prava ili osnaživanju socijalnog preduzetništva“, izjavila je Nataša Konstantinović, koordinatorka programa javnih politika u Trag fondaciji, koja je nedavno objavila konkurs za podršku javnom zagovaranju.

  1. Nedavno je otvoren konkurs za podršku javnom zagovaranju u okviru trogodišnjeg  programa „Pokret Polet“. Koji su kriterijumi za učešće na tom konkursu?

Tako je, otvoren je prvi konkurs u okviru programa „Pokret Polet“ kojim planiramo da podržimo 15 organizacija civilnog društva iz cele Srbije, koje će zagovarati za izmene lokalnih ili nacionalnih politika s ciljem unapređenja socijalnih usluga, radnih prava ili osnaživanja socijalnog preduzetništva. Na ovaj konkurs mogu da se prijave sva udruženja građana, sindikati, mreže organizacija civilnog društva, zadužbine ili fondacije koje se bave javnim zagovaranjem u okviru gore navedenih politika i koje su registrovane pre 1. juna 2020. godine. Organizacije, koje budu podržane ovim programom, dobiće donaciju u maksimalnom iznosu od 15.000 EUR za period od godinu dana, ekspertsku podršku mentora, obuke iz oblasti javnog zagovaranja i komunikacija, kao i tim mladih istraživača koji će im pomoći da temeljno analiziraju javne politike koje su predmet njihovih inicijativa. Ono što želim posebno da naglasim jeste da tragamo za iskreno motivisanim organizacijama, koje žele da sprovedu svoje inicijative u cilju unapređenja položaja građana Srbije, posebno onih koji spadaju u najosetljivije ili višestruko marginalizovane kategorije stanovništva.

  1. Koliko su organizacije civilnog društva upoznate sa mogućnostima da utiču na lokalni socio-ekonomski razvoj?

Postoje brojne organizacije civilnog društva širom Srbije koje se prevashodno bave temama socio-ekonomskog razvoja i one već godinama posvećeno utiču na izmene javnih politika, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. Neke od organizacija su i licencirani pružaoci socijalnih usluga i na taj način utiču na obezbeđivanje socijalne zaštite najosteljivijim grupama stanovništva. Navešću primer organizacije „Na pola puta“ iz Pančeva koja pruža usluge dnevnog boravka i stanovanja uz podršku, koje mnogo znače osobama sa intelektualnim teškoćama jer pomažu njihovoj boljoj integraciji u društvo i podstiču korisnike da budu samozastupnici svojih želja i potreba. Osim toga, neka od udruženja građana su osnovali socijalna preduzeća i na taj način pomažu zapošljavanju marginalizovanih grupa stanovništva i poboljšavaju njihov položaj dajući im priliku da ravnopravno doprinose razvoju društva. Na sajtu Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, čija je Trag fondacija članica, možete naći listu socijalnih preduzeća koja postoje u Srbiji. Podržite ih kupovinom njihovih proizvoda ili usluga i već ćete mnogo doprineti njihovom razvoju. Dakle, organizacije civilnog društva su izuzetno važni akteri, koji svoj zagovarački legitimitet crpe iz volje i potreba građana i ne smemo zaboraviti njihov uticaj i doprinos unapređenju lokalnih i nacionalnih javnih politika.

  1. Kojim krajnjim korisnicima je namenjen program „Pokret Polet“?

Krajnji korisnici u širem smislu smo svi mi građani Srbije, čitavo društvo koje treba posebno da brine i pruža podršku najosetljivijim kategorijama. Sigurna sam da svako od nas poznaje barem jednu osobu koja ima potrebu za korišćenjem socijalnih usluga, čije je dete osoba sa invaliditetom ili osoba koja boluje od retke bolesti ili osoba kojoj je dijagnostifikovana demencija i kojoj je potreban negovatelj. Krajnji korisnici ovog programa mogu biti neke od kategorija stanovništva koje su dvostruko ili čak trostruko diskriminisane, a kao prototip možemo zamisliti nezaposlenu samohranu majku, Romkinju sa sela koja je osoba sa invaliditetom, ženu žrtvu nasilja koja radi u socijalnom preduzeću, učenika sa intelektualnim teškoćama itd. Primeri su brojni, ali ja volim da kažem da niko nije korisnik, već smo svi mi akteri i svi možemo da doprinesemo unapređenju našeg položaja samo je bitno naći pravi način. Dakle, svi nabrojani prototipi korisnika su zapravo kjučni akteri koji, zajedno sa organizacijama civilnog društva, mogu pomoći nadležnim organima da unaprede socio-ekonomske javne politike koje će biti po meri upravo tih građana kojima su najpotrebnije.

  1. Šta podrazumeva mentorski program za mlade istraživače?

Danas je otvoren konkurs na koji mogu da se prijave svi mladi akademski građani do 30 godina starosti, koji su zainteresovani za istraživanje javnih politika iz oblasti unapređenja socijalnih usluga, radnih prava i socijalnog preduzetništva. Kroz devetomesečni program stažiranja 15 mladih istraživača će imati priliku da dobiju znanja iz oblasti javnog zagovaranja, komunikacija, razvoja civilnog društva i drugih važnih oblasti za zagovaranje. Osim obuka, kroz mentorski rad upoznaće se sa metodologijom istraživanja javnih politika, analizraće javne politike i pisati analize i preporuke za njihovo unapređenje. Mladi istraživači će raditi u multidisciplinarnim timovima što će doprineti diverzitetu mišljenja o određenoj temi i kvalitetu samih preporuka. Istraživači će direktno pomagati organizacijama civilnog društva da sprovedu javnozagovaračke aktivnosti na terenu i da se upoznaju sa tim kako jedna kampanja javnog zagovaranja izgleda u praksi. Želimo ovim programom da podstaknemo mlade ljude na aktivizam i da im pokažemo da su uz lični trud i zalaganje promene moguće. Pozivamo sve zainteresovane mlade da se prijave putem sajta Trag fondacije.

 

spot_img