U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će se voda nakupljati i u jednom trenutku će se izliti napolje. Zato bi trebalo delovati preventivno i ne dozvoliti da se lavabo zapuši. Trebalo bi da znate uzroke koji dovode do zagušenja lavaboa i tako ih izbegnete. Ukoliko se zagušenje stalno ponavlja, problem bi trebalo rešiti trajno.

Šta sve može biti uzrok zagušenja lavaboa?

Kako biste u budućnosti izbegli da se voda neprekidno zadržava u lavabou, trebalo bi da redovno čistite sami lavabo i slivnik. U slivnik se često zadržavaju dlake koje otpadaju prilikom češljanja, razni sitni predmeti koji upadaju u lavabo, kao što su minđuše i drugi sitni delići koji mogu proći kroz slivnik i vremenom dovesti do zagušenja. Naslage od sapuna, paste za zube, takođe mogu biti nezgodni, a iako zagušenje neće nastati preko noći, veoma je važno da budemo savesni i da vodimo računa o svemu, kako bi izbegli otpušavanje lavaboa.

Zbog čega dolazi do zadržavanja vode u lavabou?

Ako se voda konstantno zadržava u lavabou, to je znak slabijeg ili jačeg zagušenja. Masne naslage u cevima se lepe za zidove cevi stvarajući sloj, kada taj sloj postane suviše veliki i zaguši cevi u potpunosti, a naslage se stvrdnu, tada voda ne može da prolazi već se vraća nazad kroz slivnik, što mi vidimo kao zadržavanje vode u lavabou ili nekoj drugoj sanitarij.

Otpušavanje lavaboa tada se može obaviti na nekoliko načina u zavisnosti od vrste i tipa zagušenja.

Šta možemo da uradimo kako bi se lavabo otpušio?

Postoji nekoliko našina na koje se može otpušiti lavabo. Važno je da znate da neće svi delovati za različiti stepen zagušenja. Ipak, možete početi od onih jednostavnijih do kompleksnijih.

Ručno otpušavanje lavaboa

Ručno ootpušavanje lavaboa podrazumeva upotrebu ručnog alata. Ručno otpušavanje lavaboa često primenjujemo kada se suočimo sa zapušenim lavaboom i ne znamo šta prvo da pokušamo, pa uzmemo ručni alat, kao što je vakuum guma ili ručna sajla. Ovaj način ponekad može da pomogne, kada je u pitanju trenutno zagušenje koje je pliće ili je zadržavanje vode izavao neki predmet, koji se može na ovaj način ukloniti.

Vodoinstalateri takođe mogu raditi ručno ili mašinsko otpušavanje lavaboa, sa tim što se ručno odgušenje radi profesionalnim alatima.

Prirodni rastvori za otpušavanje lavaboa

Na internetu se mogu naći različiti recepti koji se prave od prirodnih sastojaka i koji obećavaju otpušavanje odvoda. Oni se mogu koristiti i za otpušavanje lavaboa, za otpušavanje kade, sudopere ili bilo kog drugog odvoda. Ovi rastvori se prave od sastojaka koje svi imamo u kući i baš zato većini služe kao prva pomoć. Kako bi se otpušio lavabo, potrebno je sipati rastvor od mešavine sode bikarbone i sirćeta, a mnogi u ovaj rastvor dodaju i limun. Rastvor se zatim prosipa u odvod i čeka se nekoliko sati a zatim se pušta voda. Ukoliko voda nastavi da odazi, zagušenje je nestalo i možete očekivati da step roble bar trenutno rešili.

Hemijska sreedstva za odgušenje

Hemijska sredstva za odgušenje deluju na isti način, sa tim što su sastojci hemijskog porekla. Ova sredstva možete kupiti u prodavncama a mogu se naći u obliku praha, tablet, štapića, Koriste se veoma jednostavno i ubacuju ili sipaju u odvode. Jedno pakovanje možete koristiti za sve odvode u kući. Hemisjki preparati najčešće deluju površno uklannjaju spoljašnje nečistoće i veoma su dobri za održavanje i lepši miris već očišćenih odvoda, ali najčešće ne rešavaju problem trajno. Ova sredstva ostavljaju lep miris i dobra su za održavanje odvoda čistim, kada se uradi odgušenje.

Vodoinstalater kao najefikasnije rešenje:

Ako ne želite da gubite vreme a ne znate ni koliko je zgaušenje kompleksno i nemate vremena za gubjenje, najefiksnije, najbrže i najbolje rešenje jeste da pozovete vodoinstalatera, posebno ako je zagušenje ozbiljnije. Ukoliko vodoinstalater utvrdi da je zagušenje ozbiljno, potrebno je da se uradi mašinsko otpušavanje lavaboa, najčešće mašinama koje rade pod pritiskom, kako bi se isprale sve naslage u cevima i otklonio tzv. čep. Nije dovoljno samo probiti zagušenje kako bi voda mogla da prolazi, već je potrebno sastrugati sve naslage u cevima koje u određenom vremenskom periodu ponovo mogu stvoriti zagušenje.

Mašinsko odgušenje jeste trajno rešenje koje će vas možda koštati više novca, ali ćete biti sigurni da ste uradili pravu stvar i trajno rešili problem. Trajno rešenje kod ove vrste problem ipak ne postoji, ako ne vodite računa o cevima i odvodima i nastavite nenamerno da bacate ostatke kose ili naslage sapuna. Svako profesionalno otpušavanje lavaboa ili bilo kog drugog odvoda je detaljno i potpuno, ali je nakon takve intervencie potrebno preduzeti sve mere i odvode održavati čistim, kako opet ne biste morali da se bavite ovi problemom. Preventivaje uvek najbolja kako biste uštedelii i vreme i novac ali i živce, zbog ovavih i sličnih problema sa vodom koja se zadržava u odvodima.

spot_img