Upoznajte Dr Tatjanu Mrkić

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Redakcija SUS-a : Lična karta predstavite se u par rečenica…


Dr Tatjana Mrkić: Ukratko, ja sam Tatjana Mrkić, etnolog-antropolog, doktor nauka menadžmenta u sportu, edukator i kouč. Radila sam u velikim kompanijama na pozicijama menadžera za PR, marketing i prodaju i bila portparol u KK „Partizan“. Sad pomažem pojedincima i organizacijama da kreiraju i sporvedu svoju strategiju uspeha privatno i poslovno, kao i da prihvate i zavole sebe. Dobitnik sam nagrada: Business Woman Awards 2020., Healthy Awards 2020., Beogradski pobednik 2019.

 


Redakcija SUS-a :
Recite nam nešto o Vašem udruženju „Flow & Sense“ ?


Dr Tatjana Mrkić: Udruženje „Flow & Sense“ se bavi ličnim  i profesionalnim rastom  i  razvojem pojedinaca i timova. Kao sretifikovani NLP trener, edukator i kouč radim edukacije za grupe ljudi, zaposlene u firmama i menadžment na temu: uspešne komunikacije, timskog koučinga, „Strategije uspešnih“, upravljanja stresom, vremenom, promena, konfliktima, umeće pregovaranja, ubeđivanja, kako zaposliti i otpustiti radnika za dobrobit svih..

 Obzirom da sam profesionalni i wingwave kouč radim individualne sesije sa klijentima tj sportski, lični, zdravstveni, partnerski i poslovni koučing.

Radionice organizujemo po potrebi. U saradnji sa školom “Malac genijalac” sa Palilule držimo radiionice “Srećan roditelje- srećno dete”, a vezano za roditeljstvo pomažemo roditeljima da se lakše snađu u najvažnijoj životnoj ulozi, ulozi roditelja, kako da komuniciraju sa decom da bi ih deca čula I razumela, kako da brzo zaustave loše ponašanje kod deteta i kako da podrže svoje dete i podare im pored ljubavi najveći dar a to je da podstaknu dete da razvije samopoštovaje i samopouzdanje, jer vrlo često iz najbolje namere i straha deci govorimo i usađujemo neke obrasce koji im narušavaju veru u sebe, svoje sposobnosti i osećaj vrednosti i voljenosti.

Takođe, kao somelie držim radionice iz oblasti hedonizma i širenja vinske kulture gde naši polaznici uče kako da prepoznaju o kojoj se sorti grožđa radi na osnovu onoga što vide u čaši, omirišu i probaju, prepoznavanje vinske regije, kako da pronađu svoje vino i uživaju u njemu, hrani i putovanjima kao i kako da se ponašaju po vinskom i uopšte bontonu. Kroz vinsku kulturu učimo dosta i najefikasnije komunikacione tehnike i veštine.

 

Redakcija SUS-a : Svedoci smo života pod stresom, nepravilna ishrana i bolesti zavisnosti, duvan, kocka sve više uzimaju maha.
Da li imate radionice koje mogu pomoći ljudima da se oslobode stresa i bolesti zavisnosti i šta Vi preporučujete?


Dr Tatjana Mrkić: U osnovi svakog poroka je strah od odbačenosti i neprihvatanja i nevoljenja sebe, te nemogućnost da se izborimo sa okolnostima i izazovima koje život nosi. Naše radionice, kao i individualni rad sa klijentima pomažu im da prvo prihvate i zavole sebe, da osveste problem koji ih tišti, odakle on potiče i usled čega i da se zatim se fokusiraju na ono što je dobro i na rešenje. Primer: gojaznost je potreba za ljubavlju, ne prihvatanje sebe i pravljenje štita od drugih.

Postoje mnoge antistres tehnike i tehnike samopomoći za lakše otklanjanje stresa, još bolje prepoznavanje šta naš organizam dovodi u stanje stresa i kako da se stresa odmah osobodimo. Dugo nagomilane jake emocije usled negativnih situacija, za koje mislimo da smo odavno otpustili i zaboravili dovode nas do bolesti zato što svaka negativna emocija koju dugo zadržavamo se manifestuje kao tačno određena bolest u telu prema istraživanju dr Ridrigera Dalkea i drugih. Mnoge religije i kulture nas upravo upućuju na koncept opraštanja, zahvalnosti, univerzalne ljubavi za dobrobit nas samih i svih drugih. Promenom našeg ponašanja menja se ponašanje i onoga sa kim komuniciramo.

 Preporučujem kao jednu od najefikasnijih metoda u borbi protiv stresa „Kvantna harmonizacija“ koju takođe radimo u okviru naših obuka.


Redakcija SUS-a :Kako može kouč pomoći sportisitima, menadžerima i javnim ličnostima?
Recite nam neka Vaša profesionalna iskustva?


Dr Tatjana Mrkić: Njima i svima kojima je potrebno pomažemo na taj način što ih kroz određena pitanja navedemo da osveste šta je to što ih blokira i šta im nedostaje na njihovom putu do cilja, nakon toga radimo otkanjanje postojećih blokada (npr.na konkretnom njihovom primeru straha od neuspeha, javnog nastupa…) i sidrenje željeni i neophodnih resursa za ostvarenje uspeha, kao i rad na ciljevima i njihovoj realizaciji a na način koji je najbolji za klijenta.


Redakcija SUS-a :
Koliko je bitna komunikacija u poslu, porodici, sportu i kakve bi ste nam tehnike preporučili?


Dr Tatjana Mrkić:
Komunikacija je SVE! Izvor većine problema, stresa, ljutnje, straha, konflikta i sl.je upravo loša komunikacija bazirana na pretpostavkama da znamo šta drugi misle o nama i šta će da urade, tu su i naša očekivanja od drugih za koje smatramo da treba da nam „čitaju misli“ i urade ono što mi priželjkujemo ili da primete da se mi za njih npr.“žrtvujemo“, a da pri tome nismo sigurni da to drugoj osobi uopšte znači i treba. Detetu, partneru, kolegi, sportisti, zaposlenom na pogrešnom nivou upućena kritika može dugoročno narušiti smouzdanje i dovesti do stresa. Često u svojim zahtevima nismo precizni već očekujemo da druga strana ima iste vrednosti i kriterijume kao i mi kako bi znala tačno šta mi želimo od nje i šta je nama važno.

Osvestiti šta je nama važno i zašto i to reći adekvatnim tonom čini nas uspešnom, produktivom, opuštenom i zadovoljnom osobom, malo li je? Asertivnost je, takođe, nešto najkorisnije što možemo sebi da poklonimo. Takođe, uvažavanje drugih, njihovih pogleda na svet, razvijanje fleksibilnosti učiniće nas srećnim, efikasnim, opuštenim…


Redakcija SUS-a :
Da li imate strategiju kako da naši privrednici, menadžeri, sportisti, poljoprivrednici i ostali građani reše se post Kovid sindroma?


Dr Tatjana Mrkić:
Mogu da im otkrijem moju strategiju, ali i strategiju uspešnih ljudi, a to je zahvalnost za sve što imamo, zahvalnost za svaku promenu pa čak i kada nam se čini da on nije dobra da se zapitamo i zapišemo bar nešto dobro što nam je donela. Kovid nam je doneo kao neki „state break“, da usporimo, da analiziramo i možda revidiramo naše ciljeve, vrednosti i prioritete, da se posvetimo sebi samima i nama dragim ljudima, da uživamo i u malim stvarima, da osmislimo strategiju i korake za zacrtane ciljeve.

Redakcija SUS-a : Prošli ste edukaciju za Someliea, šta mislite o vinskom turizmu u Srbiji?
Koje je Vaše omiljeno vino i vinski tanjir?


Dr Tatjana Mrkić:
Vinski turizam u Srbiji se zaista brzo razvija poslednju deceniju. Još uvek postoji problem smeštajnih kapaciteta, obzirom da su vinarije često dosta udaljene od nekog većeg centra gde su hoteli, a vinari imaju tek apartman ili dva. Inače, naša vinska scena je kvalitetom za svaku pohvalu.

Volim razne sireve, sušeno i drugo meso, ribu i kako vinski stručnjaci kažu: „Pijte vino sa podneblja koje ste posetili“, a ja bih u skladu sa tim i dodala i uz lokalnu hranu podneblja sa kog je vino. Volim barikirana vina od sorti grozđa kaberne sovinjon i šardone. 

Redakcija SUS-a : Šta bi ste preporučili mladim generacijama?


Dr Tatjana Mrkić:

Poručila bi im da vole i cene život, jer je život samo jedan. Da budu zahvalni. Da žive svoje visoke vrednosti i snove tako što će dobro osmisliti ciljeve i korake do istih, ali i da žive SADA I OVDE jer samo postoji SADAŠNJOST koja je potka za budućnos Imam jedan život, zato biram da živim kvalitetno, u skladu sa sobom. Podsetila bih vaše čitaoce, da smo od roditelja, Boga, Univerzuma ili koga već smatrate,dobili neko vreme: sekunde, minute, sate, dane, nedelje, mesece, godine, decenije, vek da koristimo na najbolji mogući način. Vreme je najdeficitariji resurs.

Evo jedne korisne vežbe za njih i za sve nas ne vezano o broj godina koje imamo: Udobno se smestite i zamislte sebe na kraju vašeg ovozemaljskog puta, tamo negde oko 100-og rođendana, i sa te vremenske distance zagledajte se u svoju prošlost a to je vaša sadašnjost -ovaj trenutak i vidite, čujte i osetite: da možete da vratite vreme šta bi ste još više radili, šta više ne biste radili, sa kim bi više vremena provodili, sa kim ne bi provodili vreme, čega bi ste više a čega manje u vašem i životu…a potom se vratite u sadašnjost. Eto vam odgovor čemu da težite u daljem periodu i krenite SADA.

 

Sajt: www.tatjanamrkic.rs

Instagram: Flow_and_sense

 

 

spot_img