Kada bi dete trebalo da počne sa učenjem engleskog jezika?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Ne samo površno poznavanje, več aktivno služenje engleskim jezikom postalo je neophodan uslov za adekvatno obrazovanje, zaposlenje, pa i kvalitetan svakodnevni život. Iako za učenje stranog jezika nikada nije kasno, najbolji rezultati se postižu ranim počecima. Kao da pritisak vezan za zdravo odrastanje njihovog deteta nije sam po sebi dovoljno veliki, pred roditelje male dece se postavlja izazov da svojim mališanima pruže adekvatno obrazovanje već od najranijih dana. Engleski za decu postao je neizostavan program svake škole stranog jezika, ali se postavlja pitanje koliko rano je previše rano.

Bez obzira što je tvrdnja da „deca upijaju kao sunđerinačelno tačka, kada je u pitanju učenje engleskog jezika od malih nogu, roditelji bi trebalo da budu obazrivi. Časovi engleskog jezika za decu najmlađih uzrasta se najčešće reklamiraju kao aktivnost koju mogu pohađati čak i bebe, ali najnovija istraživanja pedijatara i dečijih psihologa ipak tvrde nešto malo drugačije.

Engleski za decu- da li se sa učenjem zapravo može početi prerano?

 

Kao odgovor na ovo pitanje postavlja se sledeće- da li dete već živi u bilingularnoj sredini ili ne? Ukoliko je to slučaj, učenje engleskog zaista počinje već u prvim danima života i ovaj jezik se usvaja kao maternji. Deca koja žive u porodicama u kojima se engleski jezik koristi u svakodnevnoj konverzaciji neosetno uče i obogaćuju svoj vokavular po identičnom tempu po kome usvajaju i srpski jezik. Iako je „mešanjedva jezika u pokušaju sklapanja prvih rečenica sasvim normalno, ova simpatična faza u razvoju govora deteta brzo prolazi i ono sasvim lako može da razdvoji srpski i strani jezik. Sa druge strane, ukoliko dete raste u porodici koja se roditelju koriste samo srpskim jezikom, prerano učenje engleskog jezika može stvoriti konfuziju, nesigurnost, pa i teškoće u komunikaciji koju dete pokušava da ostvari na maternjem jeziku.

Iako se mnogi roditelji plaše da će zakasniti i svoje dete prekasno upisati na kurs stranog jezika, najnoviji stavovi dečijih psihologa i logopeda pokazuju da časovi engleskog jezika za decu treba da postanu rutina u životu mališana u onom trenutku kada adekvatno razviju govor na maternjem jeziku. Brzina lingvističkog razvoja svakog deteta je individualna, ali se sposobnost formiranja punih i strukturisanih rečenica generalno razvija između četvrte i šeste godine života. Samim tim, ovo bi i bio period kada se učenje engleskog jezika može bezbedno uključiti u obrazovanje mališana, i to ponovo uz savetovanje sa logopedom koji će proceniti nivo na kome se nalazi mogućnost služenja maternjim jezikom.

 

Časovi engleskog jezika za decu- pažljivo koncipiran spoj igre i učenja

 

Deca mlađih uzrasta su naročito osetljiva kategorija učenika, pa se njihovom obrazovanju treba pristupiti sa povećanom pažnjom i uz pomoć stručnjaka dečije psihologije. Naime, osim formiranog znanja maternjeg jezika, da bi dete počelo da uči strani jezik neophodan je i određeni stepen psihičkog razvoja. Časovi engleskog jezika za decu najčešće su koncipirani kao učenje kroz igru, pa je neophodno da mališani mogu da ostanu koncentrisani na aktivnosti koje se smenjuju u intervalima od oko 10 minuta. Ovako aktivnim smenama igara ili izazova koji se pred mlade polaznike školica stranih jezika postavljaju, oni jako brzo usvajaju nova znanja istovremeno ih primenjujući na praktičan način, pa se napredak može primetiti već nakon nekoliko časova.

Kako časovi engleskog jezika za decu ne bi bili dodatno nametnuta obaveza, već zabavna aktivnost kojoj se dete raduje, takođe je neophodno da se ono može odvojiti od roditelja i osećati prijatno u grupi svojih vršnjaka. Samim tim, predškolski uzrast je i najbolje vreme da se u svakodnevnu rutinu uključi i engleski za decu. U ovom uzrastu deca uče jezik kroz zabavne igrice, asocijacije, brojalice i aktivnosti koje ih motivišu da u njima učestvuju i mentano i fizički, stoga se usvajanje novog jezika dešava gotovo neprimetno. Deca koja engleski jezik počinju da uče između četvrte i šeste godine života, na ovaj način vežbaju da se njime služe poput maternjeg i govore ga bez ikakvog akcenta.

Bez obzira na to, časovi engleskog jezika za decu se u obrazovanje mališana mogu uključiti i kasnije. Naime, roditelji čija se deca prvi put sa engleskim jezikom sreću polaskom u školu takođe nisu „zakasnili. Engleski jezik za decu mlađih razreda osnovne škole prilagođen je njihovom uzrastu i tempu psihološkog razvoja, tako da će ti mališani jednako brzo usvojiti sva pravila i stići svoje vršnjake koji su sa učenjem počeli koju godinu ranije. Ipak, učenje stranog jezika bi se svakako trebalo započeti pre desete godine života deteta, jer taj period predstavlja naučno ustanovljenu granicu kada sposobnost usvajanja stranog jezika počinje drastično da opada iz godine u godinu.

spot_img