Najbolje biciklističke staze na Novom Beogradu

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Low section of couple standing with bicycles on street

 

Dobro je poznata činjenica da je Novi Beograd odlično mesto za život. Nalazi se na ravnom delu grada koji je ekspanziju doživeo pre pola veka i od tada je izgrađen u moderan poslovno-stambeni deo grada. Sa jedne strane Novi Beograd se graniči celom dužinom sa rekom Savom, dok se ka unutrašnjem delu nastavlja na Zemun.

Ako izuzmemo blokove iz socijalističkog perioda, širina je omogućila pametno urbanističko planiranje sa dosta prostora između stambenih naselja i sa odličnom infrastrukturom. Danas je to najveća opština u Srbiji sa preko pola miliona stanovnika, urbana struktura koja sadrži sve što je potrebno za dobro i samostalno funkcionisanje.

Ovde se nalazi najveći broj poslovnih zgrada, modernih naselja, tržnih centara, sportskih kompleksa, dok su Savski kej i Ušće idealni za rekreaciju, sport i koncerte na otvorenom. Svako ko je odabrao da bude smešten na Novom Beogradu prilikom posete gradu, imaće dosta mogućnosti kako da na kvalitetan način provede slobodno vreme.

Ako ste pasionirani ljubitelj bicikala, volite u slobodno vreme da ga vozite ili ekološki dolazite na posao izbegavajući saobraćajne gužve u špicu, pročitajte ove korisne informacije koje vam mogu pomoći da se bolje snađete sa biciklom u ovom delu grada.

Da li ima biciklističkih staza na Novom Beogradu?

Novi Beograd sa svojom prilično ravnom reljefnom strukturom (za razliku od starog dela grada koji je sav u brdima) idealan je prostor za vožnju bicikle. Sa poslednjim proširenjima biciklističke infrastrukture ima oko 50 kilometara vozne i obeležene bicklističke staze. Ako imamo u vidu i umereno kontinentalnu klimu sa dosta toplih dana bez padavina tokom godine, možemo da zaključimo da je pravo čudo što na ulicama grada ne viđamo veći broj vozača. Dok u mnogim evropskim gradovima sa nepovoljnijom klimom viđamo ljude u odelima i doterane žene kako biciklama idu na posao, to će u Beogradu biti retkost. Ove staze uglavnom koriste rekreativci.

Koje su najbolje staze na Novom Beogradu?

Tura 1: Zemun – Dorćolski kej

Ovo je tura duž koje skoro svuda postoji odvojena biciklistička staza. Na nekim mestima ima mnogo pešaka i na stazi (to je ovde uobičajeno), ali vežbajte toleranciju. Ni na jednom delu ne bi trebalo da imate dodira sa automobilima i da silazite na kolovoz. Potrebno je preći Brankov most, ili tramvajski da biste došli u stari deo grada i na tu biciklističku stazu koja ide od Dorćola do Ade. Na Brankovom mostu, postoji lift samo za bicikliste koji mnogo olakšava silazak sa mosta. Ako idete do tramvajskog mosta, moraćete bicikl popeti i spustiti stepenicama. Ova tura je lepa, vozi uglavnom pored reka i zbog toga je relaksirajuća.

Tura 2: Blokovi – Ostružnički most.

Ova tura ide pored Savskog nasipana koji se proteže duž celog toka Save kroz Beograd. Kad prođete Blok 45 i šljunkaru, imate oko 7km do Ostružničkog mosta. Ceo put je asfaltni, ali čuvajte se rupa i vozila jer taj put koriste i kamioni i automobili (iako ne bi smeli). Ako imate više kondicije, vremena i pouzdan bicikl, možete produžiti nasipom (zemljani put) sve do Boljevaca i još dalje do Obedske bare.

Tura 3: Ada Ciganlija

Do Ade možete stići i iz Zemuna i iz Blokova. Postoji više načina da stignete. Jedan je preko Brankovog mosta pa stazom koja od Dorćola vodi ka Adi (koju smo pomenuli u turi 1). Drugi je iz blokova, a treći (najnoviji) je preko novog mosta preko Ade. Kad dođete na Adu, imate još oko 8km koliko iznosi krug oko jezera, ali pazite se vikenda, jer tada može biti velika gužva i na stazi se nalaze i početnici i oni koji idu malo brže pokušavajući da impresioniraju nekoga. Takođe, oni koji voze rolere, skejtove i električne trotinete.

Da li postoje mesta na kojima se može izajmiti bicikl?

Najmanji je problem ukoliko nemate svoj bicikl tokom boravka u Beogradu. Bitno je da imate volju da vozite, a za ostalo će se pobrinuti brojni servisi za izdavanje bickala. Neki od najpoznatijih su Planet Bike koji se nalazi u blizini Arene, Planet Bike nedaleko od Hotela Jugoslavija, Bozzaro biciklistički servis i mnogi drugi. Okvirna cena za jedan sat vožnje je 290 dinara, s tim što se cena sa iznajmljenim brojem sati smanjuje.


Kultura vožnje bicikala u Beogradu, nažalost, nije na tako velikom nivou kao u drugim gradovima. Često vam se može desiti da se staza prekida, da morate da vozite haotičnim kolovozom ili da se pešaci šire na vaš deo trotoara. Međutim, ukoliko zanemarite ove, kod nas normalne pojave, bićete nagrađeni neverovatnim predelima prirode pored kojih će vas put naneti. Vožnja pored reke može biti relaksirajuća, naročito posle stresnog dana na poslu, dok vožnja do Zemuna ili Dorćola može biti prilika i za svojevrsni obilazak grada. Za one željne kondicije, brdovita strana grada je puna izazova, naročito Košutnjak i Avala.

Beograd je grad koji je idealan za biciklizam, ali koji svoje potencijale nije iskoristio do kraja. Zato vi iskoristite boravak u Beogradu za obilazak grada na zdrav, brz i ekološki način – na dva točka.

spot_img