Bojana Bogojević : Važnost klimatskih promena

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Upoznajte Bojanu Bogojević i klimatske promene

U sadašnjem vremenu kada svedičimo globalnoj promeni klime koja sigurno dovodi do kataklizmičkih slika požara u Sibiru i topljenja leda, ne mogu, a da ne budem ponosna da sam našu zemlju pozicionirala na globalnu mapu UN Accredited Climate Change Teachers.
Važnost razumevanja oblasti klimatskih promena i kontinuirano obrazovanje i edukacije iz iste je neophodna jer naš alarm za promene koji će nas voditi u bolje sutra po pitanju klime i stanja okoline odavno već zvoni na maksimumu, a osigurači lagano i sigurno iskaču jedan po jedan.

Upravo zbog kompleksnosti same teme važno je istaći da klimatske promene imaju uticaj na sve segmente života kako pojedinca tako i celokupnog društva.

Najznačajnije su : topljenje leda, uticaj na ekonomske tokove i krize, promene u klimi, uticaj na zdravlje, pojačan uticaj na zemlje u razvoju, negativan uticaj na biljni i životinjski svet, ozbiljan efekat na gradove i društvo.


Da, kao što sam i rekla oblast je velika, važna, a još nisam ni pomenula pravnu regulativu, odnosno pravni režim klimatskih promena ili vezu sa rodnom ravnopravnošću.
Delovanje u cilju sprečavanja daljih klimatskih promena je mnogo više od broja trinaest. Jer trinaest je broj pod kojim se nalazi Act Climate cilj održivog razvoja.

Edukacija iz oblasti klimatskih promena je bojište za naš jedini pravi dom, a to je planeta Zemlja.
Edukacija mora biti sveobuhvatna, aktivno sprovođena na svim nivoima.
U Engleskoj se u Septembru 2019. nastava iz klimatskih promena uvodi u škole u Emiratima takođe. Moje kolege ( svi mi koji smo akreditovani) su najvažnija karika u borbi protiv klimatskih promena, jer znanje je najznačajnije oružje koje možemo upotrebiti. Jedino edukacija od adekvatnih lica i sa globalnim programima nam može dati nadu da ćemo pobedi u sadašnjosti, a obezbediti budućnost u kojoj ćemo se baviti preventivom.
Jer klimatske promene kao što sam istakla spadaju među jasno definisane ciljeve održivog razvoja. Cilj od koga ne smemo da odstupimo u koliko ne želimo da svedičimo sutrašnjici koja će da sliči nekom Holivudskom spektaklu.

Verujte mi situacija je daleko od još jedne marketinške kampanje da bi se pažnja javnosti skrenula sa nekih bitnijih stvari. Stanje je više nego zabrinjavajuće, izuzetno ozbiljno, a za sagledavanje potrebno je otvoriti oči i pogledati izvan svog dvorišta, jer ukoliko ne budemo delovali na vreme tuđa nevolja će vrlo brzo postati i naša.
Kao neko ko je Diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i poslediplomskim studijama iz oblasti Korporativnog upravljanja verovala sam da ću moći svo svoje znanje, iskustvo i ekspertizu sa regularnih i dodatnih renomiranih edukativnih ustanova da iskoristim za boljitak svoje zemlje i celokupnog regiona, detaljnije o Bojani Bogojević i klimatske promene na : https://bojanabogojevic.wordpress.com/

Da ja sam jedinstvena i na teritoriji Zapadnog Balkana.

Verujem da ću oblast klimatskih promena i nužnost edukacije iz iste promovisati u Srbiji i regionu jer to je dužnost koju osećam prema društvu u kome živim, a i koja je svrha znanja ukoliko se isto ne prenosi na druge.

Čemu poenta biti lider iz jedne oblasti ako ne inspirišem druge svojim znanjem i edukacijom koju ću pružiti?

Do tada, molim vas jeste da pojedinačni akti nisu dovoljni, ali ako svako od nas za početak odluči da bude Milunka Savić, svojim potezima ćemo inspirisati druge da nas slede i da deluju.
Dok se ne desi da prepoznamo važnost i nophodnost edukacije iz oblasti klimatskih promena postoji par stvari koje svako od nas može preduzeti :

1) smanjite trajanje tusiranja;

2) nosite cegere u kupovinu;

3) koristite flaše koje se mogu više puta upotrebljavati;

4) gasite svetlo kada vam nije potrebno;

5) manje vozite;

6) kupujete lokalno voće i povrće;

7) ne koristite energiju uzalud;

8) kupujete Second Hand odeću;

9) recilkirajte….

Ovo su samo neke od aktivnosti koje možemo preduzeti u svakodnevnom životu, jer tema ovog teksta je više informativnog karaktera.

Moja je dužnost da vam skrenem pažnju na ugroženost prirode i da vas podsetim na našu neraskidivu vezu i zavisnost od iste, jer jedino tada ćemo biti u stanju da shvatimo pravu i istinsku cenu klimatskih promena.

Tekst preuzet sa : Original

Slike preuzete sa : Reka Pcinja i njena priroda

spot_img