Kako da opremite stan u retro (vintidž) stilu?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Svi želimo da svome domu damo lični pečat kako bi se savršeno uklopio u naše navike i naš životni stil. Ako ste i vi od onih koji vole da stan bude ogledalo ukusa i da priča priču o nama, spremili smo nekoliko predloga kako da opremite stan u jednom od najpopularnijih stilova u dizajnu enterijera – u retro ili vintidž (vintage) stilu.

U poslednje vreme se sve češće govori o retro ili vintidž stilu u estetici. Ovaj stil nalazi inspiraciju u detaljima iz prethodnih decenija, sa posebnim osvrtom na 60-te i 70-te godine prošlog veka. To znači upravo ono na šta ste pomislili – ako vam je dosta hladnih boja i ravnih linija u modernom dizajnu, ako se svedeni dizajn ne uklapa u vašu kreativnu i stvaralačku prirodu, i ako želite da vaš dom zrači pozitivnom energijom – onda je ovo pravi stil za vas.

Evo par preporuka kako da opremite moderan i funkcionalan stan sa retro detaljima.

  1. Retro zidovi

Retro stil je pomalo nostalgičano zaranjanje u prošlost. Kao da želi pred našim očima da oživi stara dobra porodična vremena. Zato su zidovi obojeni jarkim bojama, sa šarama ili tapetima koje danas možemo naći u mnogobrojnim dezenima. U savremenom opremanju enterijera je danas česta kombinacija jednobojnih okrečenih zidova sa tapetima koji bi posebno naglasili neku celinu i uneli dinamiku u prostoriju.

 

 

Što se zidova tiče, za ljubitelje retro stila, slika nikad dosta, a naročito možete da ostavite utisak vezenim goblenima vaših baka u šarmantnim ramovima. Oprez: pazite da ne preterate sa detaljima jer vrlo lako može da stan izgleda pretrpano i kič!

  1. Sobna vrata

Kako su sobna vrata jedna dugoročna investicija, prilikom opremanja enterijera razmišljajte i o tome da se uklapaju u različite stilove, naročito ako ste skloni promenama. Njihova praktična upotreba će vas naterati da uzmete bela sobna vrata koje možete lako kombinovati u svakom, pa i retro stilu. Lagana vrata od medijapana sa zaštitnom folijom su idealna za sve prostorije, a stakleni delovi na vratima mogu delovati vrlo šik. Takođe, ukoliko ste nas poslušali za zidove jarkih boja, želećete da umirite prostoriju jednostavnijim sobnim vratima.

Ukoliko pak želite nešto temperamentnije, dobro je znati da se retro stil savršeno uklapa sa prirodnim materijalima, pre svega drvetom. Sve popularnija klizna vrata ili „francuska vrata“ sa staklenim panelima svoju primenu nalaze u novim uređenjima koja žele da ostave poseban utisak na posetioce.

Važno je znati: gledajte da se vrata osnovnim tonom boje uklope u vaše zamisli. Ako baš želite da eksperimentišete, probajte sa kvakama.

  1. Nameštaj

Upečatljiv i autentičan, vintidž dizajn je pre svega za hrabre i kreativne osobe koje vole da se zabavljaju i da stalno menjaju svoje okruženje. Kada su u pitanju boje, dezeni i teksture – mogućnosti su nepregledne i nećemo preterati ako kažemo da je samo nebo granica.

Kako je ovo stil koji je posvećen onim predmetima koji nikada ne izlaze iz mode i koji su svevremeni na neki način, jasno je da možete da ih lepo iskoristite kao detalj u vašem okruženju. Da li će to da bude renovirana fotelja u jakim bojama koja će da napravi kontrast ostatku prostorije, ili ćete da restaurirate stari kredenac za trpezariju, na vama je. Tek, renovirani i oplemenjeni novim bojama, vaši stari komadi nameštaja mogu da izgledaju izvandredno i udobno.

Još važnije: unikat su i ne mogu se nigde kupiti.

  1. Osvetljenje

Osvetljenje je veoma važno za opremanje stanova u retro stilu. Kako biste postigli utisak veće i svetlije prostorije, možete koristiti svetlije tonove zavesa i efekte ogledala u prostorijama. Lampe sa ukrasnim abažurima i u poslednje vreme veoma aktuelan dekupaž, daće vašoj prostoriji potrebnu toplinu.

Potrađite rustik tipove lampi i osvetljenja – pravljeni su u posebnom industrijskom dizajnu koji mogu naglasiti starinski izgled u vašoj prostoriji. Za vintidž opremanje stana zaboravite na plafonjere i reflektore – lusteri su nezaobilazni!

  1. Detalji

Retro stil je kao stvoren da se poigrate sa detaljima. To mogu biti pastelni elementi u kuhinji (neki proizvođači nude i tehniku u tim tonovima), dekorativni tekstil u vidu zavesa, draperija ili jastučnica ili dekorativni ukrasi u različiim stilovima.

 

 

Iako je vintidž stil lep, primamljiv i udoban, ukoliko vam dosadi, moraćete da zamenite čitav koncept prostorije. Kao što i sami pretpostavljate, to može biti ne baš tako jeftin poduhvat. Zato, ako ste ljubitelj retro elemenata, predlažemo da se držite nekoliko caka, koje smo već pominjali:

  • Birajte komadne retro nameštaje pre nego cele garniture (fotelja, komoda, nahtkasna). Ukoliko vam dosade, lako ćete promeniti.
  • Izaberite jedan dominantni zid koji bi mogao da bude sa tapetama u vintidž stilu. Izbeći ćete nagomilanost, a praktično je ukoliko želite da promenite.
  • Sobna vrata treba da budu dugotrajna investicija, zato ih birajte tako da budu kvalitetna i da zadovolje druge potrebe.
  • Vodite računa o detaljima – nikad dovoljno boja, ali se lako pređe u kič.
spot_img