GDE BORAVITI NA MALDIVIMA?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Beautiful tropical Maldives resort hotel and island with beach and sea on sky for holiday vacation background concept -Boost up color Processing

Pre samo nekoliko decenija, Maldivi, najmanja i najrazuđenija zemlja Azije, tropski arhipelag u Indijskom okeanu jugozapadno od Indije i Šri Lanke, bili su samo daleki san za najveći broj potencijalnih putnika, čak i ako su im džepovi bili jako duboki. Ova državica koja se prostire na ogromnoj površini od preko 90 hiljada kvadratnih kilometara, ustvari skup malenih ostrva organizovanih u čak 26 atola, bila je teško dostupna, a boravkom na nekom od rajskih ostrva mogli su se podičiti samo retki iskusni ili zaista bogati putnici.

Tek 1972. godine otvoren je prvi hotelski kompleks, Kurumba Maldives Resort, da bi od tada na malenim tropskim ostrvima nastalo više od stotinu luksuznih odmarališta. Zanimljivo je da su se maldivska ostrva formirala oko vrhova ogromnog planinskog lanca koji se okeanskim dnom proteže više od 800 kilometara u pravcu sever – jug. Tokom milenijuma, u plitkom obalnom pojasu, bezbrojne kolonije korala postepeno su prekrile i okružile ove vulkanske kupe. Laganim spuštanjem dna okeanskog basena prstenasti koralni sprudovi postepeno narastaju, a vulkanske kupe lagano tonu, da bi na kraju nestale ispod morske površine. Tako su formirane grupe koralnih ostrva, takozvani atoli.

Kako je ponuda rasla, tako se povećavao broj internacionalnih letova, aviona i putnika koji su sletali na aerodrom u blizini glavnog grada Maldiva koji se zove Male. To je jedna od najgušće naseljenih prestonica na svetu i vredi je razgledati, ako vreme letova i lokalnih transfera to dopusti. Na aerodromu će tek pristigle goste dočekati nasmejano osoblje lokalne agencije ili hotela i povesti ih dalje u pustolovinu, jer se do izabranog rajskog ostrva treba prebaciti malim avionom ili brzim čamcem. Let malim avionom je mnogo interesantniji doživljaj, zbog toga što se iz ove perspektive pruža neverovatan pogled i pred opčinjenim posmatračem se na marinsko plavom i tirkiznom prostranstvu okeana u nedogled prostire predivna niska koralnih ostrva okruženih bledoplavim vodama mirnih laguna.

Konačno smo došli do ključnog pitanja, koje ostrvo, odnosno koji hotelski kompleks izabrati? Naravno da bi bilo dobro posavetovati se sa nekim turističkim znalcem koji poznaje destinaciju, ali odgovor na pitanje na koje ostrvo treba poći, imaju samo putnici. Jasno je da samo oni imaju odgovor na to kolikim budžetom raspolažu, u kom periodu godine bi putovali, na koliko noćenja i tako dalje. Kada se te stvari jasno rastumače, takođe važna pitanja kao što su izbor tipa smeštaja (bungalov uz plažu ili bungalov na vodi) ili vrsta usluge (noćenje sa doručkom, polupansion, pun pansion ili all inclusive – sve uključeno opcija), putnici mogu rastumačiti zajedno sa stručnim licima iz turističkih agencija kojima veruju. Oni će im najverovatnije dati i „insajderske“ informacije u vezi nivoa i kvaliteta pojedinih odmarališta i rizorta.

Velika je to tema, koliko god se drugačije činilo. Mi ćemo u daljem tekstu dati neke univerzalne savete, a „fino štimovanje“ prepuštamo kolegama ili samim putnicima, ako oni tako žele.

Kao što rekosmo, koliko ostati u koralnom raju lični je izbor, a najbolje vreme da se otputuje na Maldive je – uvek. Ipak, period od decembra do aprila smatra se najboljim dobom godine za posetu, ali su tada cene najviše. Druga – „niža“ sezona koja traje od maja do novembra, takođe je odličan period, jer u pitanju su tropi, pljuskovi dolaze i prolaze, najmanje ih ima u februaru, a najviše u maju i junu. Ova neverovatno razuđena zemlja ima monsunsku klimu, a pošto se proteže u tropskom pojasu oko Ekvatora, vreme je izuzetno promenljivo. Jedino što je sasvim sigurno na Maldivima je da će uvek biti toplo, lepo i udobno.

Budući da su najčešći izbor smeštaja na Maldivima hoteli – ostrva, svi restorani, barovi i usluge su upravo u vlasništvu tog kompleksa i razumljivo da postoji monopol nad cenama, jer nema nikakve komunikacije. Zbog toga vanpansionske usluge mogu imati prilično visoke cene i što je hotel luksuzniji, to su cene više. Na primer, u ekonomičnijim smeštajima za jedan obrok je potrebno izdvojiti oko 30 USD po osobi, dok se cene koktela kreću oko 12 USD. Ovo pišemo da bismo stavili do znanja budućim putnicima na Maldive koliko je važno odabrati pravi tip usluge na izabranom ostrvu. Možda je najbolji savet da se tokom boravka na Maldivima bude na all inclusive (AI) usluzi (sve uključeno), jer tako bi gosti izbegli „jake“ cene, specijalno alkoholnih pića. Maldivi su islamska zemlja još od XII veka i alkohol je zabranjen svuda, osim u luksuznim hotelskim kompleskima gde su cene prilično visoke. Maldivci veoma vole američke dolare kojima se obično sve plaća, pa njihovu zvaničnu monetu – maldivsku rufiju, mnogi gosti nikada ne upoznaju.

Portrait of happy young woman at beautiful water villa at Maldives island. Travel and Vacation. Outdoor shot

Najverovatnije da je zemlja dobila ime po složenici koja na nekoliko lokalnih jezika znači „đerdan ili ogrlica ostrva“. Oko 185 ostrva maldivskog arhipelaga je naseljeno, a stotinak ih je pretvoreno u veoma luksuzne hotelske komplekse koji se veoma razlikuju površinom, izgledom, tipom usluge i kategorijom. Ušuškani u bogatom zelenilu tropskog rastinja nadohvat peščanih žala, čak i najskromniji udobni bungalovi su opremljeni taman dovoljno za ugodan i romantičan boravak, mada se mnogi klijenti opredeljuju za izuzetno luksuzne smeštaje kojih ima veoma mnogo u ponudi. Gosti se vrlo brzo po dolasku prepuštaju čarima i intimi ostrva, jer hotelski kompleksi su tako organizovani da nude, ali ne insistiraju na zajedničkoj zabavi i animaciji. Zato zaljubljeni parovi mogu do mile volje da uživaju u divnom okruženju uz cvrkut ptica i šum morskih talasa. Na mnogim ostrvima postoje i takozvani „vodeni bungalovi“, luksuzne drvene sojenice iznad plitkog mora, ponekad sa providnim delom poda, kako bi gosti, udobno zavaljeni u fotelje ili krevete, mogli posmatrati šareni morski svet ispod sebe.

Pored ovih glamuroznih ostrva – rizorta, država je od 2009. godine dozvolila lokalnom stanovništvu da na pojedinim naseljenim ostrvima osnuju ekonomične hotele, hostele, kao i da turistima izdaju svoje kuće ili sobe. Cene u ovakvim smeštajima su znatno povoljnije, a na ovaj način se može bolje upoznati zemlja i stvarni život njenih stanovnika. Popularna ostrva na kojima se nudi smeštaj ovog tipa su Maafushi i nešto lepši po ocenama turista Fulidhoo. Još jedna prednost „lokalnog smeštaja” je što su izleti koji se tamo nude znatno jeftiniji (oko 25 USD za poludnevni izlet) i treba ih sve isprobati. Snorkling ili gnjuranje na Maldivima je izvrstan doživljaj, podmorski svet oko koralnih grebena je apsolutno fascinantan! Tu su mnoge vrste šarenih ribica, velike morske kornjače, delfini, mante, ajkulice, sve se to može videti u relativno plitkim, prozirnim vodama okeana. Ono što „lokalne“ Maldive čini šarmantnim je opuštena atmosfera malog ostrva, posebno shvatanje vremena i reči „lako ćemo, samo polako“, stoga je najbolje prvi dan ostaviti sat u sobi, opustiti se i nikad ne kretati na ručak ili večeru kad ste već jako gladni, jer ćete od iste svisnuti dok stigne ukusna hrana.

Da rezimiramo, na Maldivima treba birati smeštaj prema sledećim parametrima: prema ceni boravka, veličini ostrva, tipu usluge, vrsti transfera (u zavisnosti da li gosti žele da lete malim avionom ili ne), po tipu smeštaja – vila na plaži ili na vodi, sa bazenom ili ne, prema željenim aktivnostima (pasivan ili aktivan odmor) i prema tome da li putujete sami, u dvoje ili porodično sa decom…

Maldivi su destinacija koja zadovoljava sva čula, beg od svakodnevnice i pravo mesto za odmor. Zato je tamo Medeni mesec garantovano savršen. Određeni hoteli nude honeymoon” popuste i posebne pogodnosti i iznenađenja za mladence – korpu sa voćem, masažu, bocu penušavog vina, dok luksuzniji hoteli uključuju i izlete, intimnu večeru na pustom ostrvu i slična lepa iznenađenja. Porodice mogu pronaći ostrvo koje nudi pogodnosti i sadržaje za najmlađe, klub za decu, školu ronjenja i razne druge animacije. Na Maldivima se može organizovati čak i ceremonijalno venčanje (koje nije zvanično priznato) i tako stvoriti uspomene za čitav život. Odmor na Maldivima ne mora biti pasivan, može se odabrati hotel na većem ostrvu koji nudi mnoštvo aktivnosti kao što su istraživanje podvodnog sveta, sportovi na vodi, pecanje, hranjenje ribica, vožnju biciklom…

Nakon svega gore navedenog, treba li otputovati na Maldive? Svakako, odgovor je pozitivan. Ako se žele doživeti plaže i okean čija se lepota retko sreće na ovom svetu i divno se odmoriti, Maldivi su pravo mesto za to, a u kojoj će se varijanti ova niska tropskih ostrva otkriti” posetiocu, zavisi ponajviše od izbora smeštaja. Zato birajte dobro, mada koliko znamo nema nikoga koga Maldivi nisu “oboriti s nogu”.

 

spot_img