U Pekingu izgrađen najveći aerodrom na svetu

Related

Kako samopregledom sprečiti pojavu ozbiljnijih bolesti i stanja

    Očuvanje zdravlja trebalo bi da bude prioritet svakog čoveka,...

Najčešća pitanja o laserskoj rejuvinaciji vagine

  Kako laserska rejuvinacija vagine funkcioniše? Laser stimuliše bujanje kolagena i...

U lavabou vam se stalno zadržava voda – evo šta treba da uradite

Zapušen lavabo nećete moći dugo da koristite jer će...

Godišnji odmor u Puli

  Velika većina ljudi vredno radi preko cele godine, tako...

Koliko je teško izaći iz zone komfora i poslovno se pokrenuti

    Poslovni svet je dinamično okruženje podložno konstantnim promenama, koje...

Share

U Pekingu je završena izgradnja najvećeg svetskog međunarodnog aerodroma „Dasing“.

Kako je ranije izjavio rukovodilac projekta izgradnje aerodroma Li Đanhua, „Dasing“ nije samo aerodrom, već i najveće kinesko saobraćajno čvorište u čiju je izgradnju uloženo oko 400 milijardi juana (oko 60 milijardi dolara).

 

 *FOTO: PROFIMEDIA

Puštanje u rad aerodroma sa jednim terminalom u obliku „zlatnog feniksa“ od milion kvadratnih metara predviđeno je za 30. septembar – uoči 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, a projekat lično prati predsednik Si Đinping.

 *FOTO: EPA

Aerodrom se nalazi na jugu Pekinga, 46 kilometara od centra grada. Glavni razlog za njegovu izgradnju bila je namera da se rastereti međunarodni aerodrom „Šoudu“, koji je jedan od najprometnijih na svetu.

 

Udaljenost između dva aerodroma biće oko 67 kilometara. Kamen temeljac položen je 26. decembra 2014. godine, a izgradnja je počela 15. marta 2016. godine.

 *FOTO: AP

Novi aerodrom imaće četiri piste i godišnje će moći da primi do 620.000 letova. Projektom je predviđeno da do 2025. godine njegov kapacitet bude 72 miliona ljudi. Takođe, do 2025. godine novi aerodrom bi trebalo da obradi do dva miliona tona tereta godišnje. Prostire se na 700.000 kvadratnih metara što je otprilike veličina 100 fudbalskih terena.

Čelični krov aerodroma već je priznat kao najveći na svetu koji je po površini jednak 25 standardnih fudbalskih terena. U izradi dizajna učestvovala je svetski poznata dizajnerka i arhitekta Zaha Hadid.

 

spot_img