Ljudi na razne načine koriste belu tehniku oduvek, a svedoci smo njenog neverovatnog napretka iz godine u godinu.
Istorija frižidera i zamrzivača
Teško da bi se danas uživalo u sladoledu da zamrzivač nije izmišljen. Do tada su ljudi čuvali hranu na raznoraznim hladnim mestima u prirodi, a potom je krenula preteča onoga što danas nazivamo frižiderima i zamrzivačima. Za prvi „pra-frižider“ korišćen je led. Tek je 1913. Izmišljena komponenta koja će dovesti do toga da frižider bude hladan i kada ne bude leda u njemu. Inovacije u hlađenju nastavile su se i narednih godina, ali frižideri, u obliku, u kakvom ih danas poznajemo, nisu postojali do četrdesetih godina prošlog veka. Danas su u upotrebi kombinovani frižideri, koji su praktični i štede prostor.
Mit je da frižider napunjen hranom štedi više struje. Umesto toga, preporučuje se da se temperatura u frižideru odžava na ili ispod 4 stepena Celzijusa. Moderni frižideri mogu da kontrolišu temperaturu putem induktivnog LED displeja.
Frižider obično troši oko 12 posto računa za struju. Uz to, gotovo polovina hladnog vazduha izlazi van kada su vrata otvorena. U tom slučaju, preporučuje se da se vrata ne otvaraju često, a moderni frižideri poseduju određene sisteme, kao što su Multi i Dyna Air Flow sistemi, koji distribuiraju vazduh ravnomerno, u svaki ugao frižidera, održavajući konstantnu temperaturu, da bi hrana ostala duže sveža.
Folije koje „pucketaju“
Za sve one koji vole da „pucketaju“ materijal u koji se uvijaju uređaji radi sigurnijeg transporta, treba da znaju da materijal sa mehurićima prvobitno nije imao tu namenu. Njegovi tvorci, inženjer Al Filding i Mark Šavan nameravali su da od njega naprave izolaciju za staklenike. Tek je krajem pedesetih godina prošlog veka ovaj materijal poslužio za zaštitu robe pri transportu.
Indukcione ploče
Indukcione ploče konvertuju čak osamdeset posto svoje elektromagnetne energije ka hrani u posudi, dok ploče na gas konvertuju svega četrdeset posto. Savremene indukcione ploče poseduju i turbo pojačivač koji omogućava izuzetno brzo zagrevanje pri maksimalnoj snazi.
Bela tehnika i drevne civilizacije
Teško je zamisliti moderno domaćinstvo bez radne ploče za kuhinju. Drevne civilizacije Egipta, Rima ili Judeje u pradavno doba koristile su peći od kamena i opeke za pripremu hrane, poput hleba. Ovaj dizajn nije daleko od peći u stilu opeke koja se danas koristi za pripremu ukusnih pica. Ipak, mnogima su i dalje najukusniji obroci iz rerne. Iz „domaće radinosti“, koji se s ljubavlju spremaju za najuže članove porodice.
Malo je poznato da su pozorišta bila prva javna mesta na kojima su bili instalirani klima uređaji. Danas su klima uređaji dostupni svima.
Magneti za frižider mogu da ljude upišu u Ginisovu knjigu rekorda. Ovi suveniri su simpatični, a mogu imati i emotivnu vrednost. Luiz Grinfeb iz Nevade je ovu vrstu kolekcionarstva podigla na viši nivo. Trenutno se nalazi u Ginisovoj knjizi rekorda sa više od 32.000 magneta za frižider.
Mikrotalasna peć je sasvim slučajno izmišljena krajem Drugog svetskog rata od strane Perija Spensera tokom radarskog istraživanja. Otkrio je da mogućnost mikrotalasnog zagrevanja kada je počela da mu se topi čokolada u džepu. I mikrotalasne peći danas su sastavni deo svake modernije kuhinje.