Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

 

Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje zahteva potpunu posvećenost, veštinu prilagođivanja i kapacitet da se bude u koraku sa stalnim turbulencijama. Veliki broj pojedinaca se tokom svog karijernog puta nađe u zoni udobnosti u kojoj često ostane predugo. Odgovarajući posao i solidna novčana nadoknada stvaraju određenu vrstu bezbednosti i ostvarenosti, pa se u takvim okolnostima često gubi želja za daljim napretkom i novim izazovima.

Osećaj sigurnosti i ušuškanosti koju ova vrsta komfora pruža može rezultirati jednoličnošću, nedostatkom napredovanja i zapostavljanjem sopstvenih potencijala. Ona jeste zapravo mač sa dve oštrice jer dok boravimo u njoj, pošteđeni smo stresnih situacija, pritiska i anksioznosti, a sa druge strane, bivamo uskraćeni za postizanje nečeg većeg.

U nastavku ćemo saznati šta je sve potrebno da izađemo iz začaranog kruga i poslovno se pokrenemo kako bismo postigli uspeh i razvili svoj karijerni put.

Trening „AI ALATI U SAVREMENOM POSLOVANJU“

Znaci koji ukazuju da je vreme za promenu

Prvi korak koji vodi ka pozitivnim promenama svakako jeste uočavanje postojanja problema, odnosno samo prepoznavanje situacije u kojoj se nalazimo. Nekada je teško identifikovati ovu vrstu problema, budući da nam zona komfora obezebeđuje osećaj ušuškanosti i sigurnosti, međutim, određeni znaci mogu ukazivati na to da ne funkcioniše sve baš savršeno. Neki od uobičajenih pokazatelja jesu osećaj nezadovoljstva ili stalnog nemira, za koji najčešće ni ne sumnjamo odakle zapravo dolazi. Pokušajte da preispitate vaš trenutni angažman i da li postoji nešto što vam stvara nelagodu i čini da se osećate uznemireno. Drugi jasan znak jeste prisustvo osećaja stagnacije, bezvrednosti i istosti, i može jasno ukazivati na to da podsvesno želite promenu, ali je još uvek niste osvestili, a pogotovo konkretizovali. Sva ova negativna osećanja mogu biti uzročnici pada motivacije i sveopšte letargičnosti koja nas koči da se pokrenemo i preduzmemo nešto povodom sopstvene karijere.

Razmislite o širenju znanja

Bez obzira na vaše prethodno obrazovanje i poslovno iskustvo koje imate, učenje novih veština uvek može biti dobra odskočna daska i prilika da se profesionalno razvijate. Usavršavanje postojećih veština i učenje novih otvoriće vam nove vidike, obezbediti nova poznanstva i povećati šansu da dobijete bolju poslovnu priliku. Danas je dostupno mnoštvo različitih kurseva i radionica, a većina njih se mogu pohađati onlajn i u vreme kada vama najviše odgovora, tako da vam neće stvarati dodatni pritisak i uticati na vaš trenutni posao. Potraga za novim zaposlenjem nije jednostavan zadatak, ali trenutni oglasi za posao Beograd svrstavaju u vodeći grad za pronalazak poslovnih prilika, budući da definitivno nudi najveći broj poslova. Ne zaboravite da se ulaganje u obrazovanje na kraju uvek isplati i da vas ovaj korak može podstaći da promenite poslovno okruženje u kome se trenutno nalazite.

Postavite nove ciljeve

Ukoliko nemamo kompas i pravac kojim se krećemo, lako se možemo izgubiti u kolotečini svakodnevnice i zauvek ostati u udobnoj zoni komfora. Postavite sebi nekoliko pitanja čiji odgovori vam mogu pomoći da definišete ciljeve i kreirate jasnu viziju. Zapitajte se šta je ono što vas poslovno ispunjava i pokreće, te da li vas trenutni angažman zaista čini srećnim i da li je to zaista vrhunac vaše karijere. Razmislite o svojim vrednostima i željama, i pronađite ono što vas pokreće i motiviše. Ova metoda će vam pomoći da kreirate jasniju sliku o vašim ciljevima i uspostavite pravac kretanja koji će vas odvesti do pozitivnih promena.

Promenite rutinu

Kako u svakodnevnom životu, tako i u poslovnom, čovek je sklon kreiranju rutina koje mu donose udobnost i sigurnost. Rutina nam je dobro poznato područje, funkcioniše na osnovu proverene formule i nema velikih odstupanja koje nas mogu uzdrmati. Međutim, dugoročno, ovakav vid funkcionisanja nam donosi monotoniju, gubitak želje za izazovima i ravijanje straha od nepoznatog. Pokušajte da se na trenutak i u svakodnevnim sitnim stvarima odvojite od vaše rutine i unesete minimalne promene. Na primer, imate provereno mesto za ručak gde uvek dobijete isti kvalitet hrane i ne želite da posetite novootvoreni restoran jer niste sigurni da će zadovoljiti vaše kriterijume. Ako ne odete i ne iskusite nešto drugačije, nikada nećete saznati da li možda propuštate nešto bolje i kvalitetnije od onoga na šta ste navikli. Ovo se može primeniti na gotovo sve aspekte života, stoga prihvatajte nova iskustva i širite sopstvene vidike, jer ćete samo na taj način stvoriti idealne uslove za lični i profesionalni razvoj.

Napuštanje zone komfora jeste izazovan i težak zadatak, prožet strahom i neizvesnošću, ali je i neminovan ukoliko želimo da napredujemo i iskoristimo sve svoje potencijale. Pratitite ove korisne savete i upoznajte deo sebe koji je do sada bio vešto skriven!

Autor : Ljiljana Bugarin

 

 

 

 

spot_img