Koja je razlika između sobnih i sigurnosnih vrata?

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Unutrašnja (sobna) i spoljašnja vrata (ulazna vrata) se ne razlikuju samo u bravama. Radi se o potpuno različitim proizvodima, koji imaju drugačiju namenu i prodaju se sa različitim sertifikatima. Ako ste se pitali da li postoji razlika u njihovom sastavu, čak i ako su napravljena od istih materijala, ovo je tekst koji vam može pružiti odgovore na ta pitanja.

Svaka vrata su drugačije konstruisana, pri čemu su spoljna vrata (sigurnosna vrata) posebno tretirana kako bi izdržala spoljašnje elemente i tešku upotrebu. Zbog činjenice da nisu podložna istim zloupotrebama kao spoljna vrata, sobna vrata su lakša, pa samim tim i jeftinija.

Materijal

Većina sobnih vrata se sastoje od samo jednog materijala, kao što su drvo ili ploča od vlakana, dok spoljna vrata mogu da sadrže nekoliko materijala, kao što je drvo sa ojačanim metalnim okvirom. Metal ili čelik se mogu u potpunosti koristiti za spoljna vrata, dok se sam metal veoma retko koristi za sobna vrata.

Izdržljivost

U idealnom slučaju, spoljna drvena ulazna vrata treba da budu dovoljno čvrsta i teška da zadrže hladnoću i toplotu, ali da i dalje pružaju sigurnost i trajnu upotrebu. Kao rezultat toga, obično su deblja i teža od sobnih vrata. Takođe mogu imati deblje lice ili furnir.

Ispuna

Kvalitetna sobna vrata imaju čvrsto jezgro, dok jeftinija mogu biti šuplja ili imaju strukturu u obliku saća. Nije neuobičajeno da unutrašnja vrata srednje klase imaju proizvod od drvenih vlakana u jezgru tako da izgledaju čvrsta i prigušuju zvuk. Čelična vrata mogu imati drvo ili penu u sredini, ali većina sigurnosnih vrata su čvrsta, što obezbeđuje stabilnost i bolju izolaciju.

Faktor izolacije

Kad smo kod izolacije, čvrsta sobna vrata mogu pružiti određenu izolaciju od promaje, ali vrlo malo unutrašnjih vrata je zaista izolovano. Za kontrolu troškova energije, spoljna vrata moraju da preuzmu tu funkciju. Na primer, čelična vrata su dobra izolacija od letnje vrućine i zimske hladnoće sa jezgrom od pene.

Izgled

Pravi ili simulirani podignuti paneli se često nalaze i na unutrašnjim i na spoljašnjim vratima kao ukrasi za prednji deo. Unutrašnja vrata su obično ista sa obe strane, dok ulazna vrata imaju dekorativne panele samo na jednoj strani. Staklo na spoljnim vratima je obično matirano, dok je staklo na unutrašnjim vratima retko, osim kod vrata u francuskom stilu.

Čelična ili drvena ulazna vrata?

Vaša ulazna vrata treba da budu napravljena od materijala koji može da izdrži kišu, vetar i sunčevu svetlost, i u isto vreme da pružaju sigurnosnu zaštitu od provalnika. Ulazna vrata kuće takođe treba da dopunjuju spoljašnjost kuće. Uobičajeno je da ulazna vrata budu napravljena od čelika ili drveta jer su oba čvrsta i izdržljiva. Međutim, svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke, a jedan može biti bolje prilagođen vašem domu od drugog.

Svestranost i lepota drvenih vrata su njihova najveća prednost. Možete obojiti drvo bilo kojom bojom koju odaberete da biste stvorili topao, prirodan ulaz u svoj dom. Takođe možete birati između širokog spektra vrsta drveta uključujući trešnju, hrast, orah i javor, kao i prilagoditi drvena vrata rezbarijama i ukrasima. Za mnoge vlasnike kuća, čelična vrata izgledaju previše hladna, iako su dostupna u različitim dizajnima. Dezeni od drveta mogu biti utisnuti na čelična vrata, koja imaju obložen dizajn sličan stilovima drvenih vrata. Čelična vrata mogu biti obojena u bilo koju boju koju želite.

Troškovi i efikasnost

Iako su na tržištu dostupna i jeftina drvena vrata, čelična vrata su obično povoljnija. Zbog svojih viših vrednosti izolacije, čelična vrata su obično energetski efikasnija od drvenih, što znači da održavaju klimatizovan vazduh u vašoj kući i spoljašnji vazduh napolju. Međutim, i drugi faktori mogu uticati na efikasnost vrata. Bez obzira na materijal, uverite se da vrata imaju čvrst okvir i energetski efikasno jezgro.

Trajnost i sigurnost

U poređenju sa većinom drvenih vrata, čelična ulazna vrata su izdržljivija i stabilnija. Za razliku od drveta, čelik se neće popucati ili iskriviti kada ga udari jaka sila. Ako se na drvo primeni velika sila, ono može da pukne, tako da možda neće biti efikasno kao čelik u sprečavanju uljeza da uđe.

Kvalitetna vrata brava je bezbednosna karakteristika broj jedan za bilo koja ulazna vrata, bez obzira na materijal koji izaberete. Provale se najčešće dešavaju kada se dovratnik rascepi u blizini udarne ploče brave. Zaporna ploča mora biti pričvršćena za vrata sa najmanje 3 inča dugim šrafovima koji se protežu izvan dovratnika, bez obzira na materijal vrata. Ovako će vrata biti sigurnija.

Bezbednost

Moderna spoljna vrata su često sigurnija od starijih. Vrata od čelika i fiberglasa su generalno izdržljivija i imaju jače mehanizme zaključavanja od starijih drvenih vrata. Imaju slojeviti dizajn koji se odupire nasilnom ulasku. Moderna vrata, umesto da budu napravljena u odvojenim delovima koji su zalepljeni zajedno, ili su oblikovana iz jednog dela sa obe strane ili su spojena zajedno pomoću novih lepkova ili industrijskih lasera, što ih čini jačim. Uz moderne mehanizme za zaključavanje sa vijcima i špijunke sa širim uglom, nadogradnja vaših drvenih ulaznih vrata može poboljšati sigurnost vašeg doma.

 

Čak i ako su spoljna i unutrašnja vrata napravljena od istog materijala, njihova namena, karakteristike i funkcionalnost se značajno razlikuju. Spoljna vrata su izložena spoljnim uticajima i moraju da obezbede sigurnost i izdržljivost, dok unutrašnja vrata služe za stvaranje privatnosti i estetskog doprinosa enterijeru. Kada birate vrata za vaš dom, važno je uzeti u obzir ove razlike i prilagoditi ih vašim specifičnim potrebama.

 

 

spot_img