Mauricijus – istinska egzotika i letnja zabava čak i u sred zime

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

Čak i da ne znate ništa o ovoj ostrvskoj zemlji, jedno je sigurno – da vam neko sada ponudi putovanje na Mauricijus, pošli biste bez razmišljanja. Dovoljno je da znate da vas očekuje istinska egzotika i letnja zabava čak i u sred zime.

 

Ipak, ako nameravate da ova zemlja bude vaša naredna turistička destinacija u skorijoj budućnosti, onda je dobro da se malo detaljnije upoznate sa ovim rajskim ostrvom.

Gde se nalazi Mauricijus?

 

Mauricijus se nalazi u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Kao i većina ostrva u tim vodama, i ovo ima sve što zamišljamo kada poželimo da pobegnemo na neko usamljeno, tropsko, bajkovito ostrvo.

 

Ova afrička zemlja nalazi se na nekih 800km istočno od Madagaskara, a na kartama sa malom rezolucijom Mauricijus je ili tačkica ili mesto u sred okeana koje nije obeleženo. Deluje kao mesto do kog je teško doći i gde je dobro pobeći kada želite da se sakrijete od svih. Ipak nije tako, jer koliko god bio nevelik, lepota Mauricijusa je nadaleko čuvena, pa od trenutka od kada su Evropljani počeli sa kolonizacijom ovog ostrva, do današnjih dana, ovo je uvek bilo mesto gde su putnici namernici nekada, a danas turisti iz svih krajeva sveta, rado dolazili.

Pored glavnog ostrva Mauricijus, ovda država obuhvata i manje, Rodrigez, kao i pedesetak manjih atola i ostrva. Ceo pojas oko Mauricijusa predstavlja koralni greben kome može i da zahvali na bajkovitom priobalju. Blještavo beli, puderasti pesak, kristalno prozirna voda u neobično svetlim nijansama tirkizno plave uz samo kopno i bujno ostrvsko rastinje u sredini. Tako biste opisali raj na zemlji, kome ni najzahtevniji turisti ne bi mogli da nađu manu.

 

Glavni grad Mauricijusa je Port Luis koji je smešten na severozapadnom delu ostrva.

Rupi je glavna valuta ove države, a njena vrednost u odnosu na evro je 39 rupija za jedan evro.

Šta nudi Mauricijus?

 

Plaža, more (okean) i palmice sa početka teksta već su dovoljne da doživite ono o čemu većina sanja kada poželi da otputuje u toplije krajeve. Međutim, Mauricijus pruža mnogo više od toga. Ukoliko ste avanturista, istraživač i osoba koja se odmara samo u pokretu, ova zemlja vas neće ostaviti uskraćenima za adrenalinsko uživanje.

 

Koralni greben koji opasava Mauricijus izvor je istinskog uživanja za sve ljubitelje ronjenja. Prizori su nestvarni, a tome posebno doprinose raskošne boje flore i faune na mestu gde okean zapljuskuje obale Mauricijusa.

 

Ovaj raj na zemlji ima i svoje vrhove koje možete osvojiti i priuštiti sebi pogled od milion dolara na beskraj okenaskog plavetnila. Takođe, bogato rastinje u sredini ostrva može doneti pravu avanturu istraživačima biljnog i životinjskog sveta.

 

Naravno, izbor vodenih sportova i atrakcija na plaži je zaista ogroman, pa je gotovo nemoguće da svako ne pronađe za sebe idealan način da se zabavi.

 

Retke vrste flore i faune

Sigurno ste čuli za pticu Dodo. Ta pitoma lepa životinja uživala je u svom jedinom staništu na svetu, na Mauricijusu, sve do 18. veka. Životinja bez prirodnih neprijatelja, umiljato i krotko je dočekala došljake iz Evrope, koji će njeno odsutvo saomodbrane iskoristiti da se lako prehrane. Tako je malo po malo ova vrsta izumrla. Da je ikada postojala, govore skice i zapisi o njenom bivstvovanju na Mauricijusu.

 

I danas je Mauricijus stanište retkih primeraka biljnog i životinjskog sveta. Srećom, danas se o prirodnom blagu neko stara, pa je sudbine Dodo ptice pošteđeno preko dve stotine biljaka cvetnica, kao i čuvena leteća veverica.

 

Zašto otići na Mauricijus?

 

Ova destinacija dobra je za svaku priliku. Bilo da želite da otputujete sami, u društvu drage osobe ili većeg društva, ne možete da pogrešite.

Ovo je ipak jedna od najpopularnijih destinacija za novopečene bračne parove, ali i za one koji žele da upravo na ovom mestu razmene bračne zavete. Postoji čitav niz ponuda upravo za takve prilike, pre svega jer je i potražnja za ovakvim uslugama velika.

Najzad, ne morate imati nikakav poseban razlog da posetite ovo mesto. Dovoljna je želja da vidite ovo skriveno parče naše planete koje je krasi brojne razglednice i koristi se kao ilustracija mesta iz snova.

 

Mauricijus – kultura i tradicija

 

Na Mauricijusu se spaja nekoliko kultura – afrička, indijska, kineska, ali i evropska, pre svega zbog kolonizacije ovog ostrva u ranijim vekovima. Najveći broj stanovnika je indijskog porekla, a potom slede stanovnici evropskog, kineskog i afričkog porekla.

 

Jezik koji je najzastupljeniji na Mauricijusu je kreolski, ali se govori i francuski, kao i engleski jezik. Doduše engleski govori svega 1 posto stanovnika. Ipak, s obzirom na to da je turizam glavna grana privrede, nema sumnje da će se domaćini potruditi da vas razumeju i ugoste kako valja.

 

Mauricijus je zemlja u kojoj je sloboda veroispovesti na zavidnom nivou. Nije neobično da jednu do druge vidite hinduistički hram, katoličku crkvu i džamiju. Najzastupljenija vera je hinduizam, ali u zemlji živi i značajan broj katolika i muslimana.

 

Kako izabrati deo Mauricijusa u određenom delu godine?

 

Mauricijus ima nekoliko delova koji imaju različitu mikroklimu u različitim delovima godine. Bez obzira na to što turistička sezona na Mauricijusu praktično nikada ne prestaje, dobro je odabrati pravo mesto na koje ćete otići spram svojih interesovanja i perioda godine u toku koga posećujete Mauricijus.

 

Mauricijus je podeljen u pet regija: istočnu, zapadnu, severnu, južnu i centralnu. Svaku karakteriše specifična klima i drugačije prirodne odlike plaža, kao i raznolika ponuda turističkih atrakcija.

 

Najpopularnija za one koji prvi put dolaze je svakako severna regija, koja ima bogatu turističku ponudu. Najpoznatije mesto je svakako Grand Baie.

 

Krajnji sever je na primer dobar za sve ljubitelje ronjenja oko koralnih grebena, a svakako i za one koji vole luksuznu intimu, jer se u ovom delu kriju neodoljive peščane uvale koje štite od radoznalih pogleda.

 

Za mnoge je najlepša zapadna obala, a svi ljubitelji prelepih zalazaka sunca će se složiti da je tako. Ovaj deo Mauricijusa pogodan je tokom cele godine, a sadžaji koje nudi ovaj kraj ostrva zadovoljiće svačiji ukus.

 

Za ljubitelje neukroćene prirode svakako je preporuka da izaberu istočnu obalu, dok je za one koji tragaju za najneobičnijim prizorima, kakvih drugde nema, pravo mesto južna obala. Na južnoj obali ćete pronaći kako blazatne stene, tako i slapove neslućene lepote i male, zaklonjene peščane uvale. Ipak, sama južna obala je prilično opasna za plivanje, jer su ovde okenaske struje prilično jake, a koralnog grebena na ovom mestu nema da ih uspori.

Kako stići do Mauricijusa?

 

Do Mauricijusa se stiže avionom, a procedura ulaska u zemlju je prilično laka, jer vam pečat u pasošu istovremeno služi i kao viza.

Možda idealan mesec za putovanje na mauricijus predstavlja oktobar, dok je maj mesec onaj u kome je putovanje najjeftinije, jer tada kreće nova sezona na ovom rajskom mestu.

 

 

spot_img