Dubai – od ribarskog naselja do svetske metropole

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Lady with red nails shows heart with her fingers before skyscrapers of Dubai

Dubai danas važi za jednu od najatraktivnijih i najluksuznijih svetskih metropola. Raskošne zgrade, visoki neboderi, ekskluzivni tržni centri, skupoceni ugostiteljski objekti, luksuzne jahte, niz zabavnih sadržaja – tako turisti najčešće opisuju ovaj grad. Prestiž i sjaj na sve strane, rekli bismo. Uz sve ovo treba istaći da je Dubai najveći i najgušće naseljeni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata i ubedljivo najrazvijeniji ekonomski, poslovni i turistički centar Bliskog istoka.

Međutim, istorijske faze razvoja Dubaija daleko su od atrakcija koje danas plene. Ako bismo uporedili slike grada nekada i sada, pomislili bismo da je Dubai preko noći iznikao i zadobio epitet najpoželjnije turističke destinacije na svetu.

Dubai nekada

Pre skoro 60 godina Dubai nije bio ni nalik metropoli kakva danas postoji. Verovali ili ne, na površinama gde su danas podignute najveće i najlepše svetske građevine, nalazila se nerazvijena mornarska luka. Stanovnici su se bavili ribolovom i lovom na bisere, razmenom trgovinske robe i naravno, zarađivali su samo koliko da prežive. Ribarski čamci, kamile, kućice od palminog lišća bila su svakodnevica na ovom obodu pustinje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Urbanizacija Dubaija počinje 1966. godine

Verovatno najvažnija godina u istoriji Dubaija je 1966. godina i pravo čudo koje se dogodilo na polju infrastrukture. Naime, te godine su na teritoriji ovog grada otkriveni veliki izvori nafte i ubrzo je započeto njeno masovno vađenje. Tadašnji vladar Dubaija, šeik Rašid bin Said Al Maktum shvatio je da naftni rezervoari neće trajati doveka pa je odlučio da sav dobijeni novčani prihod uloži u izgradnju grada. Građevinski projekti najpre su imali za cilj podizanje škola i bolnica, a potom i grandioznih hotela čiju ponudu možete pogledati ovde, restorana, velelepnih zgrada i drugih turističkih atrakcija.

Istina, građevine su u početku bile vrlo skromnog izgleda, ni približne luksuznim neboderima koji danas postoje. U Dubai dolazi fizička radna snaga iz Pakistana i Indije; projekti se umnožavaju, počinje otvaranje prvih hotela i drugih ugostiteljskih objekata, da bi od 90-ih godina ovo mesto zasijalo u duhu pravih svetskih čuda. Međutim, modernizacija se nastavila i kasnije, pa se od 2000. godine Dubai može pohvaliti jedinim hotelom na svetu sa 7 zvezdica, kao i najvišom zgradom na svetu.

O tome koliko se ribarsko mestašce razvilo svedoči broj godišnjih posetilaca iz svih krajeva sveta, prestiž i luksuz koji odiše na svakom koraku, ali i činjenica da se i sada, u ovom trenutku, Dubai i dalje gradi i razvija.

Najveći arhitektonski projekti

Visoki neboderi su danas najvažnije obeležje Dubaija. Sagrađeni tako da se pogled do njihovog vrha gubi negde u visinama, ove velelepne građevine su svetska atrakcija. Od najvećih ekskluziva grada mogu se izdvojiti Burdž Khalifa, Burj Al Arab, Ostrva Palma…

Dubai, UAE – October, 2018. Dubai skyline and downtown skyscrapers on sunset. Modern architecture with highrise buildings on world famous metropolis in United Arab Emirates

Burdž Khalifa – činjenica da su najlepše panorame Dubaija napravljene upravo sa ove kule ubraja je u omiljeno mesto turista. Međutim, njena važnost ogleda se i u tome što zauzima prvo mesto u kategoriji najviših građevina na svetu, sa preko 800 metara visine. Izgradnja Burdž Khalife počela je davne 2004. godine, a okončana je šest godina kasnije. Projekat vredan nekoliko milijardi dolara realizovan je u Business Bay naselju i danas ima ukupno 163 sprata i oko 30 hiljada stanova. Takođe, u ovoj zgradi su smešteni i neki od najlepših i najluksuznijih ugostiteljskih objekata, među kojima se posebno izdvaja restoran Atmosphere na 122. spratu. Prizori koji plene sa terasa Burdž Khalife definitivno su najveći doživljaj turistima, ali nažalost, nisu svi u prilici da ih priušte. Cene u ugostiteljskim objektima ove kule uopšte nisu male, a čak se i razlikuju u odnosu na sprat, pogled ili brend obejkta. Tako da budite uvereni da je u iznos na računu uračunato apsolutno sve, a čak postoje kafići gde je unapred predviđena minimalna svota novca koju gost mora potrošiti.

Burdž Al Arab – jedini hotel na svetu sa 7 zvezdica i istovremeno san mnogih posetilaca Dubaija. Izgradnja hotela započeta je 1994. godine na veštačkom ostrvu nedaleko od Jumeirah beach. Građevina je jedinstvena po mnogo čemu, a najpre po specifičnom izgledu – izgrađena je u obliku jedra tradicionalnog arapskog broda. Svi objekti u zgradi su ugostiteljskog tipa (hoteli, restorani, kafići…) i unutar njegovih zidina istovremeno se može osetiti tradicionalna arapska gostoljubivost i besprekoran luksuz. Budući da je koncept hotela zasnovan na kombinaciji nacionalnog i modernog, posebno se vodi računa o kulinarskim uslugama. Gostima hotela stoji na raspolaganju meni čak nekoliko kuhinja – arapske, evropske, mediteranske, internacionalne. Važno je istaći da usluge ugostiteljskih objekata ovog hotela stoje na raspolaganju isključivo njegovim gostima. Tako da ako niste u prilici da odsedate ovde, svakako ne dozvolite da vaša poseta Dubaiju ostane bez fotografija Burdž Al Araba. Mesto gde možete napraviti savršene fotografije je jedna od najvećih javnih plaža – Kite beach.

 

Ostrva Palma (Palm Islands) – predstavljaju jedan od najlepših projekata modernizacije Dubaija. Reč je o grupi ostrva (Palma Džumeirah, Palma Džebel Ali i Palma Deira), predviđenih za izgradnju stambenih jedinica, poslovnih i zabavnih centara. Lepota ovog projekta ogleda se u njegovom izgledu po kome simbolički nosi naziv. Možda tu raskoš ne možete sagledati i doživeti prilikom obične posete, budući da su ostrva još u izgradnji, ali postoji način da vas njihov izgled očara. Letenje iznad Dubaija xcitorom ili balonom pruža jedinstvenu priliku da vidite pravi izgled palme okružene polumesecom. Ako vam se ukaže prilika za ovakav prizor ne zaboravite da ga fotografišete.

Tradicija nekadašnjeg Dubaija i dalje postoji

Tradiciju, kulturu i običaje nekadašnjeg Dubaija nisu progutali neboderi. Ako se sklonite od gradske vreve i luksuznih objekata i zađete u stare delove Dubaija, možete upoznati njegovu sasvim drugu stranu. Nigde nećete tako potpuno i uverljivo doživeti njegovu istoriju, običaje, nekadašnju tradiciju. Sve građevine su u tradicionalnom stilu i na svakom koraku se oseća trag prošlih vremena. U restoranima se služi tradicionalna arapska hrana i cene su znatno povoljnije od onih restorana u „modernom” Dubaiju. Takođe, nigde u gradu ne postoji toliki izbor suvenira kao ovde, te ako želite da ponesete konkretne uspomene obavezno posetite i stare delove Dubaija, gde ih možete nabaviti.

 

Pored toga što su cene na tezgama simbolične, lokalni trgovci su uvek raspoloženi da vam ispričaju neku zanimljivost i objasne u kojoj četvrti šta možete pronaći. Od važnijih mesta koje ovde treba posetiti su muzej, smešten u Al Fahidi tvrđavi, potom i najstarija školu u gradu – Al Ahmadi, džamija Džumeira, selo Al Seef

 

spot_img