Divčibare novi turistički raj na samo 107 km od Beograd-a

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Divčibare su pravo mesto za sve ljubitelje divlje prirode, sa mnoštvo pešačkih staza i brojnih pogleda sa prelepih vidikovaca ove planine

Na samo 107 km od Beograda i sat i po vremena vožnje nalaze se Divčibare na planini Maljen. Skromno mesto, sa takođe skromnom posetom turista, koje očarava i u zimskom i u letnjem periodu.

Nalazi se na visini od 980 m nadmorske visine, a meštani kažu da je ovo mesto za male i starije ljude, budući da se veliki broj dečijih odmarališta nalazi baš ovde.

Visoravan je dobila naziv Divčibare iliti devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj kamenici.
Sam naziv pominje se još davne 1476. godine u turskom popisu Smederevskog sandžaka. Značajan podatak za istoriju banje je taj da je knjaz Miloš Obrenović posle Drugog srpskog ustanka od svog turskog pobratima Deli-age otkupio čitavu visoravan, sa sve torovima i drugim zidanim objektima.

 

Poznato je da je knjaz Miloš često posećivao ovaj kraj, obilazio čobane i kontrolisao njihov rad. U blizini Gospodarskih koliba bio je izvor hladne planinske vode, kasnije od naroda prozvan knjaz Miloševa česma.

 

U vreme austrijske vladavine u delu Srbije (od 1718. do 1739. godine) preko Maljena je išla granica između Austrije i Turske.

Sve do kraja 18. veka i naš živalj je Povlen, Maljen i Suvobor nazivao zajedničkim imenom: Crna Gora. To se najbolje vidi iz starih srpskih zapisa. Sa krajem 18. veka planine Povlen, Maljen i Suvobor gube svoje zajedničko ime Karadag, odnosno Crna Gora.

Ukoliko malo bolje razmislite, Divčibare zaista mogu da vam pruže sve, za mnogo manje novca, ukoliko ih uporedite sa Zlatiborom i Kopaonikom.

Dok leti možete da uživate u šetnjama po mnogobrojnim pešačkim stazama i tako istražujete netaknutu prirodu, zimi Divčibare nude mnogo padina za sankanja za najmlađe, a za skijaše dostupne su dve ski staze.

Ski-staza Centar nalazi se u blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Na stazi postoji ski-lift vučnica (vučna sajla sa tanjirom koji se stavlja između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat.

Regija Divčibare ima nekoliko destinacija poznatih po seoskom turizmu, koji se može lepo prožimati sa boravkom u turističkom centru Divčibare. Najviše je razvijen sa kosjerićke strane, u selima Rosići, Skakavci i Mionica, zatim na Tometinom polju i Ježevici, kao i u mioničkim selima Struganik, Ključ, Paštrić, Krčmar. Etno domaćinstva i manji kompleksi, gostoljubivi domaćini, čuveni sir, kajmak, pršuta i drugi specijaliteti pripremljeni na tradicionalni način, šetnje, jahanje, ribolov i drugi prateći sadržaji, čine odmor na selu pravom antistres terapijom!

Tometino polje je najveće selo Srbije i nalazi se na obroncima Maljena. Udaljeno je 35 km od Požege i 10 km od centra Divčibara. Prepoznatljivo je po prostranim livadama, borovim šumama, planinskoj reci Kamenici punoj rakova i riba. Za prijatan odmor osim seoskih domaćinstava na raspolaganju su Vam brojne vikend kuće.

Selo Mionica kosjerićka se nalazi u neposrednoj blizini turističkog centra Divčibare, na padinama brda Subjel, udaljena od Kosjerića 9 km, na nadmorskoj visini od 620 m. U Mionici živi 232 stanovnika u 79 domaćinstava. Glavne poljoprivredne grane su stočarstvo i voćarstvo, a selo je poznato po šljivi i rakiji. Selo je brežuljkastog tipa, bogato livadama i pašnjacima. Ispod Subjela izvire reka Mionica, u čijim brzacima se mogu pecati ribe karakteristične za male planinske reke (klen, krkuša i plova). Moguće je loviti nisku divljač.

Selo neobičnog imena Skakavci, nalazi se na 11 km od Kosjerića ispod Divčibara, na nadmorskoj visini od 600m. Brdoviti predeo sa dosta voćnjaka i pašnjaka je idealno mesto za odmor i šetnju. Turiste privlači mogućnost pecanja i kupanja u brzoj planinskoj reci. Prisnost i srdačnost naših domaćina u Skakavcima dočekivala je veliki broj gostiju koji su se odmarali u ovom selu i zimi i leti.

Pored ovih sela odgovarajući smeštajni kapaciteti za odmor na selu mogu se naći i u selima Krčmar i Osečenica na teritoriji opštine Mionica, kao i u selu Bačevci na teritoriii grada Valjeva, kao i u mestu Kaona na teritoriji opštine Kosjerić.

Pogledajte jos zanimljivosti na :

https://www.skijanje.rs/utisci-i-reportaze/divcibare-marta-2020-vrline-i-mane/

Aktuelnosti

 

 

Koriscen materijal sa sajta  : www.skijanje.rs i divcibareinfo.com

spot_img