Kvarcne radne ploče

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Značaj upotrebe kvarca

Izgled kvarca u prirodi

Izvor: https://www.pexels.com/photo/a-cluster-of-quartz-crystal-9037438/

Kvarc je mineral jako rasprostranjen u prirodi, nastaje na visokim temperaturama i koristi se u industriji. U prirodi se nalazi u obliku kristala. Od kristala je moguće da se dobije materijal koji je pogodan za izradu stakla, nakita ili kvarcnih radnih ploča.

Zahvaljujući prirodi, puno je rasprostranjen. Često se nalazi u potrazi za vrednijim i skupljim metalima i kamenjem. Smatra se da se u prirodi kvarc naslanja na zlato, bolje rečeno da ga prati. Tragači zlata se oslanjaju na naslage kvarca dok sprovode istraživanja. Naslage kvarca u Zemljinoj kori mogu da pokažu da se klimatski uslovi određenog područja mogu smatrati povoljnim i za stvaranje zlata.

Hemijska formula ovog minerala se ne smatra složenom, pa lako može da se sintetiše u laboratoriji. Istovremeno, veštački kvarc može da ima izvanredne karakteristike. Trajniji je, a boja veštačkih kristala je bogata i svetla. Zbog toga se koristi za uokvirivanje kvarca zlatom ili srebrom. Međutim, nije sav kvarc koji može da se pronađe na zemlji prikladan za industrijsku proizvodnju. Sve to zavisi od vrste minerala i uslova njegovog nastanka.

Nastajanje kvarca

Proces stvaranja ovog minerala izuzetno je složen. Da bi došlo do toga, u prirodi treba da postoje posebni temperaturni uslovi, kao i usklađenost sa određenim nivoom pritiska. Mineral se formira u magmatskim stenama, pa se često može naći i na mestima gde se nalaze i aktivni vulkani. Nastaje tako što magma izlazi na površinu zemlje, a zatim se smrzava pod uticajem temperature i pritiska. Formira se na temperaturi od hiljadu stepeni Celzijusa.

Raznobojnost kvarca

Po svojoj prirodi, kvarc se smatra mineralom koji nema boju, ali može da bude snežnobele boje. Tokom sintetisanja naučnici mogu da stvore i zeleni i plavi kvarc, a plava nijansa ovog minerala se uopšte i ne pojavljuje u prirodi.

Pored ove dve nijanse postoje i ružičast i takozvani, dimljeni kvar. Uprkos retkosti i visokoj ceni, draguljari ne osećaju poseban nedostatak ove dve nijanse kvarca. Razlog za to je tehnološki napredak koji pomaže u dobijanju minerala bilo koje nijanse. Kristali ružičaste boje su retki. Koriste se u izradi nakita. Veruje se da je mineral ove boje idealan za devojke, da simboliše mladost, čistoću i nevinost.

U prirodi se mnogi materijali sreću u nečistom, odnosno neobrađenom obliku. To bi značilo da će se kvarc retko naći samostalno, već kao mešavina nekoliko elemenata. Tako se mogu sresti oblici kvarca sa zlatom i srebrom, te sa dodatkom gvožđa.

Iako ima dosta vrsta, ovaj mineral ipak nema neku veliku cenu. Ne smatra se ni puno dragocenim, ali zato izuzetno dobija na vrednosti i ceni ukoliko se nađe u prodaji sa određenim nakitom.

Vredne sorte

Izvor: https://www.pexels.com/photo/photo-of-assorted-crsytals-4040639/

Postoji nekoliko sorti kvarca koje su cenjenije od drugih, imaju istu hemijsku formulu, a draguljari ih koriste za izradu pretežno nakita. To su rozenkvarc, rauhtopaz, šećerni ili snežni kvarc, ahat, ametist, veštački dijamant ili mačje oko.

Rauhtopaz nema nikakve veze sa topazom. To su prozirni, dimni kristali, budući da i reč „rauh“ na nemačkom jeziku označava dim. Često se poludragi mineral predstavlja kao dragulj, budući da je rauhtopaz robna marka. Kao nakit je veoma skup, a to je najčešće zbog samog okvira. Zlatari najčešće koriste zlato za izradu nakida sa rauhtopazom.

Perle snežnog kvarca zadivljuju ljude svojom belinom i čistoćom. Snežni kvarc je jeftiniji, ali ništa manje impresivan od ostalih vrsta. Koristi se i za izradu prstenova i naušnica. Zlatari najčešće kombinuju snežni kvarc sa srebrom.

Ahat ima neujednačenu boju, može da bude razičitih nijansi – u plavoj, roze, crvenoj, crnoj ili zelenoj varijanti. Takođe se koristi u industriji nakita.

Ametist, pak, menja boju. Ujutru je bledo ružičast i proziran, tokom dana na suncu gubi prozirnost i dostiže punu boju, a uveče postaje ljubičast. U zavisnosti od obrade može da bude ovalnog ili pravougaonog oblika.

Posebne vrste kvarca se koriste za izradu posuđa i brojnih figurica i suvenira.

Na različite boje ovog minerala utiču uslovi nastanka. Zbog toga može da bude raznobojan, ali i različitih svojstava.

Nalazišta

Smatra se jednim od najčešćih minerala na Zemlji. Najviše ga ima u Brazilu, Australiji, Madagaskaru, Šri Lanki, i Sjedinjenim Državama, gde je i otkriven prvi put. Zbog široke rasprostranjenosti po celom svetu, nema posebne potrebe za sintetskom proizvodnjom minerala. Vremenom su brojni eksperimenti pokazali da se može stvoriti materijal koji je po svojstvima i bolji od prirodnog kvarca.

spot_img