Da li 5G telefon garantuje brz Internet za ceo dom?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Čim se pomenu 5G mobilni telefoni, odmah se u prvi plan ističu kvalitetni video pozivi, kao i ekstremno brzo preuzimanje filmova i ostalih sadržaja sa interneta.

Tu su i veće mogućnosti za video igre, ali šta je sa 5G telefonom kao hot-spotom? Mogu li na 5G telefon kao hot-spot da se priključe i drugi kućni uređaji? Hajde da testiramo 5G hot-spot. Iako kod nas ova mreža još uvek nije zaživela, čini se da nam je sve bliži dan kada će se to i desiti. Ako bi telefon koji podržava 5G mrežu mogao da obezbedi Internet za sve vaše potrebe, onda bi se značajno uštedelo, a troškovi po vaš budžet biti bi znatno manji.

Eksperiment kao potvrda!

U Engleskoj je sproveden eksperiment gde je na 5G telefon priključen kao hot-spot tablet, jedan desktop računar, još jedan mobilni telefon i dva laptopa. Svi uređaji su koristili 5G mrežu čija je najveća brzina bila 200mbps, ali je uglavnom sve vreme njena brzina bila 20mpbs.

Važno je napomenuti da je na samu mrežu u svakom trenutku bilo priključeno 4 do 5 uređaja i najvažnije pitanje bilo je kolika je brzina Interneta bila na uređajima u trenutku kada je inače bio najveći protok Interneta.

Eksperimet je pokazao da je na desktop računaru najveća brzina bila 50mbps, ovaj podatak je posebno impresivan, jer je dva puta veća brzina nego kod prosečnog Wi-Fi uređaja. Posebno je važno napomenuti da su veoma slične brzine Interneta bile i na ostalim priključenim uređajima.

Međutim, iako su rezultati veše nego obećavajući, treba dodati da su uređaji tokom eksperimenta upotrebljavani za različite zadatke. Jedan uređaj je služi za stimovanje muzike, preko laptopa se surfovalo na društvenim mrežama, tablet je poslužio za online igranje video igara. Tokom igranja igrice brzina Interneta iznosila je oko 40mbps što je za hot-spot odlična brzina.

Dovoljno je bilo sedam dana da se 5G telefon koristi kao hot-spot kako bi se zaključilo da sve uglavnom radi kako treba. Imajući u vidu cene Interneta u Engleskoj, upotreba 5G mreže kao hot-spota pokazala se kao znatno povoljnija opcija i to u odnosu na regularni ušteda je oko 30%.

Posebne napomene

Ako vam se čini da je 5G telefon odlična zamena za Wi-Fi u domu, onda upatite sledeće. Pri izlasku iz kuće vaš dom ostaće bez Interneta, jer telefon nosite sa sobom. Ako se telefon ovako dugo koristi počinje da se greje, što može da izazove i kvar, pa će biti neophodan i servis telefona. Od kvara zavisi koliko dugo ćete biti bez svog digitalnog ljubimca, pa dobro razmislite šta ćete činiti, jer servis mobilnih telefona nekada ume da potraje.

U svakom slučaju, eto rešenja za brzi Internet kada ste na odmoru van grada. Nema više brige da li u iznajmljenoj vikendici ili seoskom domaćinstvu ima Wi-Fi, jer uz 5G telefon svima je dostupan Internet tokom odmora. Sjajno rešenje, zar ne?

Ipak, iako je 5G telefon kao hot-spot kod kuće odlična trenutna opcija, nameće se pitanje koliko je on na dugi rok isplativ, zato dobro razmislite o tome.

Možda ipak ne treba kućni Internet tek tako izbaciti iz doma!

spot_img