Odmor na Maldivima – korak bliže raju

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Portrait of happy young woman at beautiful water villa at Maldives island. Travel and Vacation. Outdoor shot

Otkad su socijalne mreže aktuelne i fotkanje selfija postalo megapopularno, Maldivi su se našli među nekrunisanim vladarima Instagrama i Tik Toka, a fotografije bistro plavog neba, belih plaža i disko tirkiznog mora, stigle su u svaki dom na planeti. Odmor na Maldivima ne može priuštiti svako, ali barem sada svako može da o njima sanja. Svi bi trebalo da ponekad sanjamo Maldivska ostrva, jer prizori koji se tamo svakodnevno mogu videti, najbliži su slici raja, barem kako ga mnogi zamišljaju. Hajde pre svega da vidimo gde se Maldivi nalaze.

INTERNACIONALNIM LETOM DO PRESTONICE MALDIVA, A ZATIM?

Ostrvska državica usred Indijskog okeana ima površinu manju od Beograda i najmanja je u Aziji kojoj teritorijalno pripada, ali je zato neverovatno razuđena. Sastoji se od oko 1190 koralnih ostrva, ostrvca i školja “razbacanih” na devedesetak hiljada kvadratnih kilometara! Kada pogledate mapu sveta, jedva ćete primetiti Maldive i to samo ako znate da ih treba potražiti jugozapadno od Šri Lanke i južnog vrha Indije. To ne znači da za malenu zemlju ne znaju turoperatori iz svih krajeva sveta i mnoge velike avio kompanije čiji avioni svakodnevno sleću na maldivski internacionalni aerodrom – ostrvo, koji se nalazi odmah uz prestonicu Male. Sa populacijom od 230 hiljada stavnovnika koji žive na skučenom prostoru od 8,3 kvadratna kilometra, to je jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu. Prema tradiciji, bilo je to Kraljevsko ostrvo, odakle su od davnina vladale dinastije sultana i gde su se nalazile njihove palate. Zato se taj grad do skora zvao Mahal – palata.

Kraljevskih palata, živopisne tvrđave i bastiona više nema, ali ipak vredi posetiti Male zbog Islamskog centra sa zlatnom kupolom, užurbane tržnice prepune interesantnih suvenirima, ali i da bi se napravile dobre fotografije zanimljivo pretrpane, hektične prestonice. Većina pridošlica preskoči posetu Maleu, jer žuri ka svom komadiću rajske plaže, ali vredelo bi mu posvetiti barem nekoliko sati. Oko 185 ostrva arhipelaga je naseljeno, a stotinak ih je pretvoreno u veoma luksuzne hotelske komplekse. Do njih se u zavisnosti koliko su udaljeni od prestonice, stiže brzim brodom, manjim avionom ili hidroavionom. Let malim avionom je mnogo interesantniji doživljaj od plovidbe, zbog toga što se iz ove perspektive pruža neverovatan pogled na marinsko plavo i tirkizno prostransto okeana, u kome se u nedogled prostire predivna niska koralnih ostrva, okruženih bledoplavim vodama mirnih laguna.

Beautiful tropical Maldives resort hotel and island with beach and sea on sky for holiday vacation background concept -Boost up color Processing

KAKO IZABRATI SMEŠTAJ NA MALDIVIMA?

Odgovor na pitanje koje ostrvo treba izabrati, imaju samo putnici. Turistički znalci mogu pomoći savetom u kom periodu godine treba putovati, predložiti vrstu smeštaja i tip usluge u odnosu na željeni broj dana boravka i na to da li klijenti putuju sami, u paru, porodično ili u većem društvu. Da li traže aktivniji ili sasvim pasivan odmor i da li možda na Maldivima žele da provedu Medeni mesec? Konačnu odluku doneće ipak putnici. Oni će takođe odlučiti koji tip bungalova žele. Da li bungalov na plaži, u bujnom tropskom zelenilu pored mora ili bungalov na vodi, čija je cena (po nama nezasluženo) mnogo veća? I sama ostrva–hoteli veoma se razlikuju površinom, izgledom, tipom usluge i kategorijom. Naše shvatanje odmora nije nam dozvolilo da boravimo na nekom „prcvoljku“ od ostrva, bez obzira na luksuz i eleganciju koji bi nas okruživali. Zato smo izabrali jedno od najvećih ostrva iz ponude, Sun Island.

Kompleks hotela Sun Island Resort & Spa nalazi se na prilično velikom ostrvu koje je imalo oko 4 kilometra u obimu (možda malo više). Veliko ostrvo ima i veliki smeštajni kapacitet, pa su cene podnošljive i za nas „smrtnike“, a usluga sasvim prihvatljiva, bez spektakularnog luksuza koji ovakvoj prirodi ne bi pristajao. Čim smo ušli u udobno namešteni bungalov na plaži, pohitao sam na verandu koja je gledala na more. Bez preterivanja, nikada neću zaboraviti taj prvi susret sa mojim malim komadom rajskog vrta. Pregledao sam na hiljade fotografija sa Maldiva, ali uživo je bilo neuporedivo bolje! Nakon detaljne inspekcije sobe, oduševio nas je spoljni deo odlično opremljenog kupatila, gde se u omanjem cvetnom vrtu ograđenom visokim zidom koji garantuje intimu, na drvenoj verandi nalazila tuš kabina. Isprobali smo krevete i ležaljke na terasi prema moru, proverili mini-bar, iznajmili bicikle i odmor je mogao da počne.

BUĐENJE, PLIVANJE, BICIKL, DORUČAK, PLIVANJE, KNJIGA, RUČAK, PLIVANJE…

Već prvog jutra shvatio sam da je more bliže mom krevetu nego kupatilo (preterujem), pa sam jutarnje umivanje zamenio uskakanjem u prozirnu vodu lagune. Maldivi su inače jedno od retkih popularnih mesta u tropima gde se uvek može divno plivati. Bali, Mauricijus, Zanzibar, pa čak i Sejšeli, baš se i ne mogu time pohvaliti. Nakon plivanja, krug ili dva biciklom oko ostrva, pa otvorena tuš kabina, zatim dobar doručak, ponovo plivanje i tako redom… Zanimljivo je da mnogi hotelski kompleksi na Maldivima u okviru centralne zgrade i oko velikog bazena organizuju razne zabave i animaciju, ali se na tome ne insistira. Jasno je da je većina gostiju došla da ovde pronađe relaksirajući mir u romantičnom okruženju tropske vegetacije i morskih talasa. Put na Maldive može biti svojevrsna detoksikacija. Alkoholna pića svake vrste dostupna su u hotelima, ali veoma skupa, a u ovom boženstvenom okruženju čoveku se ne mili ni cigareta.

Za sve goste željne akcije, u ponudi su različiti izleti i aktivnosti. Mi smo se odlučili za gnjuranje i ronjenje s bocama, jer Maldivi su poznati po lepoti korala i marinskog sveta. Zaroni su bili zanimljivi, a koralni grebeni su me podsetili na ogromne božićne jelke čije su mnogobrojne ukrase predstavljale šarene tropske ribice. Videli smo i nekoliko ribetina, mislim ajkula. Iako je njihovo prisustvo često, nikada nije zabeležen ikakav kontakt ili napad ajkula na ljude, ako izuzmemo pomalo bizarnu večernju zabavu koja se dešava na mnogim ostrvima – shark feeding. Tokom boravka na Maldivima moguće je isploviti u ribolov na krupnu ribu ili na interesantan izlet u potragu za jatima delfina, a ponekad je lepo razbiti rajsku svakodnevicu odlaskom do obližnjeg stalno naseljenog ostrva, podružiti se sa domaćinima i cenkati za poneki suvenir. Uveče, nakon ukusnog obroka sledi šetnja, zagrljaj ili dobro štivo, pa sutra sve ispočetka.

KLIMA I TAKO TO

Na Maldive je najbolje otputovati u periodu od oktobra do aprila, najviše padavina ima u maju i junu, ali to su tropi, uvek je prijatno toplo, a kiše i snažne ali kratkotrajne oluje mogu se desiti u bilo koje doba dana i godine. Cene smeštaja su najviše oko Božića i Nove godine, a najniže u maju i junu, ali kad god da odletite na ovo blaženo mesto, nećete pogrešiti. Postoji izreka „kad hoćeš da putuješ brzo, putuj sam, a kada hoćeš da stigneš daleko, putuj u društvu“, zato na Maldive pođite sa nekim koga volite ili bar sa nekim čije vam društvo prija. Ako je to knjiga i to je u redu…

 

spot_img