Upoznajte Danicu Rajin profesorku,poreskog konsultanta i preduzetnicu iz Beograda

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share


Redakcija SUS-a : Lična karta predstavite se u par rečenica…
Danica Rajin: Na prvom mestu Milicina mama, pa onda mozemo dalje, doktor ekonomskih nakua,profesor, preduzetnik, racunovodja, finansijki i poreski konsultant, a sa suprugom radim na tome izgradimo jedno uspesno seosko gazdinstvo.

Redakcija SUS-a : Kažu studenti da ste im omiljena profesorka, možete li nam reći gde sve predajete i koje predmete?
Danica Rajin: Veliko mi je zadovoljstvo sto sam u prilica da svoje znanje steceno u praksi i na fakultetu podeslim sa studentima kako na jednoj privatnoj i jednpj drzavnoj visokoskolskoj ustanovi. Angazovana sam na predmetu racunovodstvo, analiza finansijkih izvestaja, elektronsko bankarstvo, bankarsko racunovodstvo, bankarstvo…al ipak oblast gde se ja najbolje osecam je racunovodstvo i analiza pre svega jer sam tu u mogucnosti i studentima najvise da pruzim jer se prakticno bavim time svaki dan i u toku sam najnovijim propisama. Pokusavam da nastava bude interektivna, pre svega sto danas studenti vec na 2. godini pocinju da rade idu na prakse pa smo onda u mogucnosti i da se bavimo aktuelnim temama i propisimakoje i nisu obradjene u obaveznoj literaturi za njihove ispite.Hmmm omiljena profesorka, pa kazu tako, i ja sam zaista zbog toga srecna jer onda to radim onako kako treba. Posebno sam srecna jer i nakon polozenog predmeta ostajemo u kontaktu i dosta njih se opredeli za diplomski ili master rad iz predmeta koje sam drzala.

Fakultet mi je svakako jedno veliko iskustvo. Autor  sam velikog broja naucnih radova , a zahvaljujuci fakultetu sam imala priliku da budem na nekoliko EU projekata kao predavac i mentor.


Redakcija SUS-a : Recite nam nešto o Vašoj agenciji i ženskom preduzetništvu, koje usluge nudite ?


Danica Rajin: U privatni posao sam usla pa reklo bi se neplanirano. Radila sam u velikom sistemu gde sam imala priliku da budem  deo tima koji je radio sa EBRD.Nazalost firma nije opstala, ali sam imala priliku da dosta naucim, donela mi je pre svega dosta kontakata, znanja , iskustva , ali i poznanstvo sa suprugom. Zapravo da nije bilo njega i svekrve koji su mi bili vetar u ledja da osnujemo agenciju i pocnemo da radimo samostalno mislim da se sama ne bi osudila. Uvek za sebe kazem da sam covek za velik sistem, ali i ovako je dobro. S tim sto kad ste preduzetnik posao nosite kuci i nemate radno vreme, a pogotovo kad ste na pocetku i treba da se borite i istaknete u moru vec poznatih agencija.

Pruzamo usluge iz oblasti knjigovodstva i poreskog savetovanja i to nam je fokus. Medjutim, kao sto sam i navela radeci na fakultetu i jednoj velikoj firmi stekla sam dosta poznanstva pa tako sam danas u mogucnosti da pruzim i mnogo siri spektar usluga gde angazujem externe eksperte , kako za finansijka vestacenja,devizno poslovanje, inhouse obuke, procene, spoljnotrgovinsko poslovanje, pravne usluge i ono sto je za nas posebno zadovoljstvo jesu IPARD fondovi.Redakcija SUS-a : Šta bi trebala da uradi Srbija da poveća preduzetništvo i broj preduzetnika?


Danica Rajin:Definitivno bi trebalo da se da jos vise akcenat na Fond za razvoj i da drzava sto vise sresdtava upravo na taj nacin plasira malim preduzetnicima sa povoljnim kamatnim stopama i grace periodom. Vidimo da se uvode i odredjene poreske olaksice za novozaposlene, povratnike iz inostranstva, tako da samo ako budemo isli u tom pravcu da olaksamo preduzetnicima onda kad im je najpotrebnije a to je upravo na startu mozemo ocekivati pozitivan bilans. Akcenta treba dati na poreskim olaksicama za pocetnike. Ulaganje u proizvodju i poloprivredu sa dodatnim stimulansima.


Redakcija SUS-a : Da li bi ste mogli da preporučite 5 poslova ili oblasti poslovanja koje po Vama imaju odličan potencijal u Srbiji?

Danica Rajin:Transpot, zdrastveni turuzam, poljoprivreda, IT sektor, delovi za automobile, enrgetika, uloziti u proizvodnju i finalni proizvod koji bi se plasirao u inostranstvo

Zaista je tesko izdvojiti jer zaista imamo kapaciteta kako prirodnih, strateskih tako i u ljudima sa kojima mozemo da postanemo jedan od vodecih ekonomskih zemalja u regionu, iskreno verujem i sire.Redakcija SUS-a : Šta bi ste Vi uradili da se poveća broj stranih investicija i da li mogu stranci da Vam se obrate , i koje usluge možete da im ponudite?

Danica Rajin:Da svakako, stranci cine vecinu nasih klijenata. Starteska pozicija Srbije daje nam mogucnost da privucemo strane investicije i potrebno je da iskoristimo nas polozaj za recni transport jer nam polozaj to omogucava. Definitivno je u Srbiji ekspanzija gradjevina, IT sektor, i ono sto ja vidim kao velik potencijal je definitivno poljoprivreda  i zdrastveni turizam, a sa razvojem ovih oblasti idu i finansijske usluge i sve ostalo.

Mi im mozemo pomoci da naprave analizu trzista za svoje poslovanje , izrade biznis plan , pa sve do otvaranja preduzeca u Srbiji i vodjenja njihovog poslovanja i poslovnih knjiga, poreskog konsaltinga i neophodnih obuka.

Povecanje kreditnog rejtinga svakako utice na povecanje stranih direktnih investicija,  odredjinim poreskim olaksicama.Redakcija SUS-a : Šta bi ste preporučili mladim generacijama?


Danica Rajin:Ucenje, usavrsavanje i sto vise prakse. Svedoci smo globalizacije, ubrzanih promena koje se desavaju u celom svetu pa evo i sada situacije sa virusom. Ono sto je najbitnije da imamo zanat u rukama i da pokusamo da ostanemo sto aktuelniji na trzistu. Nekada je bilo ako si lekar izabrao si ppziv gde ces ceo zivot da ucis. Mislim da danas to vise nije slucaj samo sa medicinom vec sa gotovo svim oblastima pogotovo ako zelite da budete medju najboljima. Zakljucak je stalno usavrsavanje .

spot_img