Šta obići i videti u Beogradu za jedan dan

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

 

„Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu,

može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu.

Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“

Duško Radović

 

Postoje gradovi o kojima sve znamo čak i pre nego što imamo prilike da boravimo u njima. Čitali smo o njima, gledali filmove u čijim kadrovima se umešno prikazuju, proučili istoriju, istražili umetnost koja se može videti u muzejima. Međutim, postoje i oni drugi gradovi, gradovi koji nas iznenađuju, koje postepeno otkrivamo i koji nam upravo zbog toga daruju autentično iskustvo. Jedan od takvih gradova, pun šarma, turbulentne istorije i živopisne boemije je naš glavni grad, Beograd.

Ada bridge on Sava river at sunset. Modern design and architecture.

 

Beograd je grad koji se iznova pokazuje u novom svetlu prikazujući nešto što ranije nije viđeno. Po rečima velikog zaljubljenika i hroničara grada Mome Kapora, Beograd je ne preterano fotogeničan, ne lepotan na prvi pogled, već grad koji magiju krije u svojim ulicama, lagumima, prolazima, spomenicima, parkovima, rekama i, pre svega, u ljudima.

Na vama je da tu magiju otkrijete, a mi vam predlažemo nekoliko nezaobilaznih tačaka u gradu.

Knez Mihailova

Kada je 1987. godine Ulica kneza Mihaila zatvorena za vozila, Beograd je dobio pravu šetačku promenadu po uzoru na velike svetske metropole. Glavna ulica Beograda i zbilja je stecište svih turističkih tura, polazaka i dolazaka u glavni grad. Sa koje god strane da joj priđete, bićete direktno suočeni sa lepotom i impozantnom istorijom koju nosi.

Ono što nije tipično za druge metropole, a mi time možemo da se podičimo, činjenica je da se u našem gradskom centru nalaze u velikoj meri spomenici kulture. Srpska akademija nauke i umetnosti svoje sedište ima u samoj ulici. Tu su u neposrednoj blizini na čuvenom platou Filozofski fakultet, bastion slobodne misli i kreativnosti, Filološki fakultet, Biblioteka grada i veći broj knjižara nego igde u Evropi.

Kalemegdan

Kale, to svi znaju, na turskom znači tvrđava, a Kalemegdan je park koji se prirodno nastavlja na izlasku iz Knez Mihailove. Kada se prošetate do čuvenog Meštrovićevog Pobednika i kada se nađete na bedemu iznad ušća reke Save u Dunav, možete do kraja da razumete nepobedivi duh Beograda: zašto je on toliko puta osvajan, gubljen, rušen do temelja, bombardovan, a zatim ponovo građen, jačan, uspostavljan u svojoj lepoti i snazi.

 

Na Kalemegdanu se može uživati u zelenilu, u partiji šaha sa redovnim posetiocima, razgledanju mnogobrojnih spomenika, poseti ZOO vrtu, poseti Vojnom muzeju… Ljubitelji sporta na Kalemegdanu mogu da posete sedišta košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana koji su veliki rivali na sportskim borilištima, a komšije na treninzima i u upravi.

Trg republike

Na mestu gde se nekada nalazila čuvena Stambol kapija na putu za Istanbul, nikao je veliki i prostran gradski trg. Na njemu se posebno ističu Narodno pozorište i Narodni muzej – institucije sa svojim bogatim programom i neprocenjivom baštinom. Centralno mesto zauzima spomenik Kneza Mihaila na konju, prvi javni figuralni spomenik i jedini konjanički spomenik podignut u Beogradu. Tako da ako se sa nekim u Beogradu sastajete „kod konja“, ne možete pogrešiti.

Skadarlija

Pariz ima Monmartr, London Soho, a Beograd Skadarliju.

Nedaleko od Trga republike, na 10-ak minuta lagane šetnje, dolazite do čuvene ulice ispunjene etno kafanama i restoranima – Skadarlije. Kuća velikog boema Đure Jakšića, pravi je simbol ove oblasti. Gde je kultura, tu je i kafana i to nigde nije tako lako uočljivo kao na ovom znamenitom mestu.

Skupština

Ogromno državno zdanje Doma narodne skupštine počelo je da se gradi početkom 20. veka za potrebe Kraljevine Srbije. Danas je to zgrada Narodne skupštine sa pogledom na Pionirski park i Skupštinu grada Beograda. Sama po sebi ima istorijski i estetski značaj – obratićete pažnju i na skulpture Tome Rosandića „Igrali se konji vrani“.

National Assembly of Serbia, Belgrade

Crkva svetog Marka

Crkva svetog Marka je izgrađena po uzoru na Gračanicu. Crkva je impozantna, velika i estetski savršena, a u njoj se pored brojnih značajnih fresaka, nalazi i grobnica cara Dušana. Nadomak nje nalazi se lepi Tašmajdanski park u koji često navraćaju studenti sa obližnjih fakulteta.

St. Mark’s Church. Belgrade, Serbia

Hram svetog Save

Ništa veće, monumentalnije i bitnije Beograd nema od Hrama svetog Save. Napravljen ja na Vračarskom brdu, na mestu gde su Turci pet vekova ranije spalili mošti velikog srpskog sveca, arhiepiskopa I prosvetitelja. Može se videti iz svih delova grada i predstavlja jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Na platou ispred hrama nalazi se Narodna biblioteka Srbije sa svojom bogatom riznicom i spomenik Karađorđu, ocu Srbije.

Marakana i stadion JNA

Ljubitelji fudbala imaju svoje hramove u blizini. Iako je zvanično ime najvećeg srpskog stadiona „Rajko Mitić“, mnogi zvezdaši ga sa ponosom zovu „Marakana“. Neobičan, ukopan stadion koji svoju pravu veličinu prikazuje tek kad ste na njemu, može da primi oko 50000 gledalaca. Stadion Crvene zvezde ima organizovane obilaske Marakane i trofejne sale gde se nalazi i trofej iz Barija 1991. godine kada je Crvena zvezda bila najbolji evropski klubi šampion Evrope i sveta.

Stadion Partizana svoj nastanak i istoriju vezuje za period posle Drugog svetskog rata. Osim što je bio u vlasništvu fudbalskog kluba, na ovom stadionu su se svakog 25.maja održavali sletovi povodom Dana mladosti. Ima 32710 mesta, a navijači Partizana ga nazivaju „Fudbalski hram“.

 

Ada Ciganlija

Beograđani imaju i svoje more. Nekadašnje rečno ostrvo velikim nasipom je spojeno sa gradom, tako da je sada to najpopularnije i najmasovnije izletište. Ovde se može uživati u lepim restoranima sa pogledom na reku, ali i u brojnim sportskim I adrenalinskim aktivnostima. Ako volite skokove bandžijem, želite da se oprobate u sportskom penjanju veštačkom stenom, razmišljate o avantura parku, ada je pravo mesto za celodnevnu zabavu.

Za jedan dan može se obići još mnogo toga: trg Slavija, Stara železnička stanica sa spomenikom Stefanu Nemanji, Savamala, dvorovi Karađorđevića, Kuća cveća… Ukoliko imate i neki dan više, iznajmite stan na dan, a onda krenite u obilazak i zemunskog keja, vozite se čamcem do Velikog ratnog ostrva koje je rezervat retkih vrsta ptica i odakle se pruža savršen pogled na grad, posetite Botaničku baštu ili Muzej avijacije. Beograd je metropola koja može da udovolji svim ukusima i svim interesovanjima.

 

 Iskusni putnici tvrde da postoji jedna teorija o tome kako nećemo dobro shvatiti i upoznati neki grad: dozvoliti da nam društvo pravi turistički vodič koji nam detaljno objašnjava svaku ulicu i svaku zgradu, vodajući nas automobilom od jednog mesta do drugog. Nasuprot tome, postoji samo jedan način da ga dobro upoznamo: obilazeći ga sami, pešice, lutajući, bez pomoći mapa čak i po cenu da se izgubimo. Iskoristite tu srećnu okolnost što se nalazite u Beogradu i krenite u pešačenje, lutanje i osvajanje utisaka i uspomena.

spot_img