Pripreme za preseljenje nameštaja

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Bez obzira na to da li se radi o stambenom ili poslovnom objektu, sve vrste preseljenja iziskuju veliku količinu uložene energije tokom prenošenja manje ili veće količine stvari sa jedne lokacije na drugu. Vrlo često to predstavlja zahtevan posao. Da bi se to moglo obaviti, neophodno je prethodno zaštititi nameštaj namenjen za selidbu, usled čega se posebna pažnja mora pokloniti lomljivim stvarima i osetljivom nameštaju. Zaštita nameštaja je jedan od najvažnijih delova posla, jer, ako se ne odradi profesionalno, može da ima velike posledice po stvari koje se transportuju.

Zaštita nameštaja folijom i kutijom

Adekvatna zaštita kompletnog unutrašnjeg prostora ključni je faktor u procesu preseljenja, pošto od te zaštite zavisi izgled nameštaja nakon selidbe. Ogrebotine na nameštaju, fleke i tragovi nastali usled iznošenja, transporta i unošenja nameštaja u nov prostor, neprihvatljivi su i moraju biti svedeni na minimum. Bilo da se radi o manjim ili krupnijim komadima nameštaja, važno je da se svaki pojedinačni komad nameštaja, posuđa i ostalog pokućstva obezbedi posebno namenjenim materijalom, baš u tu svrhu, koji bi ove stvari učinio lakšim za transport. Tek tada se može reći da je sve spremno za preseljenje.

Kada je reč o osetljivom i lako lomljivom nameštaju, poput vitrina, stolova, komoda ili kožnih garnitura, mora se obratiti pažnja kako i gde će se spakovati. Tada se najčešće koriste zaštitne folije, kao i kartonske kutije.

Streč folije su u najvećem broju slučajeva namenjene za zaštitu stvari od prašine. Selidba iz jednog objekta u drugi objekat neminovno će stvoriti prašinu, koja samo predstavlja dodatni posao vlasniku nameštaja, ukoliko se prethodno ne prekrije folijom. Streč folije se preporučuju i tokom krečenja ili renoviranja stana, da se nameštaj ne bi pomerao. Osim toga, streč folije štite i od kiše koja se može javiti u toku selidbe.

Prilikom odabira kartonskih kutija veoma je bitno odabrati odgovarajuću veličinu jer je pravilno pakovanje ključno za transport. Kutije mogu da budu različitih dimenzija, a čak i kad to deluje kao bespotreban posao, može sačuvati i živce i strpljenje. Prosečno je potrebno desetak malih, petnaest srednjih i pet velikih kutija. Ovo je prosek koji se odnosi na slučaj da je potrebna selidba kuće koja ima četiri sobe. Mere se menjaju prema veličini doma koji se seli i stvarima koje se sele.

Dimenzije kutija za selidbu

Male kutije nekad mogu da budu i bolje od kutija većih dimenzija, jer se stvari iznutra tako mogu lakše zaštititi. U njih mogu da se stave mali kuhinjski aparati, predmeti za svakodnevnu upotrebu, kao i gedžeti, poput antistres igračaka, loptica, prenosivih memorija i sličnih sitnica. Lako ih je obeležiti i obezbediti od lomljenja i gubitka stvari.

Srednje kutije su najbolje za pakovanje većih stvari, ali ne toliko velikih da zauzimaju mnogo prostora. Dovoljno je da u njih stanu peškiri, posteljina i kućna dekoracija. Ukoliko se sve pakuje u jednu kutiju, poželjno je tom prilikom upotrebiti i folije za nameštaj koje bi obezbedile transport osetljivih stvari.

Velike kutije služe da se u njih bez problema spakuje jastuk, ćebad, kao i manji komadi nameštaja i zavese. Koliko god delovale glomazno, jako su zahvalne i zbog toga ih ne treba izbegavati prilikom transporta.

Postoje još veće, ekstra velike kutije u koje se mogu spakovati i veoma velike stvari, kao što su skijaška oprema, veći jastuci i delovi nameštaja. Ove kutije ujedno imaju i ojačanja koja i obezbeđuju bezbedan prenos glomaznijih i osetljivijih stvari, kao što je kristal. Nekad je bolje uzeti veliku kutiju u koju mogu da se stave osetljivi predmeti, ali sa dovoljno prostora da se između njih stavi zaštita. Mnogi predmeti mogu da se oštete prostim naslanjanjem na druge. Zbog toga se i preporučuje da se najpre spakuju stvari tako da između njih ostane malo prostora, ali da se onda između njih podmetne što više mekanih stvari kao zaštita. U tu svrhu mogu da posluže peškiri, ćebad ili čaršavi, što bi se ionako preselilo zajedno sa vlasnicima.

Pojedine kutije imaju vešalice i kao stvorene su za pakovanje odeće. Posebna pakovanja koja imaju držače i pregrade, kao i ramove i specijalni materijal koji štiti slike od skidanja boje preporučuju se za transport ogledala i slika.

spot_img